spot_img
18.8 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Nebuni in sutane false

- Advertisement -

Falsii preoti de la Copãceana s-au ridicat în rang

AIURITI… Joaca bãietilor deghizati în monahi de la Copãceana capãtã proportii! Dupã ce au dat sfoarã-n tarã cã Ionut Dorobãt s-a pricopsit cu aribute de mare ierarh în curtea a doi bãtrâni nevinovati din comuna Fãlciu, iatã cã peripetiilor lor aduc în prim plan si alte figuri la fel de controversate, ca si ale lor: asa zisul IPS Damaschin, Arhiepiscop si Mitropolit al Moscovei si întregii Rusii si pe IPS Adrian, care îsi zice Arhiepiscop al Chisinãului si Pãmânturilor Moldovenesti. Considerati înalti ierarhi la Copãceana, numele celor doi “Înaltpreasfintiti“, Damaschin si Adrian, au stârnit hazul jurnalistilor de la Chisinãu, care n-au auzit niciodatã de ei! Mai mult, Mitropolia Basarabiei, prin vocea secretarului pr. Vadim Cheibas, a declarat în exclusivitate pentru Vremea Nouã, cã Adrian e preot într-o parohie dintr-un sat al raionului Soroca, iar recomandarea lui în România ca asa zis “Arhiepiscop al Chisinãului si Pãmânturilor Moldovenesti” e cel putin “o glumã proastã” si “cel mult, o manevrã”.

Nãstrusniciile “ascetilor” de la Copãceana continuã! Ionut Dorobãt, zis “Serafim” si colegul lui, “Venimin Ilie” (se pare cã numele real este Nicusor Ilie) s-au ajuns pe… cai mari în biserica pe care tocmai au inventat-o la Copãceana: Serafim s-a fãcut nici mai mult nici mai putin decât Episcop Vicar, iar Ilie, marele amator de “pãcanele” si trabuc, a fost învrednicit cu functia de secretar eparhial. Si ca sã nu se joace singuri de-a “biserica de la Copãceana” si-au chemat niste prieteni, pe asa zis-ul IPS Damaschin, Arhiepiscop al Moscovei si al Întregii Rusii, si pe ÎPS Adrian, care s-a prezentat a fi Arhiepiscop al Chisinãului si Pãmânturilor Moldovenesti (!). În aceastã formulã, la care se mai adaugã alti câtiva… evlaviosi ca si ei, au purces la ungerea lui Dorobãt, în noua menire de… Episcop vicar. Dacã în ce-i priveste pe cei doi bãieti, Serafim si Venimin, lucrurile sunt relativ clare, Episcopia Husilor fãcând precizãri argumentate asupra rãtãcirilor lor de-a lungul vremii, a fost interesant de aflat cine sunt cele douã “mari fete biserciesti” care i-au ridicat în rang pe ascetii nostri. Si aici surprizele s-au tinut lant…

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei: “ÎPS Damaschin? O fi vreunul care s-a autointitulat. Si eu, dacã vreau, mã declar mâine papa”!

Si cum numele face… prestanta publicã, iatã cã în cazul “Copãceana” avem de-a face numai cu “preasfintiti”, cu “preacucernici”, arhierei, episcopi, toti unul mai important decât altul. Dar cum supunerea ierarhicã aflãm cã se face în fata lui ÎPS Damaschin, Arhiepiscop al Moscovei si întregii Rusii (!), firesc, s-a trecut la verificarea datelor despre “înaltul ierah”. Ziaristii de la “Jurnal de Chisinãu”, una dintre publicatiile de prestigiu ale Republicii Moldova au fost amuzati auzând titulatura: “Noi nu am auzit de acest Damaschin al Rusiei. Liderul Bisericii Ruse se numeste Kirill. Acest nume, Damaschin, daca ar fi existat ca autoritate în Biserica rusã sau, cum spune el, “al Moscovei sI întregii Rusii” noi ar fi trebuit mãcar sã auzim de el”, au transmis jurnalistii publicatiei Jurnal de Chisinãu. Nici la Mitropolia Basarabiei nimeni nu pãrea sã aibã cunostintã de vreun… omolog cu titulatura de ÎPS Damaschin: “Nu, nu cunoastem. Nu am auzit de asa ceva. O fi vreunul care s-a autointitulat. Si eu, dacã vreau, mã declar mâine papa. Dar problema este cine mã ia în consideratie”, a precizat secretarul Mitropoliei Barasabiei, preotul Vadim Cheibas.

“E un rãtãcit, ca preot are o singurã parohie în raionul Soroca”

Dacã în ceea ce-l priveste pe Damaschin, reprezentantul Mitropoliei Moldovei a fost succint, în ceea ce-l priveste pe asa zisul “Arhiepiescop Adrian al Chisinãului si Pãmânturilor Moldovenesti” a avut mai multe de zis. “Acest Adrian este un preot într-un sãtuc din raionul Soroca, dar el spune cã reprezintã o asa zisã bisericã, necanonicã si nerecunoscutã de nimeni, care pentru noi e cu un mare semn de intrebare. Acum aud cã el vine prin România si face tot felul de lucruri. Acum este limpede: intentia lor este una, aceea pe care o urmareste fiecare. Sã aibã o putere oarecare, sã aibã o influeuntã, sã creeze o structurã bisericeascã independentã de cele canonice, ceea ce le-ar da posibilitatea de manevre mai usoare. Mã rog, independent înseamna anarhie bisericeasca, într-o masura oarecare, nu?”, a fost de pãrere Vadim Cheibas. “El nu are decât o singurã parohie, într-un sat în raionul Soroca, Racovãt se numeste. El poate sã se numeascã si preafericit sau papã, e doar în mintea lui, unde sunt posibile multe lucruri. Cine-l poate controla? Nimeni. Vãd cã are si adepti, mã rog”, a mai precizat secretarul Mitropoliei Basarabiei.

“Dacã le faci ceva, le zici ceva, îti spun cã lezezi “Drepturile omului”!

“Nu, nu are cine sã îi controleze. Stiti foarte bine cum functioneazã totul în baza “Drepturilor omului” si fiecaruia i se dã dreptul sã se asocieze intr-o comunitate religioasã. Nu prea ai ce sa le faci. Orice încerci, se va interpreta ca lezezi ceva din “Drepturile omului”, care sunt foarte bine protejate la nivelul Europei. Altceva nu putem face. Doar declaram, ne revoltam si cu asta rãmânem”, a explicat Vadim Cheibas.

De ce pseudo-monahii îsi abandoneazã Biserica în care s-au nãscut!

“În rândul peudomonahilor respectivi existã o dorintã arzãtoare si permanentã sã devinã Episcop, asta inseamnã conducator, sef al unei biserici si atunci cand anumite structuri religoase necanonice promit mai cu usurinta o asemenea functie, ei, renuntã la istorie, la credintã, la tot si accepta functia aceea în cadrul unei miscari necanionice, nerecu­nos­cute, din sânul unei pseudobiserici. Sigur cã este o problemã, este o mare pro­blemã, fiindcã îsi atribuie titulaturi care creazã confuzie. Titulaturile acestea reprezintã anumite institutii oficiale, sunt protejate de lege, dar ei nu constientizeazã. Ei doresc sã creeze aceste confuzii. Duc în eroare credinciosii. Si, repet, nu avem ce face decât sã ne rugãm ca Dumnezeu sã ne lumineze calea la toti, atât”, a conchis, în exclusivitate pentru Vremea Nouã, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, preotul Vadim Cheibas.
„Imagini de la asa zisa ungere a „Episcopului Vicar”, Ionut Dorobat, in cadrul unei slube facute intr-o limba straina, cel mai probabil rusa”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

73 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.