spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
04-dec.-2024
spot_img

Nu e de glumã, iar amenzile sunt uriase. Negocierea colectivã obligatorie pentru firmele cu mai mult de 10 salariati.

- Advertisement -

AVERTISMENT…Inspectorii de muncã atrag, încã o datã, atentia angajatorilor privind obligativitatea negocierii colective în firmele unde existã mai mult de 10 angajati. În acelasi timp, Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui face cunoscut faptul cã a fost înãsprit regimul sanctiunilor, atât în perspectivã contraventionalã, cât si penalã. De retinut este si faptul cã au fost usurate conditiile de înfiintare a unui sindicat. Potrivit noilor prevederi legale, un sindicat poate fi înfiintat de cel putin 10 salariati din aceeasi unitate sau cel putin 20 salariati din unitãti diferite, dar din cadrul aceluiasi sector de activitate. În plus, conform Legii 367/2022, modificatã anul acesta, sanctiunile ce pot fi aplicate angajatorilor care nu respectã legislatia în vigoare pot porni de la 20.000 de lei si pot ajunge pânã la 50.000 de lei.

Conform legislatiei în vigoare, la nivelul angajatorilor care au mai mult de 10 salariati, este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncã între angajator si reprezentantii salariatilor sau sindicatul reprezentativ, dupã caz, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de muncã, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de muncã. Initiativa negocierii colective apartine oricãruia dintre partenerii sociali. De retinut este si faptul cã durata negocierii colective nu poate depãsi 45 de zile decât prin acordul pãrtilor, iar reprezentanții angajatilor sau lucrãtorilor sunt alesi cu votul a cel putin jumãtate plus unu din numãrul total al acestora. De asemenea, noile decizii legislative reglementeazã situatia în care, dacã nu se realizeazã un acord între angajator si salariati, numãrul de reprezentanti alesi ai salariatilor nu poate fi mai mare de 2 reprezentanti la angajatorii care au sub 100 de angajati, ori 3 reprezentanti la angajatorii care au între 101 si 500 de angajati. În plus, persoanele care ocupã functii de conducere sau care asigurã reprezentarea administratiei în raporturile cu angajatii sau care participã la decizia conducerii întreprinderii la nivelul unitatii, nu pot fi alesi ca reprezentanți ai angajatilor.

Au fost usurate conditiile de înfiintare a unui sindicat

Potrivit noilor prevederi legale, un sindicat poate fi înfiintat de cel putin 10 salariati din aceeasi unitate sau cel putin 20 salariati din unitãti diferite, dar din cadrul aceluiasi sector de activitate, iar posibilitatea de apartenentã la un sindicat a fost extinsã inclusiv, de exemplu, cãtre someri sau lucrãtori independenti. De asemenea, fost redus procentajul necesar pentru ca un sindicat sã devinã reprezentativ, stabilind cã un sindicat poate fi reprezentativ dacã cuprinde cel putin 35% dintre angajatii/lucrãtorii aflati într-un raport juridic de muncã sau de serviciu cu societatea respectivã (fatã de cel putin 50% plus 1, cum era pânã acum), generând astfel o posibilitatea de a avea în aceeasi unitate douã sindicate care reprezintã cel putin 35% dintre salariati.

Sanctiuni deloc de neglijat pentru firmele care ignorã contractul colectiv de muncã

AMENZI…Iatã care sunt unele dintre sanctiunile ce pot fi aplicate angajatorilor care nu respectã prevederile legale: împiedicarea exercitiului dreptului de liberã organizare sau asociere sindicalã, în scopurile si în limitele prevãzute de prezenta lege, cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei. De asemenea, împiedicarea exercitiului dreptului de liberã organizare sau asociere patronalã, în scopurile si în limitele prevãzute de prezenta lege, cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei. De asemenea, încãlcarea prevederilor legale privind orice interventie din partea autoritãtilor publice, a angajatorilor si a organizatiilor acestora de naturã sã limiteze ori sã împiedice exercitarea drepturilor, se sanctioneazã cu amendã de la 20.000 lei la 25.000 le. De asemenea, se sanctioneazã nedepunerea, spre publicare, a contractului colectiv de muncã, de cãtre pãrtile semnatare si nerespectarea procedurii privind semnarea contractelor colective, cu amendã de 5.000 lei, responsabilitatea revenind solidar pãrtilor. De asemenea, se sanctioneazã împiedicarea în orice mod a accesului inspectorului de muncã pentru constatarea eventualelor contraventii, de cãtre oricare dintre pãrtile aflate în conflict, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 le, iar refuzul nejustificat de înregistrare a contractelor colective de muncã, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Să vă faceți sindicat la primărie, la noi la patroni, nu hotărâți voi sau angajații cum sa facem treabă😡😡 dau salarii cat vreau eu, nu cum vreți voi🖕

  2. Mare tam tam, sunt sindicate unde liderul este vândut conducerii. Degeaba, asta e doar de fațadă, sa se arate că e democrație în Romania. Sindicate sunt in Italia, germania, Franța, la noi liderii de sindicat sunt mânjiți cu rahat la bot😡😡

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.