Noi amenzi de care vasluienii trebuie sã se fereascã!

OBLIGATI…Autoritatea Nationalã pentru Reglementarea Energiei (ANRE) aduce în actualitate o lege care nu a fost respectatã multi ani. Mai exact, orice proprietar de apartament, ce are instalate geamuri termopan de minim 4 mm, este obligat sã îsi instaleze un senzor de gaz, altfel riscã o amendã între 2 mii si 4 mii de lei. Mai mult, amenda poate fi cumulativã în cazul în care nu existã contoare individuale de gaz. Dacã un locatar al unui imobil, aflat în aceastã situatie, nu îsi instaleazã acest senzor, toti vecinii sãi vor fi afectati, fiind debransat întreg imobilul de la reteaua de gaz. În medie cei care vor fi nevoiti sã îsi instaleze aceste sisteme de detectare vor cheltui aproximativ 400 de lei, în care intrã achizitionarea senzorului si costul de instalare. Vasluienii care doresc sã scape de amenzi se pot adresa la orice firmã acreditatã de ANRE.

Iatã cã vasluienii trebuie sã fie atenti la un nou mod prin care pot rãmâne fãrã o parte din bugetul lor. Autoritatea Nationalã pentru Reglementarea Energiei (ANRE) a dat, sãptãmânã trecutã, un ordin prin care obligã proprietarii de apartamente cu termopane sã îsi monteze senzori de gaze. Ordinul ANRE reactiveazã o lege care nu a fost pusã în aplicare pânã acum de cãtre furnizorii de gaze, iar nerespectarea acestei obligativitãti atrage dupã sine debransarea de la sistemul de gaze. Mai exact, vor fi obligati sã respecte aceastã lege proprietarii acelor locuinte unde existã cel putin un aragaz, iar încãperea, în care se aflã aparatul electrocasnic, are montate geamuri securizate tip termopan sau geamuri obisnuite cu grosime mai mare de 4 mm. Amenzile pentru nerespectarea acestui ordin sunt cuprinse între 2.000 si 4.000 de lei. Mai mult, cei de bunã credintã, care îsi vor monta senzorii, pot fi victime colaterale în cazul în care vecinii lor refuzã sã îsi monteze acel senzor. Asta pentru cã, în cazul în care contoarelor individuale de gaze lipsesc, debransarea de la sistemul de gaze se va face pentru tot imobilul. În mare parte verificãrile au început deja, multi vasluieni care nu au fost acasã în timpul controalelor fiind debransati pe o perioadã limitatã.

Cum functioneazã sistemul de detectare a gazelor

Senzorul de gaze se monteazã în încãperea unde se aflã aragazul. În momentul în care sunt scãpãri de gaze, senzorul se activeazã si scoate un zgomot puternic, în timp ce trimite comanda unui electroventil (robinet de închidere), instalat pe teava de alimentare, sã opreascã fluxul de gaz. Odatã ce gazele au fost evacuate din încãpere, consumatorul poate reporni foarte usor electroventilul, actionând un buton aflat pe contor. Detectoarele de gaze nu au costuri ridicate, maximum 100 de lei, însã instalarea lor poate ajunge la 300 de lei. Durata lor de viatã este de 5-7 ani, dupã aceastã perioadã ele trebuind sã fie înlocuite, iar revizia instalatiei de gaze este obligatorie o datã la 2 ani. Revizia poate fi efectuatã de orice firmã autorizatã de ANRE si este contra cost. (Andrei Manolachi)
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ