spot_img
30.8 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

Negustorii de sclavi bãcãuani, condamnati

- Advertisement -

Justitia si-a spus cuvântul

SENTINTE… Tribunalul Vaslui a dat sentinte cu închisoarea pentru cei trei rromi din Bacãu care au dus la muncã peste 140 de persoane, majoritatea din satul Slobozia, comuna Gârceni, judetul Vaslui, la cules de cartofi în Covasna, persoane, printre care si minori, tratate de patronii unguri ca niste sclavi. Cei trei au primit între patru si cinci ani închisoare, fiind obligati sã plãteascã drept daune materiale si morale sume cuprinse între 2000 si 4000 de lei, suma totalã depãsind 350.000 lei. Chiar dacã cei trei au sustinut tot timpul procesului cã sunt nevinovati, pentru cã doar au facilitat locuri de muncã, ba mai mult, cei trei si familiile lor au lucrat si locuit în aceleasi conditii, fiind doar slugi la patronii unguri din Covasna, judecãtorii nu s-au lãsat înduplecati.

Cel mai grav caz de sclavie modernã ajuns în justitie, în care au fost implicati cetãteni vasluieni, s-a încheiat vineri, la Tribunalul Vaslui, prin condamnarea celor trei inculpati, Gheorghe Ghe. Nitã, Cãtãlin Panaite si Gheorghe I. Nitã, aflati în arest preventiv încã din data de 1 noiembrie 2012, pentru trafic de persoane si trafic de minori. Pe tot parcursul procesului, care a durat mai bine de nouã luni, cei trei acuzati si-au sustinut nevinovãtia asa cum au fãcut si rudele lor, prezente la fiecare termen. “Noi, rromii, asa am muncit, si asa ne-am crescut copiii, muncind la fermele de stat. Cine se duce la munca câmpului, la cules de cartofi, trebuie sã stie cã vor avea conditii ca la fermã, dormind pe baloti si mâncând pe tarla. Oamenii aceia nu au fost sechestrati, aveau telefoane mobile, puteau suna, puteau pleca, dacã asa doreau, nu au fost închisi cu lacãt! Se spune despre bãiatul si sotul meu cã au fãcut trafic cu minori dar, de fapt, dacã a plecat toatã familia la muncã, normal cã si-au luat si copiii mici cu ei, doar nu-i lãsau singuri acasã!”, sustineau rudele celor trei stãpâni de sclavi. Pe tot parcursul procesului, poate si din cauza numãrului mare de persoane care trebuiau audiate, de multe ori holul Tribunalului Vaslui a devenit neîncãpãtor, în câteva rânduri, poate si pentru faptul cã audierea era la orã mai târzie decât cea anuntatã în citatie, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru evacuarea persoanelor mai turbulente.

Procurau sclavi pentru ungurii din Covasna

Trei bãrbati au fost retinuti, la sfârsitul lunii octombrie a anului trecut, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DIICOT), dupã ce într-un sat din Covasna au fost gãsiti opt minori si 17 adulti sechestrati si obligati sã lucreze în agriculturã câte 17 ore pe zi, înfometati si terorizati. “Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi, împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul BCCO Iasi, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, specializat în sãvârsirea infractiunii de trafic de persoane si trafic de minori”, informa, la începutul lunii noiembrie, DIICOT. În perioada august – septembrie 2012, inculpatii Gheorghe Ghe. Nitã, de 37 de ani, tatãl acestuia, Gheorghe I. Nitã, de 54 ani, si Cãtãlin Panaite, în vârstã de 34 de ani, din Bacãu, au recrutat un numãr de 125 de victime, dintre care minori cu vârste cuprinse între 12 si 16 ani, le-au transportat în comuna Zãbala, satul Peteni, judetul Covasna si le-au exploatat prin obligarea la muncã în agriculturã, la cules de cartofi”, se aratã în comunicatul DIICOT. Conform rechizitoriului, cei trei le-ar fi impus victimelor un regim de muncã de 17 ore pe zi, fãrã a fi plãtite, sub amenintarea cu moartea. Conform declaratiilor victimelor, acestea ar fi fost în mod repetat supuse violentelor fizice si psihice si cazate în conditii improprii, în beciuri pline de gândaci si sobolani, fãrã a li se asigura hrana si igiena corespunzãtoare, si nici nu au fost plãtiti corespunzãtor pentru munca prestatã. Mai mult, au fost amenintati cu moartea în cazul în care pleacã de la fermã, conform rechizitoriului, cei care-i pãzeau fiind dotati cu pistoale de care amenintau cã vor face uz.

Pedepse pe mãsurã!

Vineri, 23 august, cei trei stãpâni de sclavi si-au aflat pedeapsa. Gheorghe Ghe. Nitã, Cãtãlin Panaite si Gheorghe I. Nitã au primit pedepse de câte trei ani închisoare pentru trafic de persoane, precum si pedepse între patru si cinci ani pentru trafic de minori, judecãtorii considerând cã inclusiv minorii cu vârste între 7 si 14 ani au fost pusi la muncã pe câmpurile de cartofi ale “stãpânilor” din Covasna. Conform deciziei judecãtorilor de la Tribunalul Vaslui, pedepsele cumulate ale celor trei sunt de cinci ani închisoare si, complementar, trei ani interzicerea unor drepturi civile pentru Nitã I. Gheorghe, la fel si pentru vãrul acestuia, Nitã Ghe. Gheorghe, si doar patru ani cu executare pentru Cãtãlin Panainte. În plus, instanta a decis ca cei trei sã plãteascã în solidar daune morale si materiale tuturor celor 125 de persoane exploatate pe mosiile ungurilor din Covasna. Astfel, pentru faptul cã nu li s-a plãtit munca prestatã conform întelegerilor anterioare, sumele plãtite drept daune materiale sunt între 300 si 3900 lei pentru fiecare dintre cei 125 rromi, multi dintre ei din Gârceni si Pungesti, judetul Vaslui, dusi la muncã în Ardeal. Suplimentar, Gheorghe Ghe. Nitã, Cãtãlin Panaite si Gheorghe I. Nitã au fost obligati sã plãteascã si daune morale pentru suferintele îndurate de “sclavii” dusi la muncã în Covasna, sume care sunt cuprinse între 800 si 3000 lei, pentru cei mai multi dintre cele 125 persoane care s-au constituit parte civilã în proces. Chiar dacã cei trei condamnati au drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare, este greu de crezut, date fiind probele aflate la dosar, cã acestia vor avea câstig de cauzã în a primi o pedeapsã mai usoarã. În acelasi timp, persoanele care s-au constituit parte civilã în acest proces ar putea obtine sume chiar mai mari, atât în urma recursului, cât si a proceselor civile pe care acestia au anuntat cã le vor intenta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.