spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Nu este multumit cu douã suspendãri

- Advertisement -

Sergiu Marian vrea achitare

TUPEU…Dupã ce Sergiu Marian, fostul subprefect al judetului Vaslui, a primit o a doua suspendare, de trei ani închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei, acesta a contestat sentinta Tribunalului Vaslui, pronuntarea urmând a se da peste doar douã zile. Sergiu Marian a cerut achitarea în dosarul în care este acuzat de luare de mitã, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra persoanelor.

Apelul depus de fostul subprefect al judetului Vaslui, Sergiu Marian, la Curtea de Apel Iasi în dosarul de coruptie în care a fost condamnat, în luna noiembrie 2013, la trei ani închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei, se apropie de sfârsit, dupã aproape un an de judecãti si dupã ce initial pronuntarea în acest dosar ar fi trebuit datã încã din luna noiembrie 2014. Dupã ce judecãtorii ieseni au amânat de douã ori pronuntarea sentintei, în luna decembrie a anului trecut, acestia au decis repunerea dosarului pe rol pentru administrarea de noi probe. La termenul de ieri de la Curtea de Apel Iasi, pledoariile, care au durat aproape trei ore, a apãrãtorilor celor trei inculpati în acest dosar de coruptie au avut un numitor comun: cererea lui Sergiu Marian si a lui Mihai Hudum de a fi achitati. Pronuntarea în acest dosar se va da joi, 15 ianuarie, sentinta fiind definitivã.

Sergiu Marian, fost subprefect al judetului Vaslui, a fost trimis în judecatã, pentru patru capete de acuzare, respectiv luare de mitã, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra persoanelor, dupã ce acesta ar fi facilitat un schimb de terenuri pentru ca, ulterior, persoane recomandate de acesta sã achizitioneze respectivele suprafete pe sume sub pretul pietei. Practic, conform rechizitoriului DIICOT, în 2007, Sergiu Marian a identificat douã persoane care ar fi avut dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de teren situate pe raza localitãtilor Negresti, respectiv Alexandru Vlahutã. Speculând eventuala lipsã de interes a acestora pentru utilizarea terenurilor agricole, le-a pretins celor douã persoane sã vândã terenurile la preturi mult mai mici decât valoarea de piatã, promitînd cã în schimb se va ocupa, în calitatea sa de subprefect al judetului si membru al comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor, de urgentarea desfãsurãrii procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate. S-a urmãrit astfel mutarea locatiei terenurilor în intravilanul municipiului Husi si, în consecintã, sporirea valorii terenurilor respective. Conform rechizitoriului, aceste actiuni ar fi fost fãcute în complicitate cu Mihai Hudum, fost director ADS Vaslui, trimis în judecatã pentru trei capete de acuzare, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, si cu Daniel Prunilã, fostul director al OCPI, care ar fi intervenit pentru urgentarea procedurii de eliberare a titlurilor de proprietate. Sergiu Marian a primit o sentintã de trei ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei, iar ceilalti doi inculpati în proces au scãpat la fel de “ieftin”, Mihai Hudum, fostul director al ADS Vaslui, primind aceeasi condamnare, în timp ce Daniel Prunilã, fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã Vaslui, a fost achitat. În plus, titlurile de proprietate eliberate de cei trei au fost anulate, urmând ca Sergiu Marian sã plãteascã 5.000 euro, iar Hudum patru mii, cãtre pãrtile vãtãmate prin aceastã afacere.

Trei dosare de coruptie ale fostului subprefect

Procesul în care cei trei, Sergiu Marian, Daniel Prunilã si Mihai Hudum, au fost acuzati de infractiuni de coruptie, a durat aproape trei ani, unul dintre motive fiind si întârzierea cu care au fost efectuate expertizele judiciare necesare pentru stabilirea eventualului prejudiciu. La fel de mult a durat audierea martorilor, dar si a celor 18 persoane care initial s-au constituit în pãrti vãtãmate, dintre acestia din urmã rãmânând doar trei, acestora fiindu-le reconstituit, între timp, dreptul la proprietate pe teritoriul comunei Fãlciu. Motivul pentru care sentinta datã a fost, într-un fel, favorabilã lui Sergiu Marian si lui Daniel Prunilã, acestia fiind condamnati la trei ani de închizoare cu suspendare, se datoreazã si faptului cã martorii audiati în cadrul procesului au declarat cã nici fostul subprefect si nici fostul director al ADS nu ar fi intervenit pentru desemnarea unei locatii anume ce urma a fi retrocedatã celor douã persoane în drept, cei care, ulterior, aveau sã vândã cele 24 ha de teren, primit pe amplasamentul fostei societãti Vidisamp Husi, cãtre persoane recomandate de cãtre Sergiu Marian. Chiar dacã, conform rechizitoriului, fostul subprefect s-ar fi implicat activ în vânzarea terenurilor, achitând la nevoie, din propriul buzunar, o parte a costurilor actelor de vânzare cumpãrare, dat fiind cã cele mai multe declaratii ale martorilor îl exonereazã pe fostul subprefect, instanta a decis condamnarea acestuia la o sentintã cu închisoarea pe o duratã de trei ani, cu suspendarea executãrii pedepsei. O sentintã similarã a primit si Mihai Hudum, fostul director al ADS Vaslui, în timp ce Daniel Prunilã a fost achitat de acuzatiile aduse, considerându-se cã acesta nu a fãcut altceva decât sã respecte dispozitiile legale în vigoare. Practic, în sarcina celor doi, Sergiu Marian si Mihai Hudum, s-a decis diverse sentinte, în functie de capetele de acuzare, rãmânând cea maximã, de trei ani cu suspendare. În plus, instanta a decis admiterea actiunilor civile a patru dintre pãrtile vãtãmate, Mihai Chirilã, Pantea Maria, Romilã Elisabeta si Drãgeanu Maria Tereza, fostul subprefect urmând a plãti acestora suma de cinci mii de euro, în timp ce Mihai Hudum va plãti patru mii de euro. În plus, titlurile de proprietate emise, în urma interventiei celor trei acuzati, pe numele lui Margareta Subtirelu si Budu Teodor, vor fi anulate, ceea ce înseamnã cã si vânzãrile ulterioare ale terenurilor în cauzã, în suprafatã totalã de aproape 24 ha, sunt nule.

Sergiu Marian, la a doua condamnare cu suspendare

În anul 2009, Sergiu Marian a fost trimis în judecatã alãturi de o angajatã a Prefecturii Vaslui si de fostul reprezentant al Agentiei Domeniilor Statului Vaslui, dupã ce, în iunie 2007, cei trei au modificat continutul si data unei hotãrâri a Comisiei Judetene de Fond Funciar prin care 44 de hectare de teren ce urmau sã fie atribuite unui fost proprietar în comuna Miclesti era mutate în intravilanul municipiului Vaslui. Atunci, fostul subprefect de Vaslui a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Fapta pentru care fostul subprefect a primit o sentintã atât de blândã era chiar mai gravã decât al doilea dosar solutionat de magistratii Tribunalului Vaslui. Fostul subprefect mai are pe rolul Tribunalului Vaslui încã un dosar, în care este inculpat tot pentru instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra persoanelor, si tot pentru cã a intervenit în schimburi de terenuri în zona Fãlciu, terenuri ulterior cumpãrate pe preturi mult sub cel al pietei de unii apropiati, inclusiv de tatãl sãu. Acest dosar este, la mai bine de un an de la finalizarea anchetei de procurorii DNA, abia la început, fiind mutat la Tribunalul Vaslui dupã ce a stat câteva luni bune la Judecãtoria Vaslui, instantã care si-a declinat competenta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.