20 C
Vaslui
30-sept.-2022

Ne-am scos din foame !

- Advertisement -

Productii record în agricultura vasluianã

VESTI BUNE În acest an s-au înregistrat productii record în agricultura vasluianã. A fost atât meritul fermierilor, care au folosit sãmântã de calitate si au executat lucrãrile agricole la timp, dar si al naturii, care a fost darnicã în acest an cu fermierii. Începând cu grâul, unde s-a obtinut una dintre cele mai bune productii medii din ultimii douãzeci de ani, si terminând cu fructele, recolta a fost una bogatã, din pãcate acest lucru nu s-a reflectat si în pretul de piatã a produselor agricole, acesta rãmânând unul mai ridicat fatã de aceeasi perioadã din anii trecuti. Probabil producãtorii vor sã-si scoatã si pierderile din anii mai slabi. În sudul judetului a început sã se instaleze fenomenul de secetã pedologicã moderatã, fapt care ar putea afecta în oarecare mãsurã culturile de toamnã, dar, una peste alta, anul 2011 a fost un an foarte bun pentru agricultori.

În acest an s-a înregistrat una dintre cele mai bune productii de grâu din ultimii ani, productie comparabilã cu anul 2008. Astfel, pe cele 61140 ha însãmântate cu aceastã cerealã, s-a obtinut o productie medie de 4100 kg/ha, iar pe cele 49397 ha luate în arendã de marii producãtori, productia medie a fost de nu mai putin de 4305kg boabe la hectar, fatã de cea realizatã în gospodãriile populatiei, de 2750 kg/ha pe cele 710 ha. Trebuie spus cã, datoritã conditiilor specifice de vreme din acest an, cu umiditate foarte bunã, mai bine spus cu ploi apãrute exact când trebuia, s-a realizat o productie cu 20% mai mare decât cea estimatã la începutul anului. Si în cazul legumelor, productiile au fost record, cum este cazul mazãrii, recoltatã de pe 207 ha, în mare parte în gospodãriile populatiei, cu o productie medie record, de 935 kg/ha, a rosiilor de varã, cu o productie medie de nu mai putin de 9000 kg/ha, în judetul Vaslui fiind însãmântate cu aceastã culturã nu mai putin de 179 ha, pe lângã ceea ce se aflã în grãdina oricãrui gospodar. Castravetii au avut putin de suferit datoritã crizei apãrute la începutul verii cu privire la aceastã legumã, atunci când nu exista piatã de desfacere, din cauza isteriei cu E.Coli, isterie iscatã la nivel european, dar care a afectat si pe producãtorii români, iar productia a fost de exceptie, de 10 tone/ha, pe suprafata de 225 hectare la nivel de judet. A început si recoltarea verzei de varã, cu o productie foarte bunã, de 21,5 to/ha, apropiatã de cea estimatã, dar si la ceapã, unde s-au obtinut productii de 9000 kg/ha. Un caz aparte este cel al pepenilor, unde, desi productiile obtinute au fost foarte mari, cel putin fatã de anii trecuti, de pe cele 200 hectare obtinându-se nu mai putin de 20,8 tone/ha, cu toate acestea pretul pe piatã a pepenilor rãmânând ridicat, de 1 leu/kg. Si la cartofii de varã productivitatea a fost foarte bunã, de 11 tone/ha, lucru care s-a întâmplat si în cazul usturoiului, unde, de pe cele 390 ha cultivate cu aceastã legumã, s-au obtinut 1365 to, respectiv 3,5 to/ha. La un pret de peste 12 lei/kg, putem spune cã producãtorii de usturoi au dat lovitura în acest an! “Trebuie spus cã starea de vegetatie a culturilor este una bunã, la porumb si celelalte culturi de toamnã, mai putin în sudul judetului Vaslui, unde a început sã se instaleze fenomenul de secetã pedologicã moderatã, mai bine spus uscarea stratului de suprafatã. Ar mai trebui ceva precipitatii pentru ca productiile sã fie unele de exceptie, dar, în general, agricultorii sunt multumiti de rezultatele muncii lor. Nu au fost nici probleme deosebite cu dãunãtorii sau cu bolile, iar calitatea recoltelor a fost un foarte bunã”, a declarat Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã a judetului (DAJ) Vaslui.

Productie record si la fructe

La prune s-a obtinut în acest an o productie de 4227 kg/ha, pânã acum fiind recoltate fructele de pe 22 ha de livezi. Si în cazul cireselor si visinelor proprietarii de livezi au avut noroc cu vremea din acest an, obtinânduse o productie de 7500 kg/ha, pe totalul celor 608 ha de livezi obtinându-se nu mai putin de 4560 tone, fatã de 4449 to programate în mod optimist la începutul anului de specialistii de la DAJ Vaslui. Si productia de cãpsuni a fost una foarte bunã, de peste 6100 kg ha, din pãcate doar 39 ha fiind destinate de fermierii vasluieni acestei culturi, desi pretul de vânzare este unul destul de bun, constituind un important venit în buzunarele agricultorilor. În ceea ce priveste caisele si zarzãrele, de pe cele 22 ha de livezi cu acest pom fructifer s-au recoltat 118 to, iar, în cazul piersicelor, cultivate pe 23 ha, productia a fost chiar mai mare, de 131 to, respectiv de 5700 kg/ha fatã de 5364 kg/ha în cazul caiselor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.