3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Numărul infectărilor crește agresiv: toate cele 86 de UAT-uri au cazuri de Covid! (FOTO, DOCUMENT)

ÎNGRIJORĂTOR… Rata incidenței cumulative în județul Vaslui a ajuns la 5,39 la mia de locuitori. La ATI Reanimare, pentru pacienții Covid-19, nu mai sunt paturi libere în județ.

RECORD… Valul 4 al pandemiei este tot mai agresiv în județul Vaslui. Bilanțul complet al cazurilor de Covid-19, până pe 16 octombrie, inclusiv, ne arată că în județ numărul bolnavilor este într-o creștere alarmantă. Atât cazurile de infectare, cât și rata incidenței cumulative la 1000 de locuitori au crescut îngrijorător! Toate cele 86 de UAT-uri din județul Vaslui au cazuri de Covid, fiind în zona roșie. S-a înregistrat un record de 2970 de cazuri noi depistate în 14 zile, iar 298 sunt depistate doar în ultimele 24 de ore, rata incidenței cumulative în județul Vaslui ajungând la 5,39/1000 de locuitori. La ATI Reanimare, pentru pacienții Covid-19, nu mai sunt paturi libere în tot județul. Situația epidemiologică la nivelul județului Vaslui până pe 16 octombrie inclusiv, conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se prezintă astfel: 15 decese între 45 – 91 de ani (7 decese pe 15 și 8 decese pe 16 octombrie), 330 de persoane internate în Spitalul Bârlad în momentul de față, dintre care 309 pe secții și 21 în ATI, 164 de persoane internate în Spitalul Vaslui – 156 pe secții și 8 în ATI și 2.476 de persoane pozitive la domiciliu. Comuna Viișoara a ajuns la o rată a incidenței de 10,63 la mia de locuitori pe 15 octombrie și Municipiul Bârlad la 10,54 la mia de locuitori. De asemenea, peste 7,5 la rata incidenței cumulative Covid-19/1000 de locuitori se mai află încă 5 UAT-uri: Tanacu (10.46 la mia de locuitori), Fălciu – 8,63 la mia de locuitori, Costești – 8,54, Cozmești – 8,22 și Perieni – 7,58 la mia de locuitori. Prin Hotărârea nr. 66, privind adoptarea măsurilor de protejare a populației împotriva răspândirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul județului Vaslui, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui, întrunit în ședința extraordinară din data de 15 octombrie, a stabilit mai multe restricții pentru UAT-urile care depășesc rata incidenței de 7,5 la mia de locuitori.

Începem cu veștile bune de la DSP Vaslui! În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Vaslui, conform datelor centralizate, până în prezent au fost deja utilizate pentru imunizarea cetățenilor din județ 75477 doze pentru prima administrare, 59760 pentru doza 2 și 6084 pentru doza 3. Cele mai multe vaccinări au fost la Doza 1, un lucru extrem de îmbucurător! În data de 15 și pe 16 octombrie au fost vaccinate 1696 persoane. Menționăm că cele mai multe persoane au primit doza 1 de vaccinare (732).

„Pacienții cu COVID-19 necesită servicii de terapie intensivă în număr extrem de mare, iar mulți supraviețuitori ai bolii se confruntă cu efecte grave asupra sănătății lor pe termen lung. SARS-CoV-2 nu este o gripă. Este mai contagios, mai mortal și s-a răspândit cu rapiditate, în condițiile în care nimeni nu era imun. Riscul de a dezvolta forme grave este mai mare la persoanele mai fragile (în vârstă de peste 65 de ani, care suferă deja de alte boli etc.), motiv pentru care acestea au prioritate la vaccinare. Chiar dacă măsurile de protecție, cum ar fi izolarea persoanelor simptomatice, purtarea măștii și distanțarea fizică au încetinit răspândirea virusului, doar vaccinurile oferă o cale mai bună de ieșire din pandemia COVID-19. Odată cu vaccinarea, scade riscul de infectare și de a face boala. Practic, persoana care face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicații, spitalizare și efecte secundare pe termen lung. Vaccinarea cu un vaccin anti-COVID-19, împreună cu metodele deja știute (purtarea măștilor, distanțarea fizică, spălarea mâinilor) oferă persoanei protecție împotriva infectării, îmbolnăvirii sau transmiterii virusului. Direcția de Sănătate Publică Vaslui susține și recomandă vaccinarea. Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare, astfel încât vom limita răspândirea cu COVID -19”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Măsuri luate pentru localitățile din județ cu rata incidenței peste 7,5 la mia de locuitori

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a emis ieri Hotararea nr.66 în care a stabilit măsurile pentru localitățile din județul Vaslui, în care rata incidenței cumulative a COVID-19, în ultimele 14 zile, depășește 7,5 %o de locuitori. Începând cu data de 16 octombrie 2021, ora 00:00 și până la data de 29 octombrie 2021, ora 24:00, se instituie, pe lângă măsurile stabilite, următoarele:

 1. interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 5.00 cu câteva excepții care privesc persoanele vaccinate și persoanele care au trecut prin boală, dar nu mai mult de 180 de zile.
 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
 1. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
 1. deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
 1. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. Această măsură nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7 %0 de locuitori.
 1. obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 22.00; această măsură nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7 %o de locuitori.
 1. prin excepție de la prevederile pct. 2, în intervalul orar 22.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

CITIȚI AICI: Hotărârea completă! Hotărârea nr. 66 a CJSU Vaslui

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

7 COMENTARII

 1. Aduceți medicamente si tratati oamenii nenorociților . De ce nu ies si medicii in strada sa spună asta? De ce nu Spune-ți ca nu aveți medicamente ?

 2. Aduceți medicamente si tratati oamenii nenorociților . De ce nu ies si medicii in strada sa spună asta? De ce nu Spune-ți ca nu aveți medicamente ?

 3. 151.019, cica asta e populatia municipiului Vaslui. Sunt peste 80.000 de moldoveni care si-au luat resedinta in judet ca sa obtina cetatenie romana. Ei nu locuiesc aici, desi figureaza cu acte ca fiind vasluieni. Rata de incidenta Covid nu e nicidecum realista, ea probabil fiind undeva pe la 17 la mie, nu 5.70 cum e acum. Suntem ca de obicei la coada Romaniei, inclusiv la vaccinari. Lipsa educatiei sanitare generalizata, lipsa unei educatii civice neadecvate si lipsa increderii in institutiile statului sunt cauze care ne plaseaza intr-o statistica si lumina nefavorabila. E rusinos sa nu te vaccinezi daca nu ai trecut prin boala, cand tari civilizate europene au o rata de vaccinare medie de peste 70% si noi in Romania doar 30%. E rusinos si ca punem botul si suntem atrasi de fake news ca de stirile cancan, fara sa avem capacitatea de a filtra informatiile.

 4. Uimitor cum crește populația Municipiului Vaslui. Acum o lună avea 149.600 de locuitori, iar acum 151.016 ! Cu așa natalitate, în 5 ani ne batem cu Iașul și Chișinăul pentru titlul de capitală a Moldovei de dincoace și dincolo de Prut.

  • Cel mai bun exemplu despre coruptia din romaninja :)) ar trebui impozitati pe cap de lucuitor fiecare apartament. In unele stau 1000 de moldoveni. Dar cui ii pasa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here