spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
28-feb.-2024

O industrie românească a murit peste noapte. Era prima din Europa

- Advertisement -

Producţia românească de vagoane de marfă luat o pauză. Cele trei fabrici din România Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal şi Meva Drobeta Turnu Severin şi-au declarat insolvenţa. Până la începerea crizei din cele 17.000 de vagoane care se produceau în Europa 30% proveneau de la cele trei fabrici deţinute de omul de afaceri Cristian Burci

Până la începutul anului trecut, grupul IRS al omului de afaceri Cristian Burci era cel mai mare producător de vagoane de marfă din Europa cu o cotă de piaţă de circa 30%. Meva Drobeta Turnu Severin, Romvag Caracal şi Astra Vagoane Arad vindeau 4.000 – 5.000 de vagoane anual către companii precum Deutsche Bahn, France Train sau altor mari companii naţionale de transport marfă din Europa. La  CFR Marfă mai puţin, pentru că aceasta nu avea bani de dat pe cumpărarea de vagoane noi.

Săptămâna trecută toate cele trei companii ale lui Burci au intrat în insolvenţă şi vor intra sub supravegherea unui administrator judiciar. Cum s-a ajuns aici ne-a explicat chiar patronul Burci: „Toata piaţa europeană a căzut dramatic. De la 17.000 de vagoane în 2008 anul acesta a ajuns la 5.000 de vagoane. Dimensiunea totală a pieţei de acum este similară nivelului nostru de vânzări de acum doi ani. În actualele condiţii nu mai putem să ne plătim furnizorii,  datoriile sau să plătim salariaţii aşa că ne suspendăm temporar activitatea şi aşteptăm vremuri mai bune”, a spus, în exclusivitate pentru Money.ro, Cristian Burci.

Acesta a ţinut să precizeze că insolvenţa nu înseamnă  închiderea fabricilor ci doar conservarea lor. Până când spune tot Burci. „Cel mai devreme în 2012 redeschidem. Anul viitor nu arată mai bine decât 2010, ba chiar dimpotrivă”, explică patronul IRS. Cât despre angajaţii celor trei societăţi, atâţia cât au mai rămas, numai de rău. Celor circa 3.500 de disponibilizaţi din ultimii doi ani  li se vor mai adăuga încă 500-600 în perioada imediat următoare. Cele trei fabrici vor funcţiona în regim de avarie şi vor onora doar contractele aflate deja în lucru.

Datele financiare furnizate Money.ro de către oficialii IRS arată situaţia dezastruoasă a celor trei fabrici de vagoane. Astfel producţia lor cumulată  a scăzut cu jumătate în cazul Astra Vagoane sau chiar de opt ori la Romvag, cifrele de afaceri sunt mai mici decât anul trecut cu 60% sau chiar 85% în timp ce datoriile totale ale fabricilor ajung la aproape 180 de milioane de euro. Toate cele trei companii sunt pe pierdere. Creditorii lor vor trebui să se înscrie în cel mai scurt timp la masa credală pentru ca să se stabilească modalitatea în care îşi pot recupera banii.

În 2008 Romvag, Meva şi Astra Vagoane aveau 6.000 de angajaţi. În prezent mai sunt doar 2.700.

Grupul IRS al lui Burci mai deţine o fabrică de vagoane de marfă în Cehia. Deşi şi acolo s-au făcut restructurări totuşi fabrica nu este în insolvenţă.

Dezastrul în cifre al fabricilor de vagoane

money.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.