spot_img
18.8 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Noaptea muzeelor la Bârlad, un regal de artã si stiintã, oferit de Muzeul „Vasile Pârvan”

- Advertisement -

EVENIMENT CULTURAL…O initiativã generoasã lansatã în anul 1997, la Berlin, s-a transformat într-un mare eveniment cultural, patronat de Consiliul EuropeiUNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte institutii de culturã, îsi deschid portile, simultan, pânã târziu în noapte. Muzeul bârlãdean s-a raliat, în urmã cu mai multi ani, acestei atât de generoase initiative, care reprezintã pentru public o frumoasã invitatie ce aduce în centrul atentiei stiinta, arta, creatia în general. Dupã doi ani dificili, în care actul cultural a avut de suferit, publicul interesat va putea vizita în acest an expozitiile permanente, respectiv cele de arheologie-istorie si artã, gãzduite la sediul central, expozitia dedicatã sculptorului Marcel Guguianu, precum si expozitiile de la sediul din str. Republicii nr. 235 (expozitiile de numismaticã, personalitãti bârlãdene, Cuza si epoca sa, stiintele naturii). De asemenea, publicul meloman este invitat la o întâlnire cu Pianul cãlãtor, proiect sustinut de Radio România si cunoscutul pianist Horia Mihail. Intrarea este liberã.”

În preambulul Noptii Muzeelor, publicul tânãr este invitat, la ora 18.00, în curtea Pavilionului expozitional Marcel Guguianu, la Atelierul de creatie organizat sub genericul „Pictând figurine din ipsos”. Este vorba de o activitate destinatã copiilor de toate vârstele, care, într-o atmosferã plãcutã si relaxantã, îsi pot descoperi creativitatea, imaginatia si bucuria de a petrece timpul putin altfel, în aer liber.

Expozitie si premiere a participantilor la Bienala „N.N.Tonitza”

La ora 19.00, se vor deschide portile muzeului, incluzând toate locatiile, inclusiv Casa Sturdza, unde pe 13 mai se va redeschide spatiul expozitional, recent reabilitat, acolo unde a fost vernisatã expozitia din cadrul editiei cu numãrul IV a Bienalei „N.N. Tonitza”. Cu acest prilej pot fi admirate aproximativ 200 de lucrãri de picturã si graficã semnate de artisti din 40 de tãri, de pe 4 continente.

Expozitie „Ex Nihilo Nihil II” cu mari critici de artã

Oferta culturalã a proiectului Noaptea Muzeelor va fi completatã cu o interesantã expozitie de graficã semnatã de cunoscutul si talentatul grafician Zuzu Caratãnase. Expozitia cu titlul Ex Nihilo Nihil II se doreste a fi o continuare a celei organizate în urmã cu un an, în acelasi spatiu. Realizatorul lucrãrilor este considerat ca fiind unul din cei mai buni gravori ai generatiei sale, dar în acelasi timp unul din cei mai activi si prolifici artisti vizuali din România. Vernisajul va începe la ora 19.45 fiind sustinut de criticul de artã Mihai Plãmãdealã. În cadrul expozitiei vor putea fi admirate si lucrãri semnate de artisti celebri, cum ar fi: George Braque, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Gustav Klimt, Rene Magritte, Giorgio de Chirico si Marc Chagall, toate din colectia av. George Șerban, cel care cu dãruire si pricepere a colectionat asemenea valori, iar mai apoi, iatã, le pune la dispozitia publicului.

Pentru melomani vine „Pianul Cãlãtor”

La ora 20.45, publicul meloman este invitat la o întâlnire cu Pianul cãlãtor, proiect sustinut de Radio România si cunoscutul pianist Horia Mihail. Recitalul va avea loc la Pavilionul expozitional „Marcel Guguianu”, având în program lucrãri de Joseph Haydn, Wolfgand Amedeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

Astronomia nu va lipsi: la Observatorul Astronomic se fac … observatii astronomice

La ora 21.45, iubitorii de astronomie sunt invitati la Observatorul astronomic unde se vor face observatii astronomice cu telescoapele din dotare, dar pot fi urmãrite si filme documentare cu teme din domeniul cunoasterii universului. Programul de vizitare, al expozitiilor permanente si temporare, gãzduite în cele patru locatii, se va încheia la ora 24.00. „Asteptãm cu nerãbdare întâlnirea cu toti bârlãdenii iubitori de frumos, artã, stiintã si culturã, în minunata Noapte a Muzeelor.” a precizat organizatorul Noptii Muzeelor, dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.