spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Noaptea muzeelor la sat, în Sauca

- Advertisement -

CĂLĂTORIE ÎN TIMP… Muzeul sătesc din Sauca, comuna Laza, s-a alăturat inițiativei “Noaptea muzeelor”. Sâmbătă seara și-a deschis larg ușile și a găzduit un eveniment special: “Pași spre istorie”. Nu întâmplător a avut această denumire, pentru că meșterul popular Rodica Bulboacă și colecționarul Lavin Teslariu i-au purtat pe vizitatori în trecut, în așa-numita epocă de aur a României. Aceștia le-au arătat cum se țese la război, care erau uneltele de prelucrare a lânii și a cânepii, dar și alte unelte folosite în urmă cu mulți ani în gospodărie. De asemenea, vizitatorii au avut ocazia de a vedea o colecție rară de insigne și decorații din perioada 1948-1989. În timp ce adulții depănau amintiri, cei mici își așteptau cuminți rândul să fie pictați pe față de o tânără talentată: Daria Halapciug. La final, cu toții au gustat colacii și plăcintele cu brânză făcute în vatră de gospodinele satului.

O mână de oameni inimoși din comuna Laza încearcă se demonstreze că și la noi în țară, în special în zona rurală, există foarte multe resurse pe care le putem pune în valoare. O astfel de experiență a avut loc sâmbătă seara, la muzeul sătesc din Sauca, acolo unde vizitatorii au putut admira numeroase obiecte din patrimoniul cultural al comunei. “Muzeele de la sate găzduiesc un patrimoniu cultural de o diversitate atât de mare încât depășește orice imaginație. Muzeul sătesc din comuna Laza a deschis o ușă care vă va purta într-o lume unde există povești, colecționari, obiecte, meșteșuguri și care vă vor determina să intrați într-o stare de bucurie pură, de relaxare și poftă de viață. Niciunde în altă parte nu găsești atât de multe lucruri care așteaptă să fie descoperite. Aici poți întâlni istoria, cultura, tradiții, obiceiuri, artă, superstiții, cântece și rezistența la greu. În această seară îi onorăm pe acei oameni entuziasmați și nerecunoscuți, acele minți creative care încearcă să țină în viață memoria noastră istorică și culturală cu tradițiile și obiceiurile locale și cu portul lor strămoșesc. Sunt niște eroi tăcuți care doar de Noaptea Muzeelor la sate pot fi întâlniți și auziți. Da, ei aduc valoarea comunității lor. Le mulțumesc tuturor celor care au pășit și vor mai păși pragul Muzeului sătesc din Sauca, locul unde trecutul se întâlnește cu prezentul și cu viitorul!”, a transmis meșterul popular Rodica Bulboacă, unul dintre oamenii care au avut un rol esențial în înființarea Muzeului sătesc din Sauca. A bătut din poartă în poartă și a căutat unelte vechi, folosite în gospodărie, haine tradițioale, preșuri și carpete viu colorate, le-a aranjat în muzeu și organizează constant, prin intermediul Asociației Bujorii din Laza, evenimente menite să mențină vii tradițiile și obiceiurile locale.

Ordinul “23” august, clasa I, expus la Muzeul sătesc Sauca

Punctul de atracție principal al serii a fost expoziția de insigne și medalii vechi a colecționarului Lavin Teslariu. Printre cele mai importante decorații se numără Ordinul “23” august, clasa I, oferit cu scopul de a comemora răsturnarea regimului dictatorial al mareșalului Ion Antonescu de către regele Mihai I al României. Este vorba despre o stea de aur cu zece raze, împodobită cu diamante (zirconiu) și care se purta pe partea stângă a pieptului. O altă decorație importantă, de asemnea din aur, este cea pe care o oferea Nicolae Ceaușescu împreună cu titlul de Erou al Republicii Socialiste România. “Este cea mai rară și înaltă distincție, prima dată a fost acordată în 1971 de către secretariatul general al Partidului Comunist Român și președintele Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romănia, Nicolae Ceaușescu. Alte decorații oferite în perioada comunistă sunt Erou al noii Revoluții Agrare, care pune în evidență secera și ciocanul, și Ordinul Apărarea Patriei”, a explicat Lavin Teslariu. Acesta este pasionat de tot ceea ce înseamnă trecut, deține, de asemenea, o colecție de obiecte militare în regasim de la centrale telefonice la baionete și măști de gaze. “Pentru un colecționar, bucuria și satisfacția nu vin doar din simpla posesie a obiectelor, ci din mulțumirea că sunt văzute de cât mai multe persoane. Fiecare element are propria poveste, iar momentul în care le expui, este o ceremonie de recunoaștere și apreciere a acelei pasiuni intense care a stat în spatele fiecărei achiziții”, a mărturisit colecționarul Lavin Teslariu.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.