spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Nu e de joacă: Garda de Mediu Vaslui a făcut trei sesizări penale pentru distrugere în urma unor incendii de vegetație

- Advertisement -

DOSARE… Garda de Mediu Vaslui a făcut trei sesizari penale pentru distrugerea unor arii naturale protejate prin ardere a declarat, pentru Vremea Nouă, comisarul şef al Comisariatului Judeţean Vaslui, Gabriel Laic.

Potrivit sursei citate, alte zece persoane au fost amendate cu câte 10.000 lei după ce au incendiat resturi vegetale și deșeuri. „În ultima lună, Garda de Mediu Vaslui a făcut trei sesizări penale pentru distrugere arii naturale protejate prin ardere. Practic se procedează la igienizare prin ardere resturi vegetale sau vegetație uscată fără a se ține cont că zona este, în special, arie protejata sau, în general, că legea interzice acest lucru. De asemenea au fost aplicate 10 amenzi  contravenționale, fiecare în sumă de 10.000 lei, persoanelor fizice identificate că au dat foc la resturi vegetale sau deșeuri” a declarat Gabriel Laic, șeful Gărzii de Mediu Vaslui. Potrivit acestuia, incendiile de vegetație au provocat și o deteriorare a calității aerului, monitorizarea din municipiul Vaslui arătând depășiri la PM 10 ( pulberi în suspensie ) în perioada 14-15.03.2022.

Joaca cu focul arde la buzunare!

Sezonul incendiilor de vegetație uscată e în plină desfășurare! În ultimele săptămâni, pompierii vasluieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a zeci de astfel de incendii care se manifestau în diverse zone din județ. Cele mai multe au fost provocate de neglijența unor persoane care au vrut să ardă resturi vegetale de pe miriști sau din preajma unor gospodării, dar au scăpat focul de sub control pentru că nu l-au supravegheat corespunzător. Specialișii atrag atenția că în urma acțiunilor de igienizare prin ardere practicate de cetățeni au de suferit flora și fauna de pe terenurile afectate, dar și întreaga comunitate, prin afectarea gravă a ecosistemului natural. „Condițiile meteorologice caracterizate de lipsa precipitațiilor și intesificări ale vântului pot favoriza extinderea pe suprafețe considerabile a incendiilor cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor și a vegetației uscate. Astfel se pot genera pagube materiale importante, daune ireversibile produse mediului și pierderi de vieți omenești. Potrivit art.94, alin.1, lit.”n” din OUG 195/2005, privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurillor sau vegetaţiei ierboase, fară acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Încalcarea acestei prevederi legale, constituie contravenţie şi se sanctionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, conform art. 96, aliniatul 1, pct. 9 din aceeaşi lege”, mai arată reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui. Fermierii trebuie să mai știe că amenda contravențională aplicată de Garda Națională de Mediu poate fi însoțită inclusiv de sancțiuni ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Cum să nu …….dacă eşti băiat bun poţi să dai foc la păduri , vegetaţie ,poti să arunci camioane cu deşeuri menajere prin păduri ,ape…..dar condiţia să ai bani şi să fii de înţeles !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.