spot_imgspot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
03-dec.-2023

Numai postas sa nu fii!

- Advertisement -

COSMAR Nemultumiti de conditiile în care trebuie sã-si desfãsoare activitatea, postasii vasluieni se gândesc sã protesteze, inclusiv prin greve spontane. Lipsa rechizitelor, pe care, pentru a-si putea face treaba, se vãd obligati sã le cumpere din banii proprii, frigul din oficiile si agentiile postale, precum si salariile mici, i-au adus în pragul disperãrii. Si acestea, dupã ce la precedenta campanie electoralã, li s-a promis mãrirea substantialã a lefurilor, chiar de cãtre conducerea Companiei Nationale Posta Românã.

Cu toate cã temperaturile zilnice, de o bunã bucatã de vreme, sunt aproape de zero grade, în oficiile si agentiile de postã din judet nici urmã de cãldurã. Exasperati, atât personalul oficiant, cât si postasii, au fãcut apel la conducerea Oficiului Judetean de Postã (OJP) Vaslui pentru remedierea cât mai grabnicã a situatiei, având în vedere cã si anul trecut lemnele necesare pentru încãlzirea spatiilor au venit dupã jumãtatea lunii decembrie. Conducerea OJP Vaslui a obtinut promisiunea din partea Directiei Regionale de Postã (DRP) Iasi, care are în subordine unitãtile postale vasluiene, cã la începutul acestei sãptãmâni vor primi lemnele necesare, lemne care se pare cã trebuie sã vinã de la o societate din judetul Suceava, care aprovizioneazã toatã Moldova. Cu toate cã au primit chiar normativul de combustibil necesar fiecãrui oficiu sau agentie, de lemne, nici vorbã, conditii în care personalul postal amenintã cu greva spontanã, chiar începând cu ziua de mâine, vineri 5 noiembrie, dacã situatia nu se va rezolva în cursul acestei zile.

« Tot ce am primit de la conducere este promisiunea.. »

“Vedeti si dumneavoastrã cât este de frig în oficiu! Îngheatã si clientii, care stau doar câteva minute, d-apoi noi, care trebuie sã stãm ore întregi în aceste conditii! Zilele trecute, când a fost ger, am “furat” crengile uscate din salcâmii din spatele oficiului, copaci care apartin primãriei, pentru a putea face putinã cãldurã, pentru cã efectiv nu se mai putea. Tot ce am primit de la conducere este promisiunea cã vom primi lemne de foc, încã de acum 4 zile, dar am rãmas doar cu promisiunea. Am face un efort sã cumpãrãm noi, dar la salarii în jur de 620 de lei, de unde bani, o cãrutã de lemne costã în jur de 500 de lei, pret la care ar trebui adãugat si tãiatul acestora. Si asa, de o bunã bucatã de vreme, trebuie sã ne procurã singuri rechizite: hârtie de scris, pixuri, tus, sfoarã, pentru cã nici aceste materiale nu le mai primim, iar în lipsa lor nu ne putem desfãsura activitatea. În cazul în care nu se rezolvã situatia încãlzirii, ne gândim foarte serios sã protestãm, chiar si prin încetarea lucrului, poate asa cei din conducere se vor gândi si la noi!”, declara diriginta Oficiului Postal Codãiesti, Liliana Curulet. Situatia este generalizatã la nivelul întregului judetul, atât în ceea ce priveste frigul din oficiile postale, cât si în ceea ce priveste rechizitele, oficiantii postali trebuind sã cumpere din banii proprii toate materialele necesare si sã apeleze la bunãvointa primarilor pentru multiplicarea formularelor necesare în desfãsurarea activitãtii sau la transmiterea pe fax a diverselor acte urgente. Cât priveste dotarea oficiilor, doar câteva au calculator legat la internet, nu au nici mãcar banalele faxuri, în schimb, în unele locatii, modernizate în anii din urmã, sunt chiar si aparate de aer conditionat, care stau doar pentru decor, pentru cã este interdictie la folosire. Pânã si binecunoscutele genti ale postasilor au o vechime apreciabilã, fiind rupte si legate cu sfoarã sau sârmã, unii dintre ei apelând la sacose de rafie sau genti de pânzã proprii, având în vedere cã ultimele genti au fost primite acum mai bine de sapte ani.

Conducerea Postei cunoaste situatia, dar…

Conducerea OJP Vaslui a fãcut în ultima perioadã nenumãrate adrese cãtre DRP Iasi, dar pânã acum nu au obtinut decât promisiunea cã, încã de la începutul acestei sãptãmâni ar fi trebuit distribuite în teritoriu lemnele de foc, promisiune care, cel putin pânã acum, nu s-a materializat. Chiar si sediile din Vaslui si Bârlad au avut probleme cu încãlzirea pentru o scurtã perioadã, probleme care s-au rezolvat tot la fel, dupã interventii si amenintãri cu închiderea oficiilor. “Sindicatul postasilor a fãcut chiar si sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui cu privire la nerespectarea conditiilor de muncã în ceea ce priveste asigurarea unui climat optim pentru desfãsurarea activitãtii, demers pe care l-am comunicat si conducerii DRP Iasi. Dacã nici în cursul zilei de astãzi nu se va începe distribuirea materialului lemnos în teritoriu, noi îi vom sustine din toate punctele de vedere pe membrii nostri de sindicat în cazul în care, din cauza frigului, vor alege sã întrerupã lucrul, respectiv sã apeleze la greva spontanã. Sindicatul este hotãrât sã apeleze la toate formele legale de protest, inclusiv la grevã, pentru respectarea conditiilor din contractul colectiv de muncã, inclusiv la onorarea promisiunilor de majorãri salariale, promisiune neonoratã pânã acum, fãcutã în noiembrie anul trecut de cãtre ministrul comunicatiilor de la acea vreme si în urma cãreia s-a semnat si un act aditional la contractul de muncã”, declara Geta Turbatu, liderul de sindicat al Federatiei Sindicatelor din Postã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.