9.2 C
Vaslui
27-mart.-2023

Numere de înmatriculare verzi pe străzile din județul Vaslui

- Advertisement -
STATISTICĂ… Conform datelor furnizate de DRPCIV la începutul acestui an, în județul Vaslui erau 39.200 de vehicule cu o vechime mai mare de 20 de ani, 39.072 de vehicule cu o vechime cuprinsă între 16 și 20 de ani și doar 33 de autoturisme electrice

MODIFICĂRI… Începând cu această săptămână, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor elibera „numere verzi”, pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2. Șansele să vedeți astfel de numere verzi pe drumurile din județul Vaslui sunt foarte mici, având în vedere faptul că la începutul acestui ani, doar două motociclete și 33 de vehicule electrice erau înmatriculate în județul nostru.

Pe 28 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde, pentru mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. „Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. „În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deținute de DRPCIV, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale”, mai arată sursa menționată. În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere.

Acomodarea cu mașini electrice

În timp ce în unele județe din țară, mașinile electrice sunt la mare căutare, la nivelul județului Vaslui statisticile spun altceva. Astfel, ne putem „lăuda” cu un parc auto învechit. Conform datelor furnizate de DRPCIV la începutul acestui an, în Vaslui erau 39.200 de vehicule cu o vechime mai mare de 20 de ani și 39.072 de vehicule cu o vechime cuprinsă între 16 și 20 de ani. Ținând cont de faptul că numărul total de mașini se apropie de 120.000, putem spune că mai mult de jumătate dintre mașini sunt vechi și foarte vechi. De asemenea, din totalul de mașini înmatriculate în județ, 63.452 sunt echipate cu motoare Diesel, recunoscute ca motoare poluante în Uniunea Europeană. În privința mașinilor noi, în județul Vaslui erau înregistrate, la 31 decembrie 2021, doar 1849 de autovehicule cu o vechime cuprinsă între 0-2 ani. La capitolul mașini electrice stăm și mai prost astfel că, în tot județul sunt înregistrate două motociclete electrice și 33 de autoturisme. Ceva mai bine stăm la capitolul vehicule hibride. Astfel, ne putem lăuda cu 8 autobuze și 459 de autoturisme. În schimb, posesorii de astfel de mașini se descurcă fiecare cum poate dacă ținem cont de numărul foarte mic de stații de încărcare la nivelul județului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Culoarea stimuleaza într-adevăr.Eram ironic.Certificat verde ,numere verzi.O coincidenta.Pe viitor cei fără numere verzi nu vor mai circula 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.