Nave românești care fac parte din misiunea FRONTEX, acuzate de practici abuzive împotriva imigranților

Două nave românești aparținând Poliției de Frontieră, care participă la misiuni de patrulare la granița Greciei cu Turcia în cadrul misiunii europene FRONTEX, ar fi implicate în operațiuni ce încalcă legislația internațională. Una dintre ele a fost filmată în timp ce aparent face manevre prin care împinge o barcă cu imigranți înapoi în mare, în loc să le acorde ajutor.

Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, este implicată în mai multe incidente de respingere a unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia.

Investigația în acest sens, pentru care s-au folosit surse deschise, mărturii, înregistrări video și fotografii, a fost realizată de rețeaua de jurnalism de investigație Bellingcat,  în colaborare cu Der Spiegel, Lighthouse Reports, ARD și TV Asahi (din Japonia).

Investigaţiile desfăşurate „arată pentru prima dată că responsabili ai Frontex sunt conştienţi de practici ilegale ale gărzilor de coastă greceşti şi sunt, în parte, implicaţi ei înşişi în cazuri de refuz”, scrie Der Spiegel. Jurnaliştii susţin că au documentat şase cazuri petrecute din aprilie în Marea Egee în care echipe ale Frontex cel puţin au asistat fără a reacţiona la direcționarea către Turcia a unor ambarcaţiuni cu refugiaţi care se aflau în apele greceşti, o practică ilegală, scrie AFP, preluată de Agerpres. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/nave-romanesti-care-fac-parte-din-misiunea-frontex-acuzate-de-practici-abuzive-impotriva-imigrantilor-1390154
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ