Nelu Tătaru, despre gestionarea crizei pandemice cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ… Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu președintele Republicii Moldova și au discutat despre combaterea pandemiei și campania de vaccinare. Vizita pe care chirurugul vasluian a făcut-o în Moldova este încă o dovadă că Nelu Tătaru se bucură, în continuare, de încredere foarte mare, fiind desemnat să facă această vizită, în detrimentul secretarului de stat Raed Arafat. “Am împărtășit lecțiile învățate ale României privind gestionarea pandemiei”, a transmis Nelu Tătaru, precizând că atât România, cât și Republica Moldova au nevoie de strategii eficiente pentru accelerarea procesului de vaccinare.

“Astăzi am avut o întâlnire cu Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, unde am împărtășit lecțiile învățate ale României privind gestionarea pandemiei, atât în calitate de fost ministru al Sănătății, cât și de Președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Am discutat despre provocările cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de COVID-19 și de gestionare a crizei sanitare”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Nelu Tătaru. Acesta afirmă că “vaccinul reprezintă soluția, dar atât România, cât și Republica Moldova au nevoie de strategii eficiente pentru accelerarea procesului de vaccinare”. “Avem toată deschiderea de a sprijini autoritățile moldovene, sens în care am stabilit ca săptămânal să aibă loc discuții la nivel bilateral, în sistem online, pentru a face schimb de informații și bune practici. Aceste consultări vor sprijini la identificarea celor mai bune soluții la problemele care, astăzi, sunt comune”, a mai scris Tătaru. Fostul ministru al Sănătății vrea ca românii de pe ambele maluri ale Prutului “să rămânem alături unii de ceilalți și să privim cu precauție și responsabilitate la ceea ne provoacă mari temeri în legătură cu acest virus”. “Soluțiile înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a mai afirmat fostul ministru al Sănătății.

Maia Sandu: “O vizită utilă în timpuri grele pentru ambele țări”

Potrivit președintelui Maia Sandu, la ședința cu Nelu Tătaru au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor de profil din Republica Moldova: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19. Iată ce a declarat președintele Moldovei după întâlnirea de sâmbătă, cu Nelu Tătaru. “Am avut astăzi la Președinție o discuție cu Nelu Tătaru, deputat în Parlamentul României, ex-ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020. Domnul Tătaru a venit de la București pentru a împărtăși experiența României în gestionarea crizei pandemice, motiv din care am invitat la ședință și reprezentanți ai instituțiilor noastre de profil – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie -, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19. I-am mulțumit domnului Tătaru pentru deschiderea de a împărtăși din experiența României și disponibilitatea de a face această vizită utilă la Chișinău în timpuri grele pentru ambele țări. Am discutat despre problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite. Un alt aspect important ține de asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19. Aceasta ar ajuta la depistarea cazurilor cu risc major, care să beneficieze de tratament imediat sau de spitalizare, ceea ce ar reduce agravarea stării pacienților. Am convenit ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune – soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a transmis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după întâlnirea cu Nelu Tătaru.
3 COMENTARII

  1. Nu sunt fan Tătaru..dar pot susține că a fost unul dintre miniștrii buni. Păcat că Mandolină a cedat acest minister( ca și altele ).. la partidele unor fosti urmași ai securiștilor!

  2. Tătaru va trebui să dea socoteală la un moment dat de minciunile și acțiunile ilegale din timpul mandatului său. Va fi penal, dar penal rău de tot…..

LĂSAȚI UN MESAJ