Negocieri pentru salariul minim. Majoritatea antreprenorilor ar vrea înghețarea lui la nivelul din acest an

Unu din doi antreprenori români ar vrea înghețarea salariului minim la nivelul din acest an, adică la 2.230 de lei brut. Pe de altă parte, 1 din 4 ar accepta să crească lefurile angajaților chiar și cu 170 de lei, arată datele unui studiu realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Peste 1,3 milioane de români lucrează în prezent pe salariul minim. Mulți dintre ei privesc cu speranță spre Guvern, de la care se așteaptă o decizie pe această temă.

Unu din patru angajați români câștigă leafa minimă: 2.230 de lei brut, adică 1.346 de lei în mână. Ministerul Muncii a început încă de luna trecută negocierile cu patronii și sindicaliștii pentru creșterea salariului minim.

Trei scenarii luate în calcul

Reprezentanții mediului de afaceri spun că se iau în calcul trei scenarii. Toate presupun creșteri brute cuprinse între 105 și 194 lei. Asta înseamnă că oamenii ar primi în plus în mână între 68 și 126 de lei.

Șefii de la Muncă nu iau în calcul înghețarea lefurilor, deși un sondaj realizat Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii arată că fix asta și-ar dori peste 47% dintre antreprenorii români.

Antreprenorilor români nu le rămâne decât să atragă atenția că multe dintre firmele românești ar putea suporta cu greu o creștere a salariului minim peste rata inflației.

„În anul 2021 să creștem salariul minim brut pe economie cu rata inflației, adică 2,2 la sută și cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, adică e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflației”, a arătat Florin Jianu – președintele CNIPMMR. … https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/negocieri-pentru-salariul-minim-majoritatea-antreprenorilor-ar-vrea-inghetarea-lui-la-nivelul-din-acest-an-1417065
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ