spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Nume mari din Apicultura românească, prezente la Huși, la prima ediție a Seminarului Apicol (FOTO)

- Advertisement -

ACTIVITATE… Astăzi, la Huși, are loc un eveniment deosebit în domeniul apiculturii. Este vorba despre ediția I a Seminarului Apicol, organizat de Asociația apicolă „Prisaca Teonei”. Dr. Ing. Adrian Siceanu, vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromoterapie, o personalitate în domeniu și, totodată, director științific al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, a fost lector în cadrul acestui seminar, ceea ce a conferit o ținută academică evenimentului. Invitații speciali au fost directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Vaslui, inginerul Gigel Crudu, iar, din Republica Moldova, a răspuns invitației directorul executiv al Asociației Producătorilor, Procesatorilor și Exportatorilor de Produse Apicole, din aria Codrilor”, Ștefan Condratiuc.

Temele abordate au vizat preocupările din prezent ale apicultorilor. „Varroa destructor: ciclu biologic, alternative ecologice de tratament, viroze asociate”, „Aspecte practice privind producerea lăptișorului de matcă, în China” sau „Standardul de calitate al mierii: necesitatea unor modificări la standardul mierii de salcâm” au fost subiectele de referință ale evenimentului, însă Constantin Dobrescu, reprezentantul Federației Romapis a expus și o analiză pe tema „Prețului mierii”.

Trebuie spus că Dr. Ing. Adrian Siceanu, vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie, pledează de ceva timp pentru schimbarea criteriilor STAS-ului mierii de salcâm și a făcut demersuri concrete în acest sens prin înaintarea către ministrul Agriculturii a unui proiect în care argumentează de ce actualele condiții de clasificare a mierii de salcâm sunt discriminatorii. Deasemenea, Dr. Ing. Adrian Siceanu, a subliniat de ce, în opinia sa, apicultorii au numai de pierdut din această cauză.

„Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrontă apicultorii în ceea ce privește valorificarea mierii de salcâm la adevărata ei valoare este încadrarea ei în conformitate cu STAS-ul 784/2 din 1989. Acest STAS clasifică mierea de salcâm după mai multe criterii. Cantitatea de polen de salcâm reprezintă un criteriu foarte important în stabilirea STAS-ului mierii. Acest criteriu duce la declasarea mierii de salcâm de cea mai bună la calitate la miere polifloră. Conform acestui criteriu, mierea de salcâm este împărțită în miere de calitate superioară, de calitatea I și a II-a. În STAS sunt trecute, în special, cele două categorii. Mierea superioară trebuie să conțină peste 30% polen din total granule de polen care există în proba microscopică pe care se face analiza, cea de calitatea I trebuie să conțină peste 25% granule polen de salcâm din totalul granulelor de polen de la alte specii de flori, iar cea de calitatea a II-a între 20-25% polen de salcâm. Ce este sub 20% nu se mai încadrează la miere de salcâm. Acest lucru se întâmplă chiar dacă, din punctul de vedere al originii florale reale, este 95% nectar de salcâm. Din cauza acestui caracter discriminatoriu laboratoarele care fac analiza pe probe de miere de salcâm nu pot certifica mierea ca fiind de salcâm pentru că nu le permite STAS-ul. Aici intervine un aspect foarte important. La categoria de miere de salcâm se poate încadra o miere de salcâm care are raportul fructoză-glucoză 1,3 în favoarea fructozei. De la un raport fructoză-glucoză de 1,2-1,3 mai sus până la 1,6 mierea de salcâm cristalizează foarte încet la 1,3 sau aproape deloc către 1,6.

Oana si Andrei Ghiban, organizatorii Seminarului Apicol

În ultimii ani, din ce am văzut, foarte multe buletine de analiză consemnau un raport de fructoză-glucoză de 1,5 către 1,6 și procentul de polen de salcâm de doar 12-14 sau 16%. Practic, acești apicultori au primit buletine de analize neconforme pentru salcâm”, a susținut în repetate rânduri Dr. Ing. Adrian Siceanu, inclusiv în publicația Lumea Satului, din ediția de la finele anului trecut. Prezența sa la Huși astăzi și reiterarea acestei teme deosebit de importante pentru apicultori reprezintă un nou demers în susținerea acestui punct de vedere temeinic argumentat, expus, iată, și în cadrul Seminarului Apicol de la Huși, aflat în 2023 la prima ediție.

Evenimentul a avut loc la restaurantul Omnia din municipiul Huși.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.