spot_img
20.8 C
Vaslui
29-mai-2023

Nu veti mai putea vinde casa dacã nu aveti certificat energetic!

spot_imgspot_img
- Advertisement -

CONDITIE Certificatul energetic este actul care, conform Legii 372/2005, dovedeste performanta energeticã a clãdirilor si care astãzi este necesar tranzactiilor imobiliare care se realizeazã doar prin programul “Prima Casã”, dar în scurt timp eliberarea lui va conditiona toate tranzactiile imobiliare, ba chiar va fi solicitat si în cazul renovãrilor.

Întocmirea actelor necesare unui transfer de proprietate prin programul “Prima Casã” solicitã din partea vânzãtorului si depunerea unui certificat energetic, dar în cateva luni acest act va deveni obligatoriu pentru toate tranzactiile imobiliare, ba chiar si pentru o simplã închiriere, conform unui proiect de ordonantã guvernamentalã. Certificatul energetic este actul care contine informatii cu privire la consumul energetic al unei clãdiri, cu privire la costurile specifice pentru încãlzire, iluminat, climatizare, ventilare. În functie de costurile specifice, apartamentele si celelalte cãdiri pot fi încadrate în diferite clase energetice începând cu clasa A care reprezintã clãdirile cu consumurile de energie cele mai mici, pânã la cele încadrate în clasa G, clasa în care intrã clãdirile cu cele mai mari consumuri. Noul proiect prevede cã, în vederea obtinerii autorizatiilor de constructie pentru clãdirile noi, se va solicita prin certificatul de urbanism si întocmirea unui studiu privind posibilitatea folosirii unor sisteme energetice alternative cu eficientã ridicatã, deasemenea se pare cã expertiza energeticã va fi necesarã si celor care doresc sã facã imobilelor în care locuiesc renovãri majore, care au costuri de 25% din valoare impozitului pe care îl plãtesc. Având în vedere cã aceste certificate de audit energetic vor fi implicate în toate miscãrile pietei imobiliare specialistii vasluieni în domeniu s-au adaptat noilor cerinte legislative. “ Din punctul nostru de vedere al celor care lucrăm cu piata imobiliarã, principalul rol al certificatului energetic este acela de informare în mãsurã în care acest act poate constitui un factor care va regla pretul, nimeni nu va mai cere sume exagerate pentru imobilele care nu îndeplinesc mãcar conditii decente în ceea ce priveste confortul si cheltuielile de întretinere pe considerente energetice, pentru cã aceste certificate conditioneazã aprobarea creditelor la bãnci, un apartament care va fi încadrat în clasa energeticã D sau E va avea în fata bãncii acelasi statut ca un apartament situat într-un bloc afecatat seismic. În situatia în care nu am putut demara actele unor tranzactii imobiliare din cauza unei lipse de informare, dar si datoritã acestui nou proiect de ordonantã am decis sã venim în sprijinul clientilor nostri oferind consiliere si în privinta obtinerii acestui certificat energetic. Pentru un astfel de serviciu nu se percep comisioane, cei interesati vin la noi si cer informatii, li se solicitã actele de care au nevoie pentru obtinerea certificatului, apoi acestea sunt transmise auditorului energetic, iar în douã-trei zile solicitantul va putea sã-si ridice certificatul de la noi.

Pânã acum prin extinderea serviciilor oferite de noi prin sprijinirea eliberãrii certificatelor energetice am mijlocit obtinerea a peste 20 de certificate.” a declarat Simona Polak, administratorul Agentiei Imobiliare Impact .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.