3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Noi restricții: carantină de noapte, certificat verde, magazine închise la ora 21, nunțile interzise 30 de zile

RESTRICȚII… Accesul va fi permis doar cu certificat verde în instituții, mall-uri, hoteluri, dar și pentru a ieși din casă, după ora 22.00.

MĂSURI DURE… Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea privind stabilirea restricțiilor care vor fi impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, hotărâre validată apoi în ședința de Guvern. Astfel, începând de luni, 25 octombrie, accesul va fi permis doar cu certificat verde în instituții, mall-uri, hoteluri, dar și pentru a ieși din casă, după ora 22.00. Nunțile și botezurile sunt interzise 30 de zile, iar masca de protecție devine obligatorie peste tot.

Potrivit deciziei CNSU votată de Guvern, începând de azi circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00-05.00, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile. Sunt exceptate persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectarii cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, în intervalul orar când sunt restricții de circulație, restul populației, nevaccinată, poate să se deplaseze în interes profesional, inclusiv între locuința/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente, sunt permise deplasările persoanelor în afara localităților dacă se află în tranzit sau fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Sunt permise deplasarile din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Agenții economici, obligați să închidă mai devreme

Pentru verificarea motivului deplasarii în înteres personal, oamenii sunt obligați să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetățenilor străini, documentul de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, documentul care atesta trecerea, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau prezentat în limba română. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. De asemenea, se propune interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21.00-05.00. Între aceste ore, operatorii economici pot activa doar prin livrare la domiciliu. Aceeași măsură se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii: instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise. Se aplică măsura și pentru săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri; târguri, bâlciuri, talciocuri. Restaurantele, cafenelele, etc. pot funcționa cu activitate permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00. Activitatea în cluburi și discoteci este interzisă pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor. Se interzice, totodată, participarea spectatorilor la competițiile sportive. Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform hotărârii CNSU va fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Accesul în instituțiile publice, permis doar celor vaccinați, trecuți prin boală, sau testați

S-a propus și s-a votat, de asemenea, ca organizarea programului de lucru să se facă în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați. Accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, se propune a fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării. S-a aprobat instituirea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Biserica, printre puținele locuri unde nevaccinații mai au voie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență nu a inclus biserica pe lista locurilor în care este solicitat certificatul verde. Toți cei care doresc să participe la serviciile religioase, vaccinați, trecuți prin boală sau nevaccinați, pot participa cu respectarea a doar două reguli: purtarea măștii de protecție și păstrarea unei distanțe de doi metri între persoane. „S-a decis să nu fie condiționare, dar va trebui mască, bineînțeles, și doi metri pătrați pe persoană. Deci este o decizie luată la nivelul CNSU. Sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment”, a declarat Raed Arafat cu privire la situația serviciilor religiase.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

5 COMENTARII

 1. Înțelege cineva ceva ?
  Nunțile și botezurile sunt interzise 30 de zile, certificat de vaccinat si alte rahaturi, dar exclus biserica ea are voie
  Daca exclus biserica cum naiba sunt interzise ?
  Sunt curios, la plătit taxe si utilități e interzis sau tot numai aia cu certificat au voie?

  • Buna intrebare. Ca tot isi doreau unii <inteligenti< (probabil tot aia care spuneau ca isi doneaza dozele) sa se plateasca si taxele doar cu certificat. Li s-a indeplinit dorinta.

 2. Ce guvern da aceasta hotarare? Cel demis? Care nu exista? Nesemnata de Catu, care, de asemenea, nu exista, decat ca simplu cetatean. Cum se numeste, de fapt, acest document? Propunere cumva? Si atunci despre ce vorbim? Pe cine imputerniceste acest document? Cetatenii dorm pe ei, se ascund dupa perdele asteptand interventia divina in timp ce copiii lor sunt abuzati, parintii lor sunt abuzati, ei insisi sunt abuzati si mintiti grosolan. Nu mai vorbim de aberatiile prevazute aici. Cetatenii joaca hotii si vardistii transformat in vaccinatii si nevaccinatii in timp ce o gasca de nemernici joaca tzontzoroiul pe constitutie si drepturile fundamentale ale cui? Ce sa vezi, ale lor! Daca guvernul demis nu are voie sa dea hotarari pentru noi politici publice, cine emite acest document? Presedintele si prim-ministrul Arafat, conducatorul de facto al Romaniei?

 3. Ca sa vedeti statul corupt si mincinos, bine ca v-ati „vaccinat”. Ca s-a saturat lumea de voi, i-ati infectat pe toti… voi sunteti virusul. La biserica nu e virus, ii apara doamni doamni ca a vorbit mangalita cu el. Aaa… pardon marele alb, ehh nu ma pricep la rase dar stiu ca e porc nu rechin.

  • tu nu intelegi ca asa a hotarat „Guvernul”: la biserica e ca la alimentara. Ai nevoie de hrana trupeasca, dar si de hrana de asta sufleteasca ortodoxa, numai la biserica o gasesti. Cum sa nu fie poporul hranit, ca astia voteaza. Ei voteaza cu sufletul bineinteles, nu cu intelectul. De unde atata!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here