spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Nicio prelevare de organe, in acest an, la Iasi

- Advertisement -

De la inceputul anului 2012, la Iasi nu s-a facut nicio prelevare de organe. Desi Iasul este unul din cele mai importante centre universitare din tara, medicii n-au reusit sa realizeze nicio astfel de interventie in aproape cinci luni. In multe cazuri, familiile pacientilor aflati in moarte cerebrala au refuzat donarea de organe din diverse motive. Ceilalti pacienti posibili donatori n-au mai putut fi tinuti in viata suficient timp incat sa poata fi declarati in moarte cerebrala.

7 posibili donatori, zero organe

In timp ce sute de oameni din toata tara stau pe liste de asteptare ani intregi pentru un transplant, la Iasi, unul dintre cele mai mari centre universitare din Romania, nu s-a efectuat in 2012 nicio prelevare de organe de la donatori aflati in moarte cerebrala. Coordonatoarea programului de prelevare si transplant de la Iasi spune totusi ca a avut in atentie in 2012 sapte cazuri de posibili donatori, fara insa ca vreunul dintre ele sa se si concretizeze. „De la inceputul acestui an am monitorizat sapte cazuri de pacienti care ar fi putut fi donatori de organe. In trei dintre cazuri n-au fost familiile de acord cu donarea, in alte trei cazuri, pacientii nu au mai putut fi tinuti in viata, iar intr-un caz, familia nu a fost de acord cu diagnosticul medicilor, si chiar daca pacientul nu mai putea fi salvat, rudele au sperat ca-si va reveni”, a declarat dr. Raluca Neagu, medic in Clinica ORL a Spitalului „Sf. Spiridon” si coordonatorul programului de prelevare si transplant de organe de la Iasi.

Printre pacientii care ar fi putut deveni donatori de organe s-a aflat si un tanar biciclist care a fost victima unui accident rutier. Tanarul insa nu a putut fi identificat in acel moment, deci nu s-a putut lua legatura cu familia pentru a obtine acordul in ceea ce priveste prelevarea de organe. Pe de alta parte, starea tanarului s-a inrautatit rapid si nu a mai putut fi tinut in viata decat cateva ore dupa accident, nefiind suficient timp pentru ca medicii sa-l poata declara in moarte cerebrala. „Am avut si un pacient in varsta de 18 ani care ajunsese la spital din cauza unui anevrism cerebral rupt. Desi mama lui avea cunostinte medicale, nu a crezut ca nu se mai poate face nimic pentru fiul ei. A incercat sa vorbeasca cu mai multe clinici din strainatate timp de cateva zile. Pacientul s-a pierdut si nu s-a mai putut face nimic”, a mai spus medicul.

De asemenea, in cazul unei femei de 40 de ani care venise de la Vaslui cu o malformatie vasculara si fusese declarata in moarte cerebrala, sotul si fiul si-au dat initial acordul pentru prelevarea de organe. La putin timp insa au ajuns la spital si alte rude care s-au impotrivit energic acestui lucru. „Cu cat apar mai multe rude in astfel de cazuri, cu atat este mai greu pentru medic sa explice importanta donarii de organe. Pana la urma, familia a renuntat la prelevare”, a precizat dr. Neagu.

Transplanturi, numai intre vii

Pe lista cu posibili donatori s-a aflat si un cetatean de origine germana care fusese transferat de la Botosani dupa ce fusese victima unei agresiuni. Prietena lui si tatal au vrut sa-l transfere in Germania, dar starea lui nu permitea acest lucru. De asemenea, cei doi ar fi preferat sa doneze organele in Germania. „Pacientul era deja in moarte cerebrala, iar ca sa-l scoata din tara aveau nevoie de certificat de deces, mai ales ca era vorba de un caz medico-legal. Nu am inteles atitudinea familiei, mai ales ca prietena lui avea card de donator”, a mai spus medicul. Probleme in ceea ce priveste prelevarile de organe ar fi si in alte centre universitare din tara, nu doar la Iasi. „Din cate am inteles de la colegii mei din alte judete, numarul de prelevari de organe este mic peste tot in acest an”, a spus dr. Neagu. Astfel, daca la Timisoara s-au efectuat anul trecut 20 de interventii de prelevare de organe de la donatori aflati in moarte cerebrala, de la inceputul acestui an au avut loc cinci astfel de operatii. Totusi, situatia Iasului nu se mai regaseste la centrele de transplant din tara, la Oradea sau Tg. Mures avand loc mai multe prelevari in acest an.

Din cauza faptului ca nu s-au facut prelevari de organe a scazut foarte mult si numarul operatiilor de transplant efectuate in acest an la Iasi. „Nu am avut in 2012 niciun transplant de cornee. Speram sa se schimbe situatia”, a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon”, spital in care se face transplantul de cornee in cadrul Clinicii de Oftalmologie. Nici la transplantul renal Iasul nu sta mai bine. „In acest an am avut doar patru operatii de transplant renal, toate de la donatori vii, din cauza faptului ca nu s-au facut prelevari de organe”, a precizat prof.dr. Adrian Covic, managerul Spitalului „C.I. Parhon”.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

70 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.