Noi modificări în Codul Muncii: Fără pontaj şi fişa postului în firmele mici. Semnătură electronică la firmele mari

Ministerul Muncii propune trei ordonanţe de urgenţă care prevăd eliminarea unor obstacole birocratice pentru IMM, dar şi noi măsuri cu rolul de a susţine angajaţii şi companiile în perioada stării de alertă, au declarat pentru Economedia surse guvernamentale. Potrivit Economedia, măsurile prevăd introducerea semnăturii electronice în relaţiile dintre angajatori şi angajaţi, precum şi noi reglementări pentru facilitarea telemuncii.   Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie adoptate de guvern sub forma unor ordonanţe de urgenţă.

Iată cele mai importante măsuri ce vor fi propuse în şedinţa de guvern de ministrul Raluca Turcan:

– Pentru microîntreprinderile cu maxim 9 angajaţi (peste 445.000 în total), printr-o modificare a Codului Muncii, se elimină obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern.

– Noi prevederi la încheierea contractului individual de muncă, ce vor permite părţilor să utilizeze semnătura electronică (avansată sau calificată însoţită de marca temporală), fără ca acest lucru să poată fi însă impus angajatului de către angajator.

– De asemenea, angajatorul va putea folosi semnătura electronică şi în raporturile cu instituţiile publice, la întocmirea documentelor din domeniul relaţiilor de muncă. Pe de altă parte, angajatul nu va putea fi obligat să utilizeze semnătura electronică, dar părţile au obligaţia să folosească acelaşi tip de semnătură la încheierea unui act.

– Telemunca. Proiectul prevede faptul că angajatul este obligat să respecte şi să asigure confidenţialitatea informaţiilor şi documentelor utilizate în timpul activităţii, angajatorul trebuie să asigure instruirea adecvată a salariaţilor cu privire la utilizarea echipamentelor necesare telemuncii, iar activitatea este verificată tot prin utilizarea tehnologiei informaţiei. Potrivit datelor Ministerului Muncii, în România sunt aproape 400.000 de contracte de muncă cu clauză de telemuncă din totalul de 6,5 milioane, faţă de doar 50.000 de contracte în martie 2020, adică un număr care a crescut de 8 ori într-un an.

Citeste mai mult: adev.ro/qrll5a
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ