spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Nouă comune vasluiene, fără medic de familie în plină pandemie de COVID-19

- Advertisement -
DEFICIT… Mai multe localități vasluiene trec prin pandemie fără medic de familie. La nivelul județului Vaslui există un deficit estimat de 141 medici de familie.

PROBLEME… În plină pandemie de coronavirus, nouă comune din județul Vaslui nu au medic de familie, iar unele dintre ele se află în această situație de mai bine de doi ani de zile. Este vorba despre Bogdănești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Ibănești, Laza, Mălușteni și Poienești. Comuna Laza, spre exemplu, a rămas fără medic de familie în urmă cu șapte luni de zile, când dr. Corneliu Nicolescu a încetat din viață. De atunci autoritățile locale nu reușesc să găsească un medic de familie dispus să își desfășoare activitatea în localitate. Ba mai mult, acum se confruntă cu o nouă problemă: suspendarea procesului de recepție a dispensarului cu 10 zile, timp în care proiectantul și constructorul vor trebui să pună la punct toate documentele din cartea tehnică. “Actele administrative sunt de durată, știm foarte bine problema medicului de familie în comuna noastră, motiv pentru care vă solicităm înțelegere, totodată vă informăm că vom depune toate eforturile pentru ca în cel mai scurt timp fiecare dintre dumneavoastră să beneficieze de servicii medicale de calitate”, a transmis primarul comunei Laza, Ionuț Adrian Pușcașu, într-o informare către cetățeni.

Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vaslui, luna trecută, din numărul total de medici aflați în contract cu CAS Vaslui, 70 se află în mediul urban, iar 68 în mediul rural. O problemă deosebită o reprezintă gradul de acoperire cu medici de familie în mediul rural. „Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie care doresc încheierea contractelor cu CAS Vaslui comisia paritară a stabilit numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural să fie de 400. De asemenea, este nevoie de colaborarea eficientă a administrațiilor locale cu medicii de familie, chiar impunerea prin legislație de a veni în sprijinul acestora cu facilități privind acordarea gratuită de spații pentru cabinete și dotarea minimă a  acestora, suportarea cheltuielilor cu utilitățile, precum și de asigurare a unor spații corespunzătoare de locuit în zonele care sunt foarte puțin atractive din punct de vedere al distanței și condițiilor de viață”, explica, luna trecută, directorul Casei Județene de Asigurări Vaslui, în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural al județului Vaslui. Cu un deficit de personal medical se confruntă și localitățile cu peste 3.500 de locuitori, acolo unde asistența medicală a fost asigurată, în ultimii doi ani, doar de un singur medic de familie: Băcești, Grivița, Iana, Pușcași, Tutova și Voinești. În total, la nivelul județului Vaslui, există un deficit estimat de 141 medici de familie.

Dispensarul uman din Laza, proiect de 2 milioane de lei

Pe lângă lipsa medicului de familie, comuna Laza se mai confruntă cu o problemă: ieri trebuia să aibă loc recepția dispensarului uman, proiect în care s-au investit aproximativ 2 milioane de lei, însă “în urma constatărilor efectuate la fața locului, s-a întocmit un proces verbal prin care s-a suspendat procesul de recepție timp de 10 zile, adică până pe data de 22 octombrie. Comisia de recepție motivează decizia luată prin faptul că nu au fost prezentate toate documentele din cartea tehnică, recomandând completarea cărții tehnice cu toate documentele conform legislației în vigoare. De acest fapt răspunde proiectantul împreună cu constructorul”, se arată într-o informare către cetățenii comunei Laza. Dacă recepția se va realiza pe 22 octombrie, vor urma alți pași de făcut care vor dura câteva luni bune: “adoptarea unei hotărâri de consiliu local privind declararea dispensarului ca fiind de utilitate publică; obținerea avizului de legalitate; intabularea imobilului denumit Dispensar uman; contractarea unui serviciu de evaluare privind stabilirea valorii de piață în ceea ce privește închirierea/concesionarea unor încăperi către medic de familie, medic stomatolog și farmacie, precum și a apartamentului destinat medicului de familie; după aceasta, se va proceda la adoptarea unei hotărâri de consiliu local privind atribuirea folosinței către medic de familie, medic stomatolog, farmacie, după caz și semnarea contractelor de închiriere/concesiune cu fiecare specialist în parte pe o perioadă de 1 an de zile. Toate aceste acte administrative sunt de durată, știm foarte bine problema medicului de familie în comuna noastră, motiv pentru care vă solicităm înțelegere, totodată vă informăm că vom depune toate eforturile pentru ca în cel mai scurt timp fiecare dintre dumneavoastră să beneficieze de servicii medicale de calitate”, a transmis primarul comunei Laza, Ionuț Adrian Pușcașu, într-o informare către cetățeni.

Județul Vaslui mai are nevoie de încă 39 de medici pentru anumite specialități clinice

Și în ceea ce privește specialitățile clinice, Vasluiul se confruntă cu un deficit. Printre acestea se numără chirurgia cardiovasculară, chirurgia plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, chirurgia toracică, genetică medicală, geriatria și gerontologia, hematologia și nefrologia. „Din totalul celor 37 de specialități clinice, pentru care se pot încheia contracte  cu C.A.S. Vaslui, în județul Vaslui s-au încheiat contracte pentru un număr de 23 de specialități. Aceste specialități sunt acoperite de un număr de 204 de medici, din care 95 la Vaslui, 80 la Bârlad,  27 la Huși , 1 la Codăești si 1 la Negresti. Comisiile paritare constituite la nivelul C.A.S. Vaslui, analizând situația medicilor și specialităților înregistrate în județul Vaslui, au stabilit că în momentul de față, pentru o mai bună desfășurare a actului medical pentru specialitățile existente la nivelul județului Vaslui, ar mai fi necesari 39 medici pentru specialitățile clinice la Vaslui, Bârlad și Huși, având în vedere populația județului Vaslui, precum și programul de lucru al medicilor existenți în contract cu C.A.S. Vaslui, care nu poate fi mai mare de o normă sau o normă jumătate, conform normelor legale în vigoare”, a mai explicat, luna trecută, directorul Casei Județene de Asigurări Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.