spot_img
spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
21-mai-2024

„Nume cu posibile renume în cultura Bârladului de ieri pânã mai apoi” (FOTO)

- Advertisement -

DEZBATERE ÎN VERSURI… În deschiderea „Zilelor Culturale ale Bârladului”, editia a XXXVII-a, Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” a organizat dezbaterea „Nume cu posibile renume în cultura Bârladului de ieri pânã mai apoi…” moderatã de prof. Gruia Novac. Au luat cuvântul prof. Roxana Galan-Oprisan, prof. Teodora Gabriela Spânu, scriitoarea Dorina Stoica, muzeograf Alina Butnaru, av. Ioan Ciobanu, dr. Iorgu Gãlãteanu, magistratul Alin Spânache, procuror sef al Tribunalului Vaslui. La evenimentul cultural desfãsurat în Sala de lecturã a Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu” Bârlad, a mai participat si prof. Elena Monu, presedintele Academiei Bârlãdene, precum si membri ai Cenaclului literar „Alexandru Vlahutã”, profesori, actori, fosti bibliotecari, precum si elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

În deschiderea „Zilelor Culturale ale Bârladului”, în Sala de Lecturã a Bibliotecii Stroe S. Belloescu, vineri, 9 iunie începând cu ora 11.00, timp de mai bine de douã ore s-a desfãsurat dezbaterea cu tema, „Nume cu posibile renume în cultura Bârladului de ieri pânã mai apoi…” avându-l organizator si moderator pe profesor Gruia Novac, scriitor si critic literar. Invitatii au fost în exclusivitate bârlãdeni, persoane implicate în cultura localã si chiar nationalã.

Profesorul Gruia Novac a tinut ca „Zilele Culturale ale Bârladului” sã se deschidã prin vocile invitatilor sãi, care au vorbit despre bârlãdeni de seamã, care au trecut în nemurire si care s-au remarcat în timpul vietii. De asemenea, si despre contemporani ce onoreazã orasul nostru, precum si despre acei care vin din urmã, astfel încât Bârladul sã rãmânã un oras cu traditie, cu prezent si viitor cultural. Cei care au onorat invitatiile la aceastã dezbatere culturalã au fost: prof. Roxana Galan, prof. Teodora Spînu, scriitoarea Dorina Stoica, muzeograf Alina Butnaru, Av. Ioan Ciobanu, dr. Iorgu Gãlãteanu, magistratul Alin Spânachi, procurorul sef al Tribunalului Vaslui si prof Cristina Vizitiu, directoarea Bibliotecii „Stroe S. Belloescu”, sefa Comisiei pentru Culturã a Consiliului Local Bârlad.

Dezbateri deosebite, poeti deosebiti si o activitate de exceptie!

Dupã un cuvânt de deschidere exceptional, asa cum doar profesorul Gruia Novac poate face, în ordinea stabilitã de el s-au început dezbaterile. Prof. Roxana Galan a evidentiat urmãtoarele personalitãti (alese în mod subiectiv si empatic): Prof Gruia Novac, poetul Lucian Vasiliu, poetul Simion Bogdãnescu, prof dr. Elena Monu, poetul Cristian Simionescu si poetul George Irava. Magistratul Alin Spânachi, procuror sef al Tribunalului Vaslui, a evidentiat pe fostii sãi colegi bârlãdeni si anume pe procurorul general al României, Alex – Florin Florenta si pe Corina Corbu de la Înalta Curte de Casatie, ambii fiind de origine bârlãdeanã! De asemenea, domnul magistrat a vorbit si despre sportivul Cornel Dinu, care este si el originar din Bârlad, numindu-l ambasador al sportului românesc. În continuare, muzeograful Alina Butnaru a evidentiat douã nume din domeniul etnografiei si folclorului, Dan Ravaru si Dan Horgan. Iorgu Gãlãteanu a fãcut o amplã prezentare a personalitãtii prof. Gruia Novac. Scriitoarea Dorina Stoica a vorbit despre poetul Ancelin Rosetti, despre poetul George Irava, scriitorii: prof. Gruia Novac, poetul Mihai Soltana Vicol, pictorul Nelu Grãdeanu, profesori de istorie Gheorghe Clapa, Gheorge Gherghe – documentaristi. Prof. Teodora Spânu a elogiat pe prof. Ioan P. Constantinescu, critic literar, mare cunoscãtor al operei lui Caragiale. Avocatul Ioan Ciobanu, numindu-l pe prof. Gruia Novac „profesor de har unic” si formator de talente, a încheiat sirul de alocutiuni. A mai participat la dezbatere si medicul Iorgu Gãlãteanu, membru al Uniununii Scriitorilor din România.

„A fost o activitate de exceptie ce va rãmâne cu sigurantã în memoria participantilor si a celor implicati. A fost o actiune minunatã, mi-a fãcut plãcere orice dezbatere si as dori sã se repete aceasta în Bârlad”, a precizat pentru Vremea NOUÃ moderatorul actiunii, prof. Gruia Novac, unul dintre cei mai volubili si îndrãgite cadre didactice din Bârlad, acum un pensionar si un critic literar de exceptie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.