spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Noutãti la Grãdina Zoologicã din Bârlad: bufnite „Bubo-Bubo” si veverite!

- Advertisement -

APROBAT …. Grãdina Zooogicã din Bârlad îsi va mãri numãrul de animale cu douã bufnițe „Bubo-Bubo” – specia cea mai mare din Europa si cu douã veverite extrem de frumoase, din specia Prevost, a cãrei blãnitã are niste culori superbe. La sedinta ordinarã , consilierii bârlãdeni au aprobat o nouã rectificare bugetarã. Printre sumele de bani alocate se regãsesc si cele douã alocãri bugetare pentru Grãdina Zoologicã. La sectiunea Dezvoltare, este prevãzutã suma de 7.600 lei pentru achizitia a douã exemplare (o pereche – mascul si femelã) de bufnitã mare (Bubo bubo), iar la sectiunea Functionare, a fost aprobatã suma de 4.500 lei pentru achizitia a douã exemplare din specia veverita lui Prevost.

Copiii si adultii care vin la Grãdina Zoologicã din Bârlad, vor avea ocazia ca, dupã ce se vor aloca sumele abia aprobate din bugetul local, sã vadã în locul special amenjat, douã specii de animale noi, ce vor fi cumpãrate în maxim douã sãptãmâni. Este vorba despre o pereche de bufnite din rasa „Bubo – Bubo” si de douã minuni cu o blãnitã si o coadã extrem de frumos colorate, din rasa Prevost.

Buha (Bubo bubo), numitã si buhã marebufnitã marebufnitã, este cea mai mare pasãre rãpitoare de noapte din Europa, din familia strigidelor, cu penajul de culoare brun-roscatã, cu dungi negricioase, cu capul mare si ochii portocalii mari, cu smocuri lungi de pene pe cap. Este o pasãre sedentarã, rãspânditã în aproape toatã Eurasia. Trãieste mai ales în locurile sãlbatice neperturbate cu terenuri inaccesibile, departe de asezãri omenesti – în tinuturi stâncoase cu pante abrupte si ravene, pesteri, pãduri deschise cu copaci rãzleti sau crânguri (evitã pãdurile dese), taiga, stepe împãdurite, vãile râurilor cu defileuri, cariere acoperite de vegetatie; mai rar în terenuri agricole cu zone stâncoase sau pante abrupte propice. La noi în tarã este o specie rarã, întâlnitã în zona montanã, în special în Carpati, la deal si în zonele de câmpie împãdurite, în  precum si în Lunca Dunãrii, Dobrogea. Presiunea antropicã a determinat retragerea acestei specii în zonele montane unde îsi are linistea necesarã pentru reproducere. Populatia estimatã în România este de 200-700 de perechi cuibãritoare.

Buha este o pasãre uriasã (cea mai mare bufnitã din lume). Are o lungime de 58-71 cm; masculul are o greutate de 1550-2800 g, femela este mai mare si are o greutate de 2280-4200 g; anvergura aripilor 160 – 188 cm. Longevitatea maximã în sãlbãticie, cunoscutã dupã datele de inelare, este de 29 ani, în captivitate pânã la 68 de ani. Când este relaxatã are o formã de butoi. Egretele (smocuri de pene situate pe cap, deasupra ochilor, asemãnãtoare cu urechile) sunt mari, vizibile, ciocul si picioarele sunt puternice, coada scurtã, aripile lungi si late. Coloritul penajului este similar la ambele sexe.

Cea mai frumoasã veveritã din lume: Veverita lui Prevost

Veverita lui Prevost (Callosciurus prevosti) trãieste în sud-estul Asiei, în mici grupuri familiare. Are lungimea corpului de 13-28 cm si greutatea de 150-500 g. Aceste veverite sunt uimitor de frumoase si au o dispozitie mai bunã ca animal de companie decât veveritele gri. Din pãcate, sunt greu de gãsit în aceste zile si vor costa aproximativ 1000 de dolari dacã gãsiti un exemplar. Aceste douã specii – Buha si veveritele, vor fi achizitionate din Europa, de cãtre persoane abilitate sã aducã anumite specii rare la Grãdinile Zoologice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.