Nelu Tătaru, despre criza locurilor din secțiile ATI: “Secretul era urmărirea cazurilor grave și a admisiei”

Nelu Tătaru

ARGUMENTE… Președintele Comisiei de Sănătate și Familie de la Camera Deputaților, Nelu Tătaru, a vorbit despre criza locurilor la ATI și despre pregătirile pentru al treilea val pandemic, amintind că încă din debutul crizei sanitare globale se discuta despre extinderea pandemiei pe o perioadă de circa doi ani “și în general pe trei-patru valuri”.

Fostul ministru al Sănătății precizează că o componentă importantă în tratarea cazurilor de COVID-19 ar trebui să fie terapia intermediară, aflată în vecinătatea terapiei intensive. “Încă de la începutul pandemiei vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face o perioadă de un an și jumătate-doi și în general pe trei-patru valuri. Noi am trăit noiembrie, acel maxim al valului doi, cu 6 noiembrie, 10.260 de cazuri și aproape 1.300 în Terapie Intensivă. Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ, ne dădea și acea măsură exactă a numărului de pacienți, a tipului de pacienți, cîți erau intubați, cîți erau pe CPAP sau cîți erau pe surse alternative de oxigen. În același timp, se evalua la nivel de fiecare regiune de dezvoltare o rezervă de paturi pe care o aveam pentru fiecare dintre aceste zone și unde puteam extinde. S-a discutat atunci și de terapia intermediară, acea terapie aflată în vecinătatea terapiei intensive, unde acele cazuri care ieșeau de pe ventilator sau de pe CPAP și unde puteau întreține un aport de oxigen, urmând ca în funcție de evoluție să meargă pe secții sau să revină, din păcate, poate tot în Terapia Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru. Urmărirea cazurilor grave și a admisiei în secțiile de Terapie Intensivă era secretul pentru depășirea momentelor grele din noiembrie, când România era traversată de vârful valului doi, a explicat fostul ministru al Sănătății. “Cred că urmărirea sau evaluarea fiecărei Terapii Intensive, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ în parte, urmărirea cazurilor grave și a admisiei în Terapie Intensivă era secretul acelor momente. Cred că și acum același lucru ar trebui făcut, dar suntem deja într-un moment în care avem un număr mare de cazuri în Terapie Intensivă”, a adăugat Nelu Tătaru.
3 COMENTARII

  1. Tătaru, ai sângele inocenților pe mâini care au ieșit în saci negri de la ATI! Mai devreme sau mai tarziu vei da socoteală ! Nimic nu rămâne fără răsplată pe lumea asta!

  2. Aveti perfecta dreptate. Toti sunt profeti , toti au solutii dupa ce sunt inlocuiti. Insusi domnul Tataru vorbea, acum cateva luni, cat inca mai era ministru , de 1600 de paturi de ATI. Si sa vezi minune: cele 1600 de paturi erau 1200, ca doar nu s-or fi topit peste noapte. De declaratii sforaitoare si contre intre ei ne-am cam saturat. E cazul ca fiecare sa isi vada de treaba si sa mai lase retorica partinica de 2 lei. Si e cazul, mai ales, sa nu uite cam ce nulitati au promovat in functii pe criterii de rubedenie, obedienta, etc.

  3. Numai secrete și smecherii, ceva normal nu se mai întâmplă
    Ia foc spitalul, secretul era nu știu care, cărămizi in piept si specialiști care ne explica secretele, peste o luna iar ia foc, peste doua iar, torturează și omoară lumea prin spitale, specialiștii iar ne explica secretele.
    Nu v-ați saturat ?

LĂSAȚI UN MESAJ