spot_img
31.6 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Noaptea in care porcul viseaza cutitul

- Advertisement -

ASTEPTÂND CALTABOSII Pe 20 decembrie se sãrbãtoreste Sf. Ignat sau Ignatul Porcilor – sacrificiul sângeros al porcului, o datina strãveche ce a aparut ca o extensie a celebrarii grâului.

Luna decembrie marcheazã începutul iernii în calendarul popular – venirea lui Mos Nicolae, cât si în calendarul astronomic. Existã douã denumiri populare ale iernii, care sunt mai rãspândite, si care aduc aminte de douã trãsãturi esentiale ale acestei luni. Neios, se referã la abundenta zãpezilor, iar Undrea – denumire populara a numelui Andrei, aratã cã este luna imediat dupa acestã sãrbãtoare, luna ce marcheazã deschiderea portilor cãtre cealalta lume, plinã de mistere. În unele sate din România, sãrbãtorile încep încã de pe 6 decembrie odatã cu Sf. Nicolae, când plãcintele sunt pregãtite de fetele care muncesc la ele înca din seara de 5 decembrie. În acea searã – la nouã fix ( simbolizarea de trei ori a Sfintei Treimi) se adunã flãcãii din sat pentru a stabili grupul de buhai, capra etc. si pentru a începe repetitiile. Asteptãm sãrbãtorile si datoritã bucatelor alese , fãcute special pentru acestã ocazie. Pe 20 decembrie se sããrbatoreste Sf. Ignat sau Ignatul Porcilor – sacrificiul sângeros al porcului, o datinã straveche ce a apãrut ca o extensie a celebrãrii grâului. În spatele obiceiului tãiatului porcului în ajunul sãrbãtorilor , este însã o traditie veche.

Sf. Ignat, mãcelarul lui Dumnezeu

Existã douã explicatii privitoare la acest ritual. Pe de o parte, istoria religiilor sustine cã acest obicei îsi are originea în celebrarea unui mare zeu solar care a luat numele de Sfantul Ignatie Teofanul. Argumentele pro ar fi acelea cã existã multe similaritãti între datinã si sacrificiul ritualic: însemnarea capului porcului cu o cruce, prevestirea mortii (se spune cã în noaptea de 19/20 decembrie, porcul viseazã cutitul cu care va fi tãiat), învocarea formulelor magice… Pe de altã parte, în traditia popularã se vorbeste de un om pe nume Ignat care si-a ucis din gresealã tatãl cu securea atunci când a vrut sã taie porcul. Dupã îngroparea acestuia, omul si-a luat lumea în cap. De aceea cred tãranii cã porcul îsi viseazã cutitul în nopatea dinaintea Ignatului. Asa s-au nãscut multe superstitii vis á vis de Sf. Ignat. Cei milosi nu trebuie sa asiste, pentru cã porcul va muri greu si nu va avea carnea buna. Copiii vor trebui sa primeascã binecuvântarea bunicilor, si li se vor desene cruci pe frunte cu sângele celui sacrificat pentru a fi protejati de boli. Dacã inima animalului va avea mult sânge, va însemna un an bogat. Intreaga zi va trebui dedicata taierii si prepararii porcului, daca cineva va face vreo alta treaba prin gospodarie se considera ca va avea un an cu ghinion.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.