31.7 C
Vaslui
03-iul.-2022

O eclipsă totală de lună va avea loc între orele 9:41 şi 10:53. Fenomenul este vizibil şi în România

O eclipsă totală de Lună va fi vizibilă marţi, începând cu ora 7.41 GMT, în America, Europa de Vest şi o parte din Asia, dacă cerul va fi senin, potrivit AFP.

În data de 4 ianuarie, Luna va fi aceea care va ascunde parţial Soarele pentru o parte din populaţia globului.

Eclipsa totală de Lună va fi observabilă mai mult de o oră din America de Nord în Islanda (de la 7.41 la 8.53 GMT) în noaptea dintre 20 şi 21 decembrie.

Eclipsa de Lună nu poate avea loc decât atunci când este Lună plină. Când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii poate fi privat de lumina solară, pentru o anumită perioadă de timp, atunci când trece în conul de umbră al Pământului. Astfel, Luna va intra în conul de umbră al Pământului marţi, la 6.33 GMT.

De la 8.53 GMT, eclipsa va fi iar parţială, până la 10.01 GMT.

Eclipsa este vizibilă şi din România, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În Europa de Vest şi estul continentului sud-american, numai primele faze ale eclipsei vor fi vizibile, în timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului.

Potrivit specialiştilor, eclipsele de Lună nu prezintă niciun risc pentru ochi, spre deosebire de cele solare, pentru care se recomandă purtarea unor ochelari speciali.

Prima eclipsă solară parţială din 2011 va avea loc pe 4 ianuarie, fiind vizibilă în Europa, Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia centrală.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here