spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Nelu Grãdeanu, artistul plastic de care le este dor bârlãdenilor! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
Nelu Grădeanu

REMEMBER… Un mare artist plastic, Nelu Grãdeanu, duce cât mai sus numele orasului sãu natal – Bârlad si al tãrii sale România, la fel ca marele Nicolae Tonitza. Toatã suflarea culturalã a orasului stie cine este Nelu Grãdeanu, iar acum, din 2015 de când s-a mutat definitiv în Germania, stiu si multi iubitori de artã plasticã din întreaga lume. A plecat din Bârlad dupã ce i-a murit un mare prieten: dr. Constantin Teodorescu. „I-am promis cã voi rãmâne în oras alãturi de el, iar când acesta a plecat la Cer, m-am mutat în Iasi, apoi în Germania. De Bârlad îmi este dor în fiecare zi, am acolo sora, fratii, elita de intelectuali de la care am învãtat enorm si mai presus de toti … pe MAMA”, a spus Nelu Grãdeanu. Va reveni cât de curând în tarã, la Bârlad, însã pandemia îl împiedicã deocamdatã sã plece din Germania. Nelu Grãdeanu este un mare artist plastic, un mare iconograf si pictor al florilor, nefiindu-i strãinã nici pictura abstractã si mai ales, este un mare bârlãdean, care poate sta oricând alãturi de unul dintre marii artisti plastici ai Bârladului ca Nicolae Tonitza!

Nelu Grãdeanu s-a nãscut la 16 aprilie 1969, la Bârlad, judetul Vaslui. A absolvit Colegiul „Gh. Rosca Codreanu” din localitate. Studiazã multi ani pictura bisericeascã pe lângã Patriarhia Românã, cu profesorii Vasile Caraman si Gheorghe Rãducanu. Este licentiat al Facultãtii de Psihologie, Bucuresti. Conduce Asociatia Culturalã „Luminã din Luminã” si este membru fondator al Asociatiei umanitare Olanda- Romania. Între anii 1999-2005 devine colaboratorul si pictorul acreditat al Episcopului Ioachim Mares din Husi. Între 1994 si 2005 organizeazã si deschide expozitii personale: „Icoana sufletului românesc” si  „Sfântul Ioan Botezãtorul în 30 de ipostaze”  (1994-1996) la Bârlad, Vaslui, Iasi, Suceava, Ipotesti, Roman, Bucuresti, la care au vorbit P.S. Ioachim al Husilor, pãrintele Constantin Galeriu, Valentin Ciucã, Gh. A. M. Ciobanu, D. N. Zaharia, Gh. Rãducanu. A urmat apoi expozitia „Icoane, portrete de mari duhovnici”  (1997-2005) la Bucuresti, Iasi, Craiova, Focsani, Anglia, Tara Galilor, Olanda. A pictat 20 de biserici dintre care zece sub conducerea sa (Mãnãstirea Dobrina si bisericile din Hârsova, Coroiesti, Popeni, Rîsesti, Sf. Nicolae din Husi, Ciurea-Negresti) si a realizat pentru Palatul Episcopal din Husi 32 de portrete în mãrime naturalã ale fostilor episcopi ai Husilor. A pictat 21 de tablouri printre care si Gestica pãrintelui Galeriu în predicã, donate muzeului  consacrat cunoscutului cleric si umanist.

„Sunt membrul al Asociatiei KUNSTVEREIN COBURG E. V.- GERMANIA. Sunt primul artist iconograf care introduce pictura iconograficã pe JUG, COVATàsi ROGOJINÃ. Tablouri ale mele se aflã în tarã si strãinãtate la Muzeul Literaturii Române Iasi, Muzeul de Artã Român, Muzeul Judetean Vaslui, Muzeul Episcopiei Husilor, precum si în colectii particulare ale poetului Adrian Paunescu, Tudor Gheorghe, Valentin Ciucã, Fuego, Adrian Porumboiu, dr. C. Teodorescu, prof.Dr. Vasile Astãrãstoae, Ion Iliescu, Dumitru Prunariu, Episcopul Londrei, iubitori de artã din România, Anglia, Olanda, Tara Galilor, Germania, Franta, Belgia etc.”, spune Nelu Grãdeanu despre el si realizãrile sale.

Pictorul Nelu Grãdeanu cu mama sa „care se scurge, iar fiul creste din esenta mamei”

Dorul de orasul natal si de mamã este sfâsietor!

Când vorbesti cu Nelu Grãdeanu, în afarã de finetea din vocea sa, nu poti sã nu remarci în special dorul care rãzbate, când se referã la orasul Bârlad, familia sa de aici si prieteni. Ultima oarã a expus în Bârlad în octombrie 2016, expozitia sa „Noblete si culoare” fiind vernisatã la Muzeul „Vasile Pârvan” din localitate.

„Din Bârlad am plecat în 2011, imediat dupã moartea domnului doctor C, Teodorescu, dar la Iasi, dupã ce ne-a legat prietenia aia unicã. I-am promis cã voi rãmâne în Bârlad atât cât el va fi! În Iasi am locuit patru ani, apoi în 2015 m-am mutat în Germania.  De Bârlad îmi este dor zilnic, acolo e tot ce am, sora, fratii, oamenii care m-au sustinut în urcusul meu artistic…elita de intelectuali de la care am învãtat enorm… si mai presus de toti, MAMA!

Cu sigurantã cã voi reveni acasã! Nu am plecat sã mã umileascã angajatorii  occidentali, nu  am  pãrãsit  România cã nu o mai iubeam, am  plecat  sã vãd  cât conteazã si ce valoare are talentul meu, mãcar la nivel European.  Mã voi întoarce cu drag în tarã si, spre bãtrânete, chiar la Bârlad, unde îmi va face o mare plãcere si onoare sã rememorez oamenii geniali de acolo care mi-au marcat destinul, gen Dr C. Teodorescu, prof. Traian Nicola, familia Simionescu, ilustrul diriginte Vasile Tugulea, marii actori ai teatrului, de la dl Petrican pânã la Marcel Anghel, venerabilii preoti de la Pãrintele Bârnovescu pânã la Pãrintele Marin, stãruitorii ofiteri ai Unitãtii Militare de la domnul general Rotaru pânã la nasul meu de cununie, colonelul Nãstase, de la voi, ziaristii exceptionali, care ati avut aplecare si spre noi, cei stãruitori în actul cultural! Pentru mine Bârladul este si rãmâne <<Mecca>> existentei mele. Mã întorc cu mare drag sã regãsesc prieteni adevãrati ca domnul primar, ca domnul Mircea Mamalauca împreunã cu cei dragi mie, ca tine, ca Alin Savin, Mihaela Niculescu, etc”, a spus Nelu Grãdeanu în exclusivitate pentru ziarul Vremea Nouã.

CITESTE AICI:  http://vremeanoua.ro/pictorul-nelu-gradeanu-a-expus-la-muzeul-baladean-foto/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.