Nu au dansat dupã cum le-a cântat primarul, iar acum îsi vãd bunurile distruse de buldozere | FOTO | VIDEO

PEDEPSIȚI…Teofil și Doina Marcu și-au dedicat întreaga viațã școlii din Florești, iar drept mulțumire, la vârsta pensionarii, risca sa rãmânã fãrã mai multe terenuri pentru ca primãria Poienesti nu recunoaște titlurile eliberate de primaria comunei Alexandru Vlahuțã. Zecile de trofee și diplomele câștigate cu copiii la diferite festivaluri rãmân singura consolare a celor doi în rãzboiul surd cu autoritatile.

ACUZATII… Caz revoltãtor în satul Floresti, comuna Poienesti, unde angajatii unei firme de constructii ar fi intrat abuziv pe terenul familiei Marcu, la ordinul primarului Nelu Caragatã. Lângã locuinta sotilor Teofil si Doina Marcu, Primãria Poienesti doreste sã construiascã un cãmin cultural, însã santierul s-a extins si pe terenul celor doi, fãrã ca acestia sã îsi dea acordul. Muncitorii au dãrâmat gardul care delimiteazã proprietatea familiei Marcu de terenul pe care se ridicã noua clãdire. Prin grija acelorasi oameni “de bine”, sotilor Marcu li s-a îngrãdit si accesul în curte, dupã ce mai multe camionete au descãrcat tone de piatrã chiar în poarta lor. Aproape în fiecare zi, soferii întorc buldozerele si betonierele în curtea celor doi, cu largul concurs al autoritãtilor locale. Conducerea primãriei spune cã familia Marcu nu ar detine acel teren, desi titlurile de proprietate dovedesc contrariul. Ba mai mult, Teofil Marcu sustine cã pânã anul acesta a plãtit impozit pe acel teren, iar angajatii institutiei l-ar fi ajutat chiar la întocmirea documentelor necesare la APIA. Relatiile dintre primar si familia Marcu s-ar fi stricat dupã ce aceasta din urmã ar fi refuzat sã foloseascã formatia de “vãlãret” a satului la câteva serbãri cu iz electoral, organizate de Partidul Social Democrat. Neîntelegerile s-au acutizat si mai tare în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale de anul trecut, când sotii Marcu au avut un alt favorit pentru functia de primar. “Pe 27 septembrie au avut loc alegerile, iar pe data de 5 octombrie ne-a transmis cã ne distruge, ne desfiinteazã. Ne-a spus cã în termen de patru zile vom primi o înstiintare de la el, si dacã nu ne vom lua portile de bunã voie, vor zbura din balamale. S-a tinut de cuvânt pentru cã în luna noiembrie, anul trecut, muncitorii deja dãrâmau gardul si intrau cu betonierele pe terenul nostru” ne-a declarat Teofil Marcu. Incidentul a fost si în atentia politiei, unde în prezent se fac cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de “distrugere” si “tulburare de posesie”

TUPEU.. Tone de piatrã au fost descãrcate chiar în curtea familiei Marcu, iar zilnic, soferii întorc buldozerele si betonierele în curtea celor doi soti.

Teofil si Doina Marcu sunt douã cadre didactice cu care orice comunã din judetul Vaslui s-ar putea mândri. El, fost director de scoalã si actual pensionar, ea-educatoare la grãdinita din sat, si-au dedicat întreaga viatã comunitãtii din Floresti, investindu-si toatã priceperea si cunostintele pentru a forma generatiile de mâine. Rezultatele, dupã 40 de ani de activitate, nu sunt deloc putine, iar mãrturie stau profesorii, doctorii, inginerii si administratorii de azi, care au deprins dragoste de carte sub îndrumarea celor doi, în scoala din micutul sat al Poienestiului. Dupã o viatã dedicatã comunitãtii, Teofil si Doina Marcu au crezut cã vor avea parte de recunostinta oamenilor din sat, dar si de o bãtrânete usoarã, nezdruncinatã de tot felul de rãzboaie politice si administrative.

Primele discutii în contradictoriu cu privire la scoala din Floresti

De câtiva ani, mai exact din 2015, familia Marcu trãieste un adevãrat cosmar, dupã ce satul Floresti a trecut de la comuna Alexandru Vlahutã la comuna Poienesti. Actuala conducere administrativã refuzã sã le recunoascã titlurile de proprietate, iar urmãrile se vãd azi, când primãria Poienesti construieste cãminul cultural din Floresti, clãdire care se aflã gard în gard cu proprietatea familiei Marcu. Santierul s-a extins si pe terenul acesteia, în ciuda numeroaselor somatii primite de cãtre muncitori. Sotii Marcu au ajuns în situatia de a-si vedea blocatã intrarea în curte, iar betonierele întorcând pe terenul lor deoarece au avut curaj sã-l confrunte pe primarul Nelu Caragatã. “Dupã ce a fost votat primar în 2016, am avut o discutie cu dumnealui cu privire la faptul cã în satul Floresti se micsoreazã numãrul de copii. I-am prezentat mai multe motive pentru ca scoala de aici sã nu se închidã. Din punctul nostru de vedere, erau foarte multe posibilitãti sã mentinem copiii aici. Împreunã cu sotul m-am dus la Poienesti si i-am oferit domnului primar mai multe solutii: sã ofere o masã caldã la prânz, sã facem scoalã dupã scoalã, pentru cã se putea, exista aceastã posibilitate. Astfel, atrãgeam copiii care erau din Morãreni sau din alte sate vecine.Ei ar fi venit aici. I-am spus domnului primar cã un sat fãrã scoalã nu are viitor, e mort. Tot timpul am considerat cã un primar bun gospodar trebuie sã se lupte pentru comunitatea pe care o conduce, sã asigure acces la educatie, la sãnãtate, la culturã tuturor oamenilor din comunã, inclusiv celor din satele componente, nu doar celor de la centru. Acestea au fost primele discutii pe care le-am purtat în contradictoriu cu primarul Caragatã. Evident cã nu s-a tinut cont de pãrerile noastre pentru cã în sedinta de Consiliu profesoral de acum doi ani domnul primar ne-a anuntat cã se desfiinteazã scoala din Floresti. Anul acesta e pentru prima datã când nu mai avem clasele V-VIII. Avem doar clasele I-IV si grãdinita. Clasele V-VIII se duc acum la Oprisita dupã ce scoala din Poienesti a luat foc”, ne-a declarat Doina Marcu.

Pusi sã danseze la serbãrile PSD

Pe lângã activitatea de la grãdinitã, Doina Marcu s-a ocupat, în ultimii ani, si cu formatiile de dans din sat, premiate la numeroase festivaluri. “Vãlãretul” din Floresti a dus faima acestor meleaguri peste tot, iar de aceastã faimã ar fi încercat sã profite si edilul Nelu Caragatã. “Eu m-am ocupat cu formatia de vãlãret de aici din sat, cu care am obtinut numeroase premii, nouã ani la rând. Într-o iarnã, în preajma sãrbãtorilor, domnul primar ne-a spus cã a primit o invitatie de la Consiliul Judetean Vaslui sã mergem cu formatia de vãlãret sã-i urãm pe cei de acolo. Noi, fiind de bunã credintã, am acceptat invitatia, mai ales cã venise din partea unei asemenea institutii. Când am ajuns în Vaslui, aveam sã constatãm cã nu fusese nicio invitatie de la Consiliul Judetean, era o serbare organizatã de PSD în Piata Civicã. Erau toti cei din conducerea partidului acolo, se împãrteau colaci, ceai, era o manifestare de partid. Când am vãzut una ca asta, i-am spus primarului cã noi nu putem folosi copiii în campanii electorale si serbãri de partid. Ne-am urcat în autobuz si am revenit acasã. A mai fost un moment când am refuzat sã folosim copiii în scop politic: veniserã în Poienesti toti conducãtorii de la judet, cu ocazia zilelor comunei. Nu am mers cu formatia acolo, pentru cã nu am vrut sã folosim copiii pentru bãile de multime ale oamenilor politici. De atunci au început si sicanele din partea domnului primar”, mai mãrturiseste educatoarea.

“Vor sã ne ia totul”

Toate aceste episoade, dar si faptul cã sotii Marcu au sprijinit pe altcineva în campania electoralã pentru alegerile locale de anul trecut, au cântãrit decisiv în ochii primarului Nelu Caragatã. La câteva zile dupã ce si-a asigurat si cel de-al doilea mandat, acesta le-a atras atentia sotilor Marcu cã urmeazã o perioadã grea pentru ei. Nu a durat mult si cei doi s-au trezit cu gardurile dãrâmate si utilajele primãriei cãlcându-le proprietatea. Victimele au depus plângere la politie, ceea ce l-a înfuriat si mai tare pe actualul edil al Poienestiului. “Pe data de 5 octombrie anul trecut, dupã ce a aflat cã am depus plângere la politie, ne-a transmis cã ne distruge, ne desfiinteazã. Ne-a spus cã în termen de 4 zile vom primi o înstiintare de la el, si dacã nu ne vom lua portile de bunã voie, vor zbura din balamale. Au lucrat pe toate planurile, inclusiv în mediul online, unde au împrãstiat tot felul de neadevãruri la adresa noastrã. Ne-am trezit cã suntem loviti de fostii nostri elevi care credeau cã noi facem o nedreptate, cã am ocupat abuziv terenul respectiv. Sunt si persoane care ne dau dreptate si care stiu cã acel teren e al nostru, inclusiv din primãria Poienesti. Acum vor sã ne ia tot, nu mai avem dreptul la nimic. Si asta doar pentru cã am avut curajul sã-l înfruntãm. Ei lanseazã câte o minciunã în spatiul virtual, jumãtãti de adevãruri, si profitã de faptul cã majoritatea populatiei de aici nu a prins vremurile de dinaintea comunistilor si nu cunoaste istoria acestor meleaguri. Din pãcate, am ajuns sã trãim vremurile bunicilor nostri, care, fiind considerati chiaburi, au fost scosi din casã si pusi sã locuiascã într-un grajd. Noi avem titlurile de proprietate care atestã cã acele terenuri sunt ale noastre, însã nu sunt recunoscute de primãria Poienesti, ele fiind eliberate de primãria Alexandru Vlahutã. Chiar si asa, admitând cã s-a fãcut o gresealã de la primaria comunei Alexandru Vlahutã, primarul trebuia sã stea de vorbã cu noi, sã vadã toate actele si toate titlurile de proprietate pe care le detinem, iar dacã ele nu concordã cu realitatea, sã fie reparate erorile într-o sedintã de Consiliu Local. Ne asteptam la un tratament mai uman din partea primarului Caragatã având în vedere cã am fost printre putinii care am adus diplome si trofee în satul Floresti. Fãceam repetitii si cu douã luni înainte de un festival, iar câteodatã uitam de noi, cã trebuie sã mâncãm, cã trebuie sã ne odihnim. Lucram cu zeci de copii, si datoritã muncii noastre, am reusit sã reprezentãm cu mândrie satul nostru. Numai aici am muncit, doar pentru comunitatea asta ne-am zbãtut amândoi, iar asta e multumirea pe care o primim dupã mai bine de 40 de ani de activitate”, ne-au mai declarat sotii Teofil si Doina Marcu.

Primarul Poienestiului spune ceva, cel al comunei Alexandru Vlahutã altceva

Contactat telefonic, edilul comunei Poienesti, Nelu Caragatã, ne-a declarat cã terenurile despre care familia Marcu spune cã are titluri de proprietate ar apartine de fapt, domeniului public. “Terenul este în inventarul domeniului public aprobat de Guvern în 2001. Nu am cum sã scot un teren din acest inventar doar pentru cã asa vrea o persoanã. Documentele oficiale preluate de la comuna Alexandru Vlahutã, nu întocmite de primãria Poienesti, atestã cã domnul Marcu nu are dreptate. Cred cã îl voi da în judecatã pe acest domn pentru hãrtuire. Nu am nimic cu aceastã familie, eu trebuie doar sã mã asigur cã documentele oficiale sunt respectate. Iar ca dovadã cã n-am nimic cu ei îl reprezintã si faptul cã atunci când domnul Marcu a iesit la pensie, conducerea primãriei Poienesti a fost prezentã la eveniment. Am fost alãturi si de formatia de dans, cumpãrând instrumente muzicale, opincute la copii, absolut tot ce a dorit doamna Marcu. Nu pot avea conflicte cu ei pentru cã eu, ca primar, am un respect deosebit pentru cadrele didactice din comuna noastrã, foste si actuale. Ei s-au supãrat cã au rãmas fãrã elevi la scoalã, dar nu sunt eu de vinã pentru asta. Institutiile de învãtãmânt se aflã în subordinea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, primarul nu se poate erija în inspector general, în medic, în preot, sau în director de scoalã”, ne-a declarat primarul Poienestiului. Acesta este însã contrazis de un document eliberat de primãria Alexandru Vlahutã în data de 26 februarie, anul acesta, prin care se specificã faptul cã suprafata de teren din titlu de proprietate invocat de Teofil Marcu “nu este inclusã în inventarul bunurilor din domeniul public al comunei”.
20 COMENTARII

 1. Un Floreștean (Manole-Nelu Caragață) postează comentariile în numele tău , nu te mai lauda singur că n ai facut nimic, toți știm că porți ură pe cei care nu spun ca tine, ce mari realizări ai ? Ce tot dai cu mita electorală ? Tu cu Domnu Vice nu ați dat ulei că ați avut bani destui , nu vă e rușine chiar deloc ? Vă dați cinstiți si corecți si voi nu mai stiti de unde sa furati ! Mai fa niste asistati sociali si asistenti personali sa mai ai voturi, lasa ca raspundeti voi penal hoților, nu uita ca la primu mandat de ziua ta te uitai peste gard la ziua comunei ca erai inchis pentru mită, nu mai acuza pe altii de mită că tu ești ăla cu mita si cu asta am incheiat.

 2. Pentru toti postacii, propietatea este inviolabila conform constitutie republicii Romaia. Psd-istii nu cunosc acest aspect deoarece nu stiu sa citeasca, marea lor majoritate sunt analfabeti functionali cu diplome de bac la 25 de ani (ciolacu), care profita de prostia boschetarilor din mediul rural in special.

 3. Si domnu’ Marcu împreună cu prietenul lui B.G. ar fi trebuit cercetați pentru MITA ELCTORALA. Umblati cu șansele cu faina si ulei mizeriilor…De ce nu merg astea de la ziar sa întrebe prin sat, ca se poate confirma asta… Aloo despre ce vorbim domnule??? Vreti sa va dau numele celor care au primit pachete si bani?? Va aduc cel puțin 10-15 familii care pot declara oricand ca au primit…Oricand.

  • Domnule ,, un florestean,,, acum este tarziu pentru cercetarea mitei electorale dar puteti totusi aduna declaratii de la cele ,,10 – 15 familii,, si poate se va intampla ca in dosarul primarului Caragata, a stat arestat 4 luni in 2017 si apoi nu s-a mai auzit nimic de dosar.Cică este INCA in cercatare la DIICOT.

  • Domn Primar, vezi ca scrii comentariile sub numele asta ascuns, las-o dracu de treabă că toți știm cum formulezi propoziții si cum faci acuzații ! De mită electorală strigai și in campanie, da mită electorală ai dat tu la jumatate de Valea Caselor si Florești cu domnu vice ! Vezi ca știu Floreștenii că vicele are asistații sociali la munca la el acasă ..

 4. Florestiu este un sat de razesi cu o istorie si o cultura de sute de ani, pe care un analfabet psd-ist nu poate sa o inteleaga. Rog ca oamenii nascuti si formati in acea comunitate care au lucrat sa u mai sunt in functii publice in Romania sa intervina public pe langa autoritatile statului roman pentru a impiedica distrugerea acestei comunitati de catre psd. Biserica care are un reprezentant valoros in satul Floresti ar trebui si ea sa intervina in acest conflict dintre psd si comunitatea din satul Floresti. Cei ce sustin distrugetea valorilor culturale si istorice ale comunitatii din Floresti sunt o mana de boschetari, marca psd.

 5. Atat poate el ca primar.Este prea mare palaria pentru el.Confunda primaria cu magazinul lui si salariatii din primarie cu salariatii lui de la magazin.Functionarii publici din primarie au studii superioare si el cu 8 clase se simte inferior si astfel se razbuna pe ei.Cei care au studii medii si fumeaza cu el in Primarie sunt foarte bine vazuti de primar.Un analfabet functional.Atat.Probabil se comporta asa deoarece nu stie ce se va intampla cu dosarul de la DIICOT, aflat inca in cercetare.

 6. Avem un primar… sa ne traiasca…
  Gospodar nevoie mare, mereu baga mana cand e ceva de halit…
  Si daca ar putea i-ar scoate si din comuna pe cei care nu sunt cu el si cu PSD….
  Fereasca Dumnezeu sa ii amintesti ca e un tractorist, ca e hot la drumul mare…
  S-a umplut primaria Poienesti de pupincuristi si de lingai care vor da socoteala mai devreme sau mai tarziu. Cred ca fumeaza toti in primarie ca pute ca la bar cand intrii acolo.

  • Sa fim seriosi ca primar cu Caragata nu a avut comuna Poienesti. Ce a făcut el nu a făcut nimeni. Lăsați răutățile deoparte. Cazul familiei Marcu îl stiu prea bine si nu au dreptate deloc. Acum ei se victimizeaza degeaba..sunt niste oameni de rahat. Domnu’ Marcu dar de ce nu a-ti spus la ziaristi ca in campania electorala umblati cu pungile cu faina si ulei pentru a obține voturi domnul P.C.? Dvs împreună cu prietenul dvs care va susține mereu, sunteti oameni jalnici. Degeaba va lăudati ca aveti studii..cu prostiile cu care umblati va faceti mai mult de ras…Daca mergeți de la intrare in FLORESTI si pana la iesire nu o sa fie mai mult de 2-3 familii care o să-i susține pe aceste mizerii de oameni. Umblati numai cu barfa si cu prostii. Dacă ați fost la scoala timp de 40 de ani ati fost pentru ca erati platit.
   Imi asum ceea ce spun, si ca zic sincer ca asta este adevarul.

   • Daca ati fi spus adevarul nu v-ati fi permis sa folositi in comentariul dumneavoastra ,, oameni de rahat ,,, oameni jalnici ,, si foarte grav ,, mizerii de oameni,,. Un OM care iubeste adevarul nu si-ar permite sa scrie asa ceva despre niste OAMENI care au adus cinste Comunei Poienesti prin toata activitatea lor. Oamenii si-au dat seama cine este ,, un florestean,,. Eu cred ca este tocmai primarul care cu siguranta simte ca i se cam scufunda corabiile.

   • Justitiarul
    ,, Scrisul definește omul”.Atunci când așterni pe hârtie câteva cuvinte, gândește de zece ori și scrie o singură dată!
    ,, Să arunce cu pietre cel ce nu a păcătuit” a spus Mântuitorul. Ca și piatra, cuvântul ucide.
    ,, Dacă dai, ție-ți dai; dacă faci, ție-ti faci!”
    ,, Nu puneți mărgăritare în troaca porcilor!” ne-a îndemnat Mântuitorul.
    Familia Marcu e unul dintre acele mărgăritare, mult au dat și lor și-au dat, multe au făcut și lor și-au făcut,au fost răsplătiți prin cuvinte,, deosebite” de o persoană certară cu arta scrisului,a conversației, dovedind calități des întâlnite în lumea de azi: ură în loc de iubire, răutate în loc de bunătate, lipsă de respect în loc de compasiune, furie în loc de calm.

LĂSAȚI UN MESAJ