spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

O geantă cu peste un milion de lei, șpăgi nenumărate, o avere colosală pe care nimeni nu o știe pentru: 6 LUNI, 3 SĂPTĂMÂNI ȘI 3 ZILE

- Advertisement -

PRAF ÎN OCHII NOȘTRI…În septembrie anul trecut, procurorii DNA au făcut un tam-tam formidabil, cu pozele și filmele avându-l în prim-plan pe Dumitru Buzatu. Acesta poza elegant cu mâinile pe mașina de la CJ Vaslui și cu geanta plină de bani în portbagaj. După mai puțin de 7 luni de arest lejer, același corupt notoriu iese degajat de la Penitenciarul Vaslui. Teoretic, acesta se poate întoarce după gratii cândva. Practic, așa cum arată legislația din România și nenumărate exemple, Buzatu nu va mai petrece nicio zi după gratii. Procesul lui Buzatu va continua, va fi judecat timp de mulți ani și după multe tergiversări va fi cumva o condamnare. Dar cine va ști dacă inculpatul Buzatu va mai trăi sau, cel mai probabil, dacă va mai fi în România. Paște fericit, domnule Buzatu!  

Lucian Timofticiuc, Alexandru Croitoru, Gelu Irimia

CORIJAT SAU PRIVIGELIAT…Buzatu doarme în patul său, după ce a speriat o Românie întreagă cu lăcomia sa. A cerut un portbagaj de bani, a stat șapte luni în arest și acum a plecat la odihnă pe moșia sa de la Cănțălărești. Avocații, plătiți regește, și-au făcut treaba. Ieri, puțin după ora 15.00, acesta ieșea pe poarta Penitenciarului Vaslui, liber ca pasărea cerului. A fost așteptat de fiul lui, Tudorel, și de doi dintre consilierii personali de suflet, Alexandru Barbu și Vlad Ghețu. După două minute de stat cu jurnaliștii, în care le-a spus că a fost greu la pușcărie, Buzatu s-a urcat în autoturismul personal al lui Barbu și a plecat în trombă la vila sa din Zăpodeni. Toată lumea se aștepta ca Buzatu să plece în arestul la domiciu într-o mașină a Poliției, iar prima sa oprire să o facă la sediul Poliției din Zăpodeni, dar nu a fost așa. S-a dus direct acasă să-și drăgălească pe Enzo, cățelul său preferat. Ne-am obișnuit cu statutul de privilegiat al sistemului, pe care-l are Buzatu. Dacă era un inculpat de rând, mai întâi oprea la Poliție, dus cu duba și la urmă ajungea acasă, unde are de executat o pedeapsă privativă de libertate mai blândă. Dar ce să ceri unui sistem bolnav, care i-a creat lui Buzatu un arest la domiciliu special. Poate pleca de acasă când vrea, adică dacă are vreo urgență, pe care însă niciun judecător sau un ofițer de la Probațiuni nu i-o verifică. Așa a decis judecătoarea Cornelia Vezeteu de la Tribunalul Vaslui. Ne întrebăm, firește, de ce studentei de la Medicină, arestată și ea la domiciliu, după ce a mințit că nu iubitul ei a fost la volanul mașinii care a provocat o tragedie la Pădureni, i-a trebuit o hotărâre judecătorească specială să poată merge la cursuri, la facultate, din arestul la domiciliu, iar lui Buzatu nu-i trebuie decât o urgență doar de el știută pentru a ieși în lume? Și apoi te întrebi de ce politicienii condamnați fug din țară, chiar de sub nasul autorităților. Pentru că pentru ei, sentințele se dau cu derogări. Buzatu rămânea în decembrie în arest preventiv, fiindcă procurorii au probat că acesta vrea să fugă cu iubita sa în Ecuador, iar acum, după ce a scris câteva denunțuri, brusc s-a “vindecat”. De ce nu ar fugi acum în țările calde? Ce s-a schimbat în patru luni?

“V-am tras-o, fraierilor, am luat un portbagaj de bani și acum, după șapte luni, sunt liber!”

Șapte luni, judecătorii, fie ei vasluieni, fie ei ieșeni, și-au făcut treaba brici în cazul șpăgarului lacom care a îngrozit România, dar iată că a venit și ziua de 17 aprilie, care arată că în țara noastră minunile nu țin mult. Această zi a devenit una memorabilă pentru inculpatul Dumitru Buzatu și una neagră pentru statul de drept. Curtea de Apel l-a lăsat în arest la domiciliu pe cel mai corupt politician din România și pun în aplicare măsura imediat, deși mai avea din mandatul vechi de arestare câteva zile de executat. Astfel, după puțin de la schimbarea turei la Penitenciarul Vaslui, în această zi memorabilă și după ce trei foști deținuți de rând ies pe poarta închisorii, mândru apare și Dumitru Buzatu, care, fără s-o spună în direct, lăsând să se înțeleagă din gesturi, parcă ne-a transmis: “V-am tras-o, fraierilor, am luat un portbagaj de bani și acum, după șapte luni, sunt liber!”. Comitetul de primire a fost unul special: Tudorel și cei doi consilieri personali de suflet, Alexandru Barbu și Vlad Ghețu. Buzatu schimbă câteva vorbe cu jurnaliștii care-l așteptau în ploaie și o întinde la drum. Grăbit, le-a spus jurnaliștilor că este sănătos și că nu e ușoară viața în spatele gratiilor. Este ceva mai vorbăreț odată ajuns la vila din Zăpodeni, chiar dacă afară ploua torențial. „Momentan, trebuie să mă stabilesc la domiciliu, să respect obligațiile care au fost impuse și după ce vom termina toate lucrurile astea, vom putea vorbi”. După scurtul dialog cu reprezentanții presei locale, Dumitru Buzatu s-a dus să îl salute și pe Enzo, câinele său din rasa belgian mallinois, care în seara când au avut loc perchezițiile le-a făcut misiunea atât de dificilă jandarmilor, încât aceștia au fost nevoiți să folosească scuturile pentru a se proteja de furia exemplarului canin. În plus, chiar dacă spune că a reușit să facă față cu brio provocărilor din spatele gratiilor, schimbările asupra sa sunt vizibile. Perioada petrecută în spatele gratiilor reușește să facă ceea ce nu a reușit Anuța într-o perioadă de timp mult mai lungă, și anume, să-l scape pe Dumitru Buzatu de câteva kilograme în plus.

Dumitru Buzatu, un inculpat privilegiat ce poate părăsi domiciliul când are chef

Primul pas în eliberarea lui Dumitru Buzatu a fost făcut la Tribunalul Vaslui când judecătoarea Cornelia Vezeteu decide înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Dar ce arest? Unul plin de privilegii. Și asta pentru că Buzatu se poate număra printre puținii inculpați trimiși în arest la domiciliu, care poate părăsi locuința de câte ori consideră necesar. Iată cum sună decizia judecătoarei care a uimit pe mulți avocați: “În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul (n.r. Dumitru Buzatu) poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituția, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa și organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în fața căruia se află cauza”, decide instanța de la Vaslui. Cei care au văzut decizia au sperat că este o scăpare a judecătorilor de la Vaslui și sperau ca la Iași magistrații Curții de Apel să o regleze. Dar iată că nici la Iași nu se întâmplă mai nimic și singurul lucru care se schimbă este legat de ziua în care intră în vigoare măsura mai ușoară privativă de libertate. Adică mai devreme. Altfel spus, cu sau fără Anuța alături, Buzatu poate pleca din arest când vrea. Și atunci, povestea spusă de procurori în decembrie anul trecut, cum că acesta vroia să fugă cu Anuța peste graniță, nu mai este valabilă? De exemplu, dacă Buzatu are o urgență la doctorul său preferat de la Huși, Bogdan Popa, cât i-ar mai trebui să ajungă până la graniță, să facă țup! în R. Moldova, invocând bineînțeles o altă urgență. Se presupune că Buzatu ar avea acolo sume mari de bani. Mai mult, se știe și de legăturile sale de prietenie cu oficiali din Rusia și din Belarus? Nu credeți că o vizită în R. Moldova ar fi o urgență pentru Buzatu, care ar afla astfel cum ar putea face să ajungă cât mai repede în Ecuador?

Controverse privind transportul lui Buzatu la vila sa din Zăpodeni

CONTRE… Imaginile apărute în spațiul public cu Dumitru Buzatu preluat, cu mașina personală, a consilierului Alexandru Barbu, a împărțit autoritățile în două tabere. Lumea avocaților din județul Vaslui susține că acest lucru nu este unul chiar legal și că Buzatu ar fi trebuit să fie preluat de o autospecială de poliție, dus la sediul poliției din Zăpodeni, prelucrat și abia apoi dus acasă. “În condițiile în care un inculpat este preluat de o mașină particulară și, pe drumul spre domiciliu, are loc un accident, cine va răspunde? în condițiile în care acel inculpat este, în continuare, în grija statului”, spun avocații. De partea cealaltă, polițiștii spun că nu este treaba lor să asigure transportul inculpatului de la locul de detenție la domiciliu, în condițiile în care apar schimbări privind măsurile privative de libertate. Treaba lor este abia după ce acesta ajunge la locuința unde va petrece perioada de arest la domiciliu. De fapt, există o lege în acest sens care spune că polițiștii ar trebui să facă lucrul acesta tocmai pentru a evita astfel de scenarii, dar, din păcate, legea un poate fi aplicată pentru că nu are și norme de aplicare. De asemenea, o altă controversă este legată de faptul că Dumitru Buzatu va fi verificat, periodic, de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale (SIC) și nu de către cei de la postul de poliție Zăpodeni. Și acest lucru are o explicație la IPJ Vaslui. În cazul lui Buzatu intervine SIC pentru că trimiterea în judecată a fostului șef de județ a fost făcută de către Parchetul Național Anticorupție și un de către un parchet local.

RECHIZITORIUL LUI BUZATU: “Dacă reușesc, mergem în Ecuador”

La începuturile arestului său, Dumitru Buzatu a avut mai multe tentative de a ieși după gratii. Procurorii DNA au blocat toate aceste încercări, dovedind, prin înregistrări, că Buzatu nu are nicio remușcare pentru fapta comisă și, mai mult decât atât, a planificat să fugă din țară cu fosta șefă de cabinet, Ana Maria Obreja. E ciudat, în aceste condiții, cum judecătorii și-au schimbat decizia. Iată, câteva fragmente din rechizitoriul procurorilor:

„În ceea ce-l privește pe inculpatul Buzatu Dumitru se observă că martorii audiați manifestă un puternic sentiment de temere față de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele și preferând să-l individualizeze sub diferite funcții pe care le-a ocupat (președintele CJ Vaslui, ordonatorul principal de credite)”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, Dumitru Buzatu, aflat în arest preventiv, a luat legătura cu mai mulți martori audiați în dosar și le-a promis că va afla cine „a montat această șmecherie”, dovedind „un puternic sentiment de răzbunare”.

„Se observă că cea mai aspră măsură preventivă nu îl oprește pe inculpatul Buzatu Dumitru de a influența martorii și de a-și exercita în continuare atribuțiile de președinte a CJ Vaslui din CRAP (arestul preventiv, n.red.) Iași, deoarece trasează sarcini tuturor primarilor și factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui”, se arată în document.

Procurorii notează că „Buzatu Dumitru nu manifestă o atitudine de îndreptare a comportamentului infracțional, acestuia părându-i rău că nu a fost atent pentru a nu putea fi tras la răspundere penală”.

„Păi bineînțeles că asta este făcută intenționat, toată povestea asta în raport cu toată chestiunea aceasta, dar…asta e. Dacă eu n-am fost atent, trebuia să fiu atent, asta-i! Doar știam lucrurile astea că de ani de zile urmăresc chestiunea aceasta și…”, ar fi afirmat Buzatu într-o convorbire.

Totodată„ Buzatu Dumitru reiterează faptul că va avea aceeași atitudine și că tragerea la răspundere penală pentru infracțiunea pentru care este cercetat nu-l va schimba:

„Eu voi continua în felul acesta până la sfârșitul vieții mele că nu am să-mi schimb eu natura mea acuma din cauza că-s mulți nebuni pe lumea asta! În sfârșit!….Dar n-o să mă opresc eu din cauza asta!”

Potrivit sursei citate, Dumitru Buzatu este foarte încrezător în influența pe care o are asupra martorilor, asupra factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui afirmând: „Lasă că le rezolv eu de la distanță chiar, dar le rezolv eu cu dânșii.”

Din convorbirile pe care Dumitru Buzatu le are cu una dintre martore „se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor și factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui. totodată Buzatu Dumitru îi propune martorei că în cazul în care va fi eliberat să plece împreună în Ecuador. «Dacă reușesc să…(neinteligibil) mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!»“.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

 1. Corduneanu, era sfânt pe lângă asta. Asta e marele interlop, nu agaricii de Corduneanu. Iar la conducerea județului, sunt numai interlopi, dar cu studii universitare, așa că ar trebui sa ne mândrim cu ei🤮🤮🤮

 2. Un adevarat Mexic,totul cu…complicitatea cetateanului de rand…Nu ai cum sa votezi asa ceva nu mai spun sa te revolti,decat daca esti un limbric care traieste degeaba.

 3. De cand e politia taxi?
  Cum adica urgentele nu sunt exceptate?
  Arestul preventiv e maxim 6 luni. Trebuia ca judecatorii sa incalce legea?
  Ce ne prostesti cu articole de 2 bani in care repeti acelasi fragment de 10 ori?
  Nu ti-e rusine sa ne minti?

  • Fraiere…180 de zile in perioada urmaririi penale…SI RETINE…PANA LA 5 ANI…ÎN TIMPUL JUDECATII..CITESTE CODUL PENAL..PUTEA SA STEA PANA LA PRIMA CONDAMNARE..ASA CA…SICTIR..

 4. La acești BORFAȘI sunt banii celor care votează din 1990 numai hoți ,ticăloși spurcați ! Nimic nu există în această țară doar MAFIE ….judecători ,procurori ,polițiști egal GRUPURI INFRACȚIONALE ORGANIZATE …..lege este doar pt.ăla care fură o păine de foame ….primește 5 ani cu exectuare

 5. Doresc din suflet sa scape Buzatu, Catalin Chereches, Radu Mazare, drogatul de la 2 Mai-Vlad Pascu si toti infractorii cacu doar in acest fel se va misca populatia impotriva acestei caste de justitiari. Ei sunt autorii din umbra a Constitutiei, a codurilor justitiei, legea lustratiei, a falimentului etc. Cand oare jurnalistii de investigatie vor solicita cheltuielile procurorilor si judecatorilor pentru ochelari, medicamente, consultatii medicale, tratamente, concedii si multe altele? Acesti indivizi nu platesc nimic nici cat sunt in activitate si nici la pensie. Cuantumul pensiilor este mai mic decat celelalte cheltuieli. Verificati. Este imposibil sa nu gasiti surse de documentare. Trebuie doar sa vreti!

 6. Spaga unde a ajuns pina la urma? Pomana la PSD pentru campanie sau jumi – juma cu cei care l judeca? Oare mai sint locuri la azil…in Romania ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.