Nelu Tãtaru: „Guvernul PNL se tine de treabã, aduce fonduri europene la dispozitia românilor”

EXPLICATII... „Românii, în general, vasluienii, în mod special, au nevoie de extinderea retelelor racordate la gaze naturale, comunitãtile au nevoie ca de oxigen de proiecte de investitii finantate din bani europeni. Tocmai importanta lor si a domeniilor reglementate stau la baza deciziei Guvernului de a nu vulnerabiliza actele normative", explicã dr. Nelu Tãtaru, presedintele PNL Vaslui.

AJUTOR PENTRU COMUNITÃTI… „În ciuda iresponsabilitãtii PSD, care face tot posibilul pentru a sabota guvernarea, ministrii PNL continuã activitatea cu aceeasi cadentã si determinare, în slujba românilor. România are nevoie de alegerile anticipate pentru ca guvernarea sã poatã tura toate motoarele la maximum, fãrã bruiajul PSD din Parlament. PSD si-a bãtut joc de sansa extraordinarã a României de a se dezvolta folosind fonduri europene”, spune dr. Nelu Tãtaru, presedintele PNL Vaslui. Declaratiile liderului liberal vin într-un moment extrem de tensionat pentru clasa politicã româneascã, când se discutã despre alegeri anticipate si despre importanta alegerilor locale. „Guvernul PNL anuntã cea mai mare lansare de proiecte pe fonduri europene, astfel cã au fost aprobate 10 apeluri de proiecte pentru Programul Operational Capital Uman în valoare de 250 de milioane de euro”, mai spune Tãtaru, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii.

Douã dintre apeluri, explicã presedintele PNL Vaslui, sunt destinate românilor din Diaspora, respectiv 30 de milioane de euro pentru antreprenorii români si diaspora. Banii vor veni în sprijinul a 180 de start-up-uri înfiintate de cetãteni români plecati în strãinãtate. Apelul este intitulat „România Te Asteaptã” si dã o sansã de revenire diaporenilor în tarã. „Prin aceastã linie de finantare avem în vedere crearea a aproximativ 1.000 de locuri de muncã. Apelul va fi lansat cel târziu în luna martie a.c. O sumã de 30 de milioane de euro va fi destinatã pentru copiii din familiile plecate la muncã în strãinãtate, aici fiind vorba de 1.000 de copii, inclusi în cadrul apelului de proiect, care vor beneficia de programe tip after-school, mai exact un pachet care combinã activitãtile educationale, masa caldã si echipamente de joacã. Este cel mai avansat apel de proiect si va fi lansat în perioada 17-20 februarie a.c. Alte 20 de milioane de euro vor fi destinate studentilor”, explicã dr. Tãtaru. Vor fi sprijinite 200 de start-up-uri ale studentilor din an terminal în domeniul tehnic. Programul se adreseazã domeniilor IT, roboticã si automatizãri industriale.

Si alte proiecte vor primi bani de la Guvernul PNL

Peste 30 de milioane de euro vor fi destinati pentru angajatii companiilor românesti, astfel cã 8.000 de angajati vor putea sã-si dezvolte abilitãtile si competentele în domeniul economiei digitale, în paralel cu rezolvarea nevoilor copiilor din aceste familii. Apelul este structurat pe douã paliere si se adreseazã întreprinderilor mari si celor mici si mijlocii: 20 de milioane de euro pentru elevi, cu program tip after-school, care presupune sprijin pentru elevii din clasele de la clasa zero si pânã la clasa a IV-a, cu pachete de mãsuri care combinã activitãtile educationale cu echipamente de joacã la nivelul unitãtilor scolare incluse în acest apel, în timp ce 10 de milioane de euro sunt pentru programe de screening în sarcinã. Linia de finantare sprijinã preventia medicalã cu identificarea riscurilor în timpul sarcinii si vine în ajutorul familiilor tinere. Aceasta este a doua etapã a apelului lansat în luna noiembrie. Este cea mai mare lansare de apeluri de proiecte fãcutã de Guvern în care s-au avut în vedere mai multe grupe de beneficiari, spune dr. Tãtaru.

Bani pentru gaze în comunele vasluiene

Ordonantele de urgentã din domeniul fondurilor europene, adoptate în sedinta de Guvern din 4 februarie a.c., vor fi trimise Parlamentului pentru reglementare. Actele nu vor fi, asadar, publicate în Monitorul Oficial, spune liderul PNL Vaslui. „Guvernul sustine în continuare cu tãrie necesitatea reglementãrii urgente a mãsurilor pentru implementarea proiectelor cu finantare europeanã în vederea evitãrii riscului de decomitere (pierdere de bani europeni) pentru anul în curs. Toate prevederile cuprinse în ordonante sunt necesare si urgente, din acest motiv PNL va solicita adoptarea acestora ca proiecte de lege, în regim de urgentã pe cale parlamentarã. Partidele parlamentare sunt obligate sã sustinã aceste proiecte, dacã doresc mãsuri în beneficiul tuturor românilor, mãsuri care aduc bani europeni în România. Românii au nevoie de extinderea retelelor racordate la gaze naturale, comunitãtile au nevoie ca de oxigen de proiecte de investitii finantate din bani europeni. Tocmai importanta lor si a domeniilor reglementate stau la baza deciziei Guvernului de a nu vulnerabiliza actele normative si de a alege o cale sigurã de reglementare, care sã nu punã în pericol proiectele. Executivul are acum atributii limitate, astfel cã Parlamentului îi revine obligatia sã legifereze în acest sens si sã constientizeze cã mai presus de lupta politicã sunt interesele cetãtenilor si ale comunitãtilor”, mai spune presedintele Nelu Tãtaru.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ