spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

O eclipsă totală de Soare a traversat America. Următoarea va avea loc în 2026 și va fi vizibilă în Europa

- Advertisement -

Eclipsa de Soare a început în Mexic, a traversat Statele Unite şi s-a încheiat în Canada: luni, milioane de oameni au urmărit o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică, relatează AFP.

ACTUALIZARE 23.17 Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 12 august 2026 și va fi vizibilă în Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă din Portugalia, potrivit site-ului NASA. Fenomenul va fi văzut ca eclipsă parțială în Europa, Africa, America de Nord, Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic și Oceanul Pacific. ACTUALIZARE 23.05 Eclipsa totală de Soare s-a încheiat deasupra provinciei Newfoundland din Canada. ACTUALIZARE 22.14 Totalitatea a atins orașul Clevelend, Ohio, pe malul Lacului Erie, la granița cu Canada.

ACTUALIZARE 22.08 Eclipsa totală a ajuns deasupra orașului Indianapolis, capitala statului Indiana, și nu va mai dura mult până când va părăsi teritoriul SUA și va „intra” în Canada.

ACTUALIZARE 21.41 Totalitatea a atins orașul Dallas, Texas. Eclipsa totală de Soare traversează continentul nord-american pe o traiectorie de la sud-vest, din Mexic, spre nord-est, în Canada.

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane locuiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA. „Eclipsele au o putere specială. Ele îi impresionează pe oameni, care simt un fel de veneraţie pentru frumuseţea Universului nostru”, a subliniat şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson. Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare. Evenimentul ar trebui să fie vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria va traversa apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/eclipsa-de-soare-din-8-aprilie-2024-cum-poate-fi-urmarit-fenomenul-si-in-europa-2751271

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.