O bisericã primenitã pentru câteva sute de credinciosi, semnul cã sufletul comunitãtii renaste!

STRÃDANIE… În Bobesti, un sat din componenta comunei Duda Epureni, despre care datele oficiale aratã cã, la recensãmântul din 2011, mai avea doar 147 de locuitori, un preot inimos, Valentin Stroe, vrea sã reînvie sufletul comunitãtii. Si, cu cât îi stã în putintã, de unde putea sã înceapã mai bine acest proiect, dacã nu de la bisericã! În urmã cu 5 ani, lãcasul era într-o stare dificilã. De atunci, spun localnicii, preotul Stroe, 33 de ani, s-a apucat de refacerea clãdirii, a spus cã vrea sã refacã si pictura. A reusit, iatã, dupã 5 ani. “E un preot tânãr, dar foarte harnic. Noi nu am crezut cã se va mai reface biserica asta. Era într-o stare cam janicã. Acum o resfinteste. Normal cã satul se bucurã. La bisericã venim, ca sã ne luãm curajul de a trece prin toate. Eu cred cã acum a mai crescut numãrul de locuitori. Or fi vreo 300, poate. Dacã ati vãzut, sunt si vreo douã, trei case nou fãcute, semn cã tinerii revin acasã. E un sat frumos, verde, e plãcut. Poate vor reveni si altii, sã sperãm”, spune unul dintre filantropii care l-au sprijinit pe preotul Stroe în eforturile sale. Biserica ce îl avea drept ocrotitor pe Sfântul Dumitru a primit acum, ca al doilea hram, pe Sfintii Martiri Brâncoveni.

Duminicã, 16 august, la Bobesti, ulita care duce la bisericã, era neîncãpãtoare. S-a adunat lume multã la sãrbãtoarea lãcasului. Vestea resfintirii acestuia, în prezenta Episcopului, Preasfintitul Ignatie al Husilor, a fãcut ca multi sã îsi doreascã sã ajungã în Bobestiul cel aproape uitat de lume. Curtea bisericii s-a umplut de la primele ore ale diminetii, iar pe scena amenajatã în exterior, un sobor de preoti a tinut o slujbã frumoasã. Preasfintitul Ignatie le-a cerut oamenilor sã fie cu grijã la normele sanitare în vigoare. “Vã rog sã respectati aceste reguli, distantarea, purtarea mãstilor, cã sunt spre binele nostru, al tuturor”, a spus Ierarhul.

În fata lui Hristos nu poti sã pari ceea ce nu esti”

„Pericopa evanghelicã ne vorbeste despre atitudinea deosebitã pe care a avut-o un tatã, atât fatã de Hristos, cât si fatã de copilasul sãu. Ne este mult mai simplu sã întelegem cã pãrintii întotdeauna îsi iubesc copii. Fac tot ce le stã în putintã sã le asigure o educatie frumoasã, o deschidere de orizonturi asupra vietii lor, o pregãtire profesionalã si sã îi învete sã fie oameni. Tatãl din acest fragment evanghelic avea un copil bolnav. Evanghelistul îl numeste «lunatic», pentru cã forma de demonizare se manifesta în functie de fazele lunii. Tatãl se apropie de Hristos, îngenunchiazã si Îi cere, cu lacrimi în ochi, sã facã ceva pentru copilul sãu, care era bolnav si avea manifestãri atât de urâte. (..) Undeva, în sufletul sãu, tatãl avea o îndoialã, nu era foarte sigur cã Hristos îl poate vindeca. Domnul este întotdeauna delicat cu omul sincer, care îsi mãrturiseste starea în care se aflã. El îi spune tatãlui: «dacã tu crezi, orice este posibil». În urma acestei atitudini a lui Hristos, inima acestui om, plin de suferintã, se deschide si spune un lucru paradoxal: «cred Doamne, ajutã necredintei mele»”. Ierarhul Husilor a vorbit despre sinceritatea pe care trebuie sã o manifestãm în relatia noastrã personalã cu Dumnezeu si în expunerea credintei noastre: “Tatãl copilului din pasajul evanghelic a fost de o sinceritate debordantã. Avea constiinta faptului cã nu Îl poate vicleni pe Dumnezeu. În fata lui Hristos nu poti sã pari ceea ce nu esti. Nu ai cum sã maschezi lucrurile.Tatãl este foarte sincer si spune cã are un mic licãr de credintã în suflet, alãturi de multã necredintã”, dupã cum s-a consemnat pe site-ul oficial al Episcopiei, episcopiahusilor.ro. În cadrul Sfintei Liturghii, Pãrintele Episcop Ignatie a hirotonit întru diacon pe teologul Ovidiu Ticãu. La finalul slujbei, în semn de apreciere a eforturilor depuse de preotul paroh Valentin Stroe, pentru restaurarea bisericii din Bobesti, Ierarhul Husilor l-a hirotesit în treapta de iconom.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ