O casã nou-noutã pentru o mamã si sase copii, motiv de bucurie, dar si de invidie!

EXEMPLU… Trei case, una si una, la cheie, dotate si perfect pregãtite pentru a locui în ele, au fost recent zidite si apoi oferite de Episcopia Husilor, unor familii greu încercate de soartã! Dacã una a fost datã unei familii din Fruntiseni, unde un tatã îsi creste singur cei trei copii, iar a doua, la Bulboaca, unde un bãiat fãrã mamã si-a pierdut tatãl în cocioaba cuprinsã, de asemenea, de flãcãri, a treia locuintã a fost oferitã unei mame cu sase copii, din Husi. Greu de descris în cuvinte uimirea si bucuria copiilor, când descopereau cã acele încãperi luminoase, mobilierul nou din ele, bucãtãria impecabilã si toate celelalte lucrusoare nou-noute sunt ale lor! “Nu am crezut cã poate fi o asa minune”, spune, cu ochii plini de lacrimi, Emiliana, mama copiilor, în vârstã de 34 de ani.

Femeia si copiii ei au trãit pânã deunãzi într-o casã care aproape cãdea pe ei, de subredã si veche ce era. Aveau acolo o camerã si un hol. Mama povesteste cã în acea cãmãrutã avea doar douã paturi, pe care le împãrtea cu cei cinci copii. De douã sãptãmâni însã l-a mai nãscut si pe al saselea copil, un bãietel frumutel si sãnãtos, pe care îl cheamã Efrem, ca pe Sfântul Efrem. „Ne-am gândit ca aceastã zi, dedicatã, la nivel international, copiilor, sã o marcãm într-un mod inedit, dãruindu-le acestor trei copilasi o casã. Nu am mai reusit sã organizãm evenimentele pregãtite pentru cei mici, din cauza crizei sanitare în care ne aflãm. În Scripturã, termenul de «casã» este conotat cu cel de «familie». Casa este cea care exprimã familia, cãldura, protectia, dragostea si, mai presus de toate, locul în care învãtãm sã Îl iubim pe Dumnezeu. Asa ne dorim sã fie aceastã casã pentru cei trei copilasi si pentru pãrintii lor: locul în care sã simtã cã sunt învãluiti de dragoste, de bucurie, de sigurantã si de credintã. Substantivul «acasã» are, pentru fiecare dintre noi, o semnificatie extraordinar de puternicã. (…) Ne bucurãm cã am ajuns la acest moment în care sã le dãruim copilasilor aceastã casã, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat sugestiv: „Bucuria e acasã”. Multumesc foarte mult tuturor celor care au fost implicati în acest proiect. Aceastã casã este rodul dragostei preotilor din Episcopia noastrã. A fost ridicatã exclusiv cu sprijinul tuturor preotilor din Eparhie”, a spus Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie. Ierarhul i-a înmânat primarului Ioan Ciupilan o “diplomã de vrednicie”, în semn de apreciere cã a oferit terenul pe care s-a zidit locuinta, dar si cã a sustinut mereu proiectele sociale ale Episcopiei. La rândul sãu, primarul Ciupilan a apreciat rapiditatea cu care s-a realizat locuinta, spunând cã: “m-as bucura, dacã as avea si eu, la proiectele primãriei, constructori la fel de rapizi”.

Cârcotasii nu au putut rãmâne nici ei indiferenti: mama a fost luatã la rost!

Evident, nu puteau lipsi comentariile pro si contra. Multi au apreciat efortul fãrã precedent al preotilor, de a scoate dintr-o sãrãcie cruntã niste oameni fãrã niciun alt ajutor, însã unii au privit cu obidã. De pildã, în cazul femeii cu sase copii de la Husi, câtiva s-au apucat sã o critice pe mama care a fãcut sase copii, pânã la vârsta de 34 de ani, desi trãia în conditii dificile. “Dacã judecãm o mamã care a dat nastere la sase copii si care îi tine lângã ea cu dragoste, crescându-i cum poate, înseamnã cã nu ne-a mai rãmas prea mult suflet în noi. Preotii au fãcut aceastã casã pentru copii. Sunt sase suflete! Cea mai mare copilã este la liceu, iar cel mic are abia douã sãptãmâni. Ceilalti fratiori sunt si ei mãruntei. Era mai bine dacã nu se fãcea nimic pentru ei, ca sã ajungã la orfelinat? În loc de o judecatã, mai bine o bucurie sã fi fost pentru noi toti, dar nu mai stim sã ne bucurãm de binele altuia. Sase copii vor trãi omeneste de acum încolo, datoritã Episcopiei Husilor. Vor putea spera la ceva mai bun de la viatã. Noi stim cã ea trãieste din alocatiile copiilor. Nu are alt venit, dar e o femeie simplã, nu face rãu nimãnui. S-a despãrtit de bãrbatul ei. Un ajutor ca acesta ar trebui sã ne aducã bucurie, nu invidie. E vorba despre sase copii nevinovati”, au scris în mediul virtual husenii care au apreciat fapta deosebitã a Episcopiei Husilor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ