spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
18-mai-2024

VIDEO | Negreștiul s-a transformat din oaia neagră a României, în oraș reinventat din fonduri europene. Liberalii au creat, aici, un model de bună practică în administrație (FOTO)

- Advertisement -
SUSȚINERE… “Sabotat” la județ, primarul Negreștiului a găsit un partener în fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care l-a ajutat să deschidă ușile ministerelor de resort, pentru a obține banii necesari cofinanțărilor.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ… În urmă cu 11 ani, cîțiva profesori ai Universității București catalogau Negreștiul drept cel mai sărac oraș din România și, implicit, din Uniunea Europeană. Ca principal argument, se aducea în discuție numărul mic de angajați care locuiesc în acest oraș, dar și perspectivele de dezvoltare, care nu mai apăreau la orizont. În urmă cu patru ani însă, după mai multe mandate PSD în fruntea primăriei, negreștenii au decis să acorde încrederea lor unui om care provenea din mediul privat, cu foarte puțină experiență în administrația locală. Liberalul Cristinel Rusu nu a văzut în asta un handicap, ba din contra, și-a suflecat mânecile și mai sus și s-a apucat de treabă, chiar dacă începuturile au fost teribil de grele. Preluase o instituție paralizată, care uitase cum să mai atragă fonduri europene, păcălită cu anii de Consiliul Județean Vaslui. Sub conducerea lui Cristinel Rusu, lucrurile au început să se schimbe în orașul Negrești, iar azi, numai cine nu vede nu poate să recunoască meritele acestuia. Practic orașul s-a schimbat și nu mai este „orașul problemă al României”. Cristi Rusu a demonstrat că atragerea banilor europeni, proiecte făcute în interesul comunității și transparența în cheltuirea acestora a schimbat destinul celui mai sărac oraș din UE. Astăzi vorbim în Negrești de piață agroalimentară care anul acesta a împlinit un an de când a fost dată în funcțiune, de infrastructura rutieră nouă în oraș și în cele șase sate aparținătoare, de terminarea investițiilor în unitățile de învățământ dotate cu mobilier școlar nou și multe altele. Toate aceste investiții au fost făcute fără sprijinul Consiliul Județean Vaslui. Atât pescarul de șpăgi Buzatu, cât și actuala conducere a instituției i-au trântit ușa în nas de fiecare dată când a mers să ceară sprijin financiar, ceea ce i-a îngreunat și mai mult munca edilului Rusu. “Sabotat” la județ, primarul Negreștiului a găsit un partener în fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care l-a ajutat să deschidă ușile ministerelor de resort, pentru a obține banii necesari cofinanțărilor. Astăzi, administrația Negreștiul este un model de bună practică pentru liberali, care vor să multiplice succesul lui Cristi Rusu în tot județul. „Dacă eu am reușit să schimb paradigma în Negrești, cu sprijinul ministrului Tătaru, vă închipuiți ce va       însemna Consiliul Județean sub conducerea acestuia? Se va schimba la față, iar județul Vaslui, la fel cum am reușit eu la Negrești, nu va mai fi oaia neagră a României. Avem nevoie de un președinte liberal la Consiliul Județean Vaslui și cum a reușit să gestioneze sistemul medical în pandemie, așa va scoate și județul nostru din zodia Cancerului”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Cristinel Rusu și-a prezentat raportul de activitate, dar și planurile de viitor. Potrivit acestuia, proiectele finalizate și recepționate în orașul Negrești în acest mandat au fost în valoare 34,4 milioane lei, aproximativ 6,8 milioane euro. Investițiile au vizat toate domeniile, de la infrastructura rutieră, infrastructura școlară, locuințe pentru tineri și iluminat public stradal. Un proiect drag primarului Rusu este piața de alimente, o construcție care în 2014 zăcea abandonată în niște buruieni mari cât casa. “Această piață am finalizat-o în doi ani de zile, iar în aprilie, acest an, a împlinit un an de când este în funcțiune. Pare că e făcută de multă vreme pentru că noi ne bucurăm de ceva timp de acest obiectiv, însă ea a împlinit doar un an, iar de curând au mai fost populate încă două spații, fiind ocupată în proporție de 95%. Această piață a fost făcută cu fonduri 100% locale”, a declarat edilul Negreștiului. Spre deosebire de alte municipii din județ, Primăria Orașului Negrești nu are posibilitatea de a finanța foarte multe investiții din fonduri proprii pentru că taxele și impozitele pe care le colectează sunt în jur de două treimi din nevoile de salarii și plata utilităților curente. “Din acest motiv e foarte greu să direcționezi bani spre investiții. Însă noi am făcut ce face orice primar cu nevoie de bani: am fost și am cerut sprijin în altă parte. Trebuie să spun că în acești trei ani și jumătate nu am avut deloc deschisă ușa Consiliului Județean Vaslui, prin urmare sursa mea principală de finanțare au fost proiectele europene, proiectele naționale, iar atunci când am avut nevoie de cofinanțări, a trebuit să apelez la oamenii de partid pe care îi cunosc, iar cel mai mult sprijin l-am primit din partea domnului ministru Nelu Tătaru, căruia îi mulțumesc. Cu ajutorul dumnealui am obținut și banii necesari pentru a finaliza piața, dar și pentru a duce la bun sfârșit alte proiecte. Sper ca în următorii ani să nu mai stau în genunchi, să mă milogesc la Consiliul Județean, pentru niște lucruri care ni se cuvin. Spun asta pentru că rolul Consiliului Județean este și acela de a sprijini financiar proiectele autorităților locale și de a echilibra bugetele, nu de a îngropa unele primării. Cu Nelu Tătaru la Consiliul Județean Vaslui nu vor mai fi astfel de derapaje. De aceia avem nevoie de votul dumneavoastră și pentru dumnealui. Dacă voi aduce pe viitor proiecte de sute de miliarde de lei vechi, cum a fost în cazul celor cinci loturi de drumuri asfaltate: Căzănești, Parpanița, Valea Mare, Poiana și Strada Abator, toate vor avea nevoie de cofinanțare, adică de bani de la județ”, a mai spus singurul primar liberal din istoria Negreștiului.

Negreștiul a dat președinți de Consiliu Județean, care au îngropat urbea. Proiecte ținute la sertar de zece ani, finalizate de Cristi Rusu

Acesta a povestit și de nepăsarea celor doi președinți de Consiliu Județean Vaslui, de loc din Negrești, care nu s-au luptat deloc pentru urbea lor. Iată ce a spus primarul despre proiectul asfaltării celor cinci loturi de drum: “Acest proiect privind asfaltarea drumurilor zăcea într-un sertar încă din anul 2011. El avea o finanțare de 7 milioane de lei, adică 70 de miliarde de lei vechi, și mai era nevoie de încă 103 miliarde lei vechi. Am fost la Guvernul României în ianuarie 2021, după 3 luni de la preluarea mandatului. Am actualizat indicatorii tehnico-economici și am solicitat acest sprijin de 103 miliarde de lei vechi. În luna aprilie am semnat contractul pe câți bani am solicitat noi. Astfel, acest proiect care zăcea într-un sertar a fost finalizat în 2022 și a presupus peste 13 kilometri de asfalt și 16 kilometri de rigole și șanțuri betonate. Drept urmare, am mai îndeplinit încă o promisiune pe care am făcut-o, aceea de lega toate satele aparținătoare de orașul Negrești, reducând astfel decalajul între rural și urban. Următorul pas pe care urmează să îl facem vizează transportul public între aceste localități și orașul Negrești, proiect pe fonduri europene pe care îl voi depune în câteva luni”.

32 de apartamente finalizate pentru tineri, urmează alte patru blocuri noi. Creșă în premieră la Negrești

NEW NEGREȘTI… Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, reabilitarea termică a grădiniței cu program normal, lucrările de regularizare a râului Bârlad, extinderea rețelei de canalizare sau reabilitare și eficientizarea iluminatului public stradal sunt alte proiecte pe care actualul primar al orașului Negrești le-a implementat în acest mandat. Un alt obiectiv de investiții pe care edilul Rușu și l-a propus pentru viitorul apropiat îl reprezintă construirea de blocuri pentru tineri. “Am finalizat construcția a două blocuri cu 32 de apartamente, ceea ce înseamnă că în 2-3 luni acolo se vor muta 32 de familii tinere, până în 35 de ani. Mai mult, în urmă cu trei săptămâni am agreat cu Agenția Națională de Locuințe să construim, în faza a doua, încă două blocuri în acea zonă. Faza a treia înseamnă alte două blocuri, ceea ce înseamnă că pe acea locație vor fi, în total, șase blocuri ANL”. Beneficiind de un buget de peste 2 milioane de euro, asigurat de Compania Națională de Investiții, primarul Cristinel Rușu și-a propus și construirea unei creșe în oraș, cu 40 de locuri. “A fost desemnat câștigătorul de către Compania Națională de Investiții și foarte curând se va apuca de treabă. Bugetul avut la dispoziție este de peste 2 milioane de euro, iar creșa, care va avea 40 de locuri, își va produce singură energia. Va fi o construcție modernă, în nota celor făcute până acum”, a mai afirmat primarul orașului Negrești.

Material de propagandă electorală realizat de SC Vremea Nouă SRL, la comanda PNL Vaslui. CMF: 21240015.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. Legea nr. 115/19/05/2015
  Articolul 119
  Prefecții și subprefecții nu pot candida și nu pot participa la acțiunile din campania electorală, sub sancțiunea demiterii din funcție, decât în situația în care demisionează cu cel puțin 50 de zile înaintea datei alegerilor.

 2. Ăla la Bârlad, vrea sa facă club de fotbal, al consiliului local! Baaa, nebunilor, nu mai știți de unde să furați bani, club de fotbal ne trebuie noua 😡 toate străzile din Bârlad sunt varza, iar tu vrei sa dai milioane la fotbal. Nu votați așa ceva dragi bârlădeni, daca vrea fotbal, sa de-a bani din buzunarul lui,nu al bârlădenilor😡😡😡ce mizerie, de ce nu se ia nimeni de ei

  • Ai grija unde pui v(B)otul ca s-ar putea sa vezi ca sufera de Incontinenta urinara! Si dupace dai cu votul pe acolo devii fan Bivolaru!

 3. ODATĂ LA 4 ANI….. HOTII DEVIN SI EI….. CERSATORI….. DE VOTURI….. POATE STATI SI IN GENUNKI ….. PUTIN CAPRĂ….. SA VA LUATI….. NISTE VOTURI…. SI IN KUR…. CA ACOLO VA DOARE …. CEL MAI PUTIN …. DE ROMANI…… PARSIVITII DEVENITI HOTI.SI SLUGI….. LA KOSTUM….

 4. Da bre, da cu SPITALUL ce a-ți făcut? în campania trecută vă lăudați că faceți și dregeti spitalul din Negrești! Nimic! acuma nici măcar nu mai amintiți…. a-ți lăsat în paragină ditamai clădirea… să vă fie rușine,…. de asta era nevoie în zonă, că tot era un lucru gata făcut! criminali sunteți!

  • Te rog ai grija de sanatatea ta, mergi la Vaslui sa-ti iei pastilele, vezi unde ajungi daca nu ti-ai luat pastile! Bati campii pe Vremea Noua!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.