-4.4 C
Vaslui
09-feb.-2023

O mamã din Vaslui, cu un copil bolnav, îsi strigã durerea: are nevoie de ajutor, dupã ce casa i-a fost mistuitã de flãcãri si a rãmas pe drumuri

- Advertisement -

APEL… O mamã si copilul ei bolnav au nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare. Un incediu puternic, petrecut în a doua zi din 2023, le-a mistuit casa. Cei doi se aflau în locuintã în momentul în care flãcãrile au izbucnit si doar o minune a fãcut ca ei sã se salveze la timp. „Totul a pornit de la un scurtcircuit de la un tablou. Asa zic pompierii, dar am auzit si eu zgomotul, când am iesit pe hol am vãzut flama, dar vecinii deja vãzuserã si mi-au strigat sã iesim urgent afarã, în câteva secunde se extinsese flãcãrile. A ars foarte repede pentru cã mansarda era fãcutã din material lemnos. Partea de sus este afectatã în totalitate, partea de jos, mai putin”, a povestit Iulia Dinga. Femeia are o poveste de viatã impresionantã: de peste 25 de ani are grijã de copilul ei bolnav, imobilizat într-un cãrut cu rotile. „Nu vorbeste, nu cere apã sau mâncare, nu stie dacã a bãut sau a mâncat suficient, face pe el de câteva ori pe zi, probabil pentru cã, în timp, au început sã îi fie afectati si rinichii. Eu nu pot sã îl las singur mai deloc, pentru cã oricând poate sã facã o crizã de epilepsie, iar în timpul ei sã se loveascã”, a povestit femeia. Iar drama pe care o trãieste alãturi de fiul ei nu este singura: „acum doi ani de zile sotul meu s-a îmbolnãvit de COVID si a murit. Viata si stresul si-au pus amprenta asupra organismlui. Si la mine au început sã aparã problemele de sãnãtate la ficat, mi s-a descoperit si un anevrism cerebral, dar cum-necum trebuie sã îmi pãstrez puterile. Incediul de acum a fost „cireasa de pe tort”, dupã multe necazuri, dupã decesul fratelui meu, al tatãlui meu, al socrului meu, al sotului, dupã tot cât am tras ca sã ne îngrijim bãiatul”. Iulia Dinga provine dintr-o familie serioasã si muncitoare, astfel cã apelul ei se îndreaptã cãtre cei care o pot ajuta sã îsi repare casa: „nu ne trebuie decât materiale pentru a repara casa si oameni care sã ne ajute fizic si logistic. Nu avem nevoie de bani, haine sau medicamente. Ne-au mai rãmas câteva lucruri în dulapurile de la parter, le voi spãla si le vom folosi în continuare”, a povestit Iulia.

Iulia Dinga nu ar fi apelat niciodatã la ajutorul oamenilor sau al vecinilor dacã nu s-ar fi aflat într-o situatie criticã: „puteti sã îi întrebati pe toti cei care ne cunosc, ne tragem dintr-o familie de oameni gospodari si muncitori. Sotul meu a fost soferul directorului Pantâru multi ani, a fost sofer la Finante, apoi la Tribunal… Casa pe care o vedeti aici a fost construitã în timp, cu ajutorul pãrintilor nostri, cã la cât am cheltuit pe tratamentele si controalele fiului nostru, singuri nu am fi reusit niciodatã. Terenul este de la socrul meu, el si-a iubit enorm de mult nepotul si a vrut sã aibã toate conditiile. Când avea bãiatul meu sase ani si jumãtate, a fãcut niste crize epileptice si i s-a descoperit o tumorã cerebralã. Tumora cerebralã i-a fost tratatã la Institutul Oncologic din Bucuresti, a fost operat de profesorul Dãnãilã, a fost bine, a reusit sã meargã doi ani la scoalã, dar din cauza tratamentelor sau cine stie din ce alte motive, a început sã facã crize epileptice din ce în ce mai des. Acasã face câte patru-cinci crize pe zi, când ajungeam la Urgente, fãcea si câte 20 de crize pe zi. Asta i-a provocat un regres, câtiva ani a mai mers pe picioare, iar apoi nu a mai putut. Am fãcut tot felul de controale la o grãmadã de medici din tarã, profesori universitari, s-a fãcut tot ce s-a putut face, dar crizele nu au putut fi oprite în totalitate. A ajuns într-un scaun cu rotile, nu vorbeste, nu cere apã sau mâncare, nu stie dacã a bãut sau a mâncat suficient, face pe el de câteva ore pe zi, probabil pentru cã, în timp, au început sã îi fie afectati si rinichii. Eu nu pot sã îl las singur mai deloc, pentru oricând poate sã facã o crizã, iar în timpul ei sã se loveascã. Dantura i-a cãzut toatã, dureri, suferinte.. am fost la Iasi, la Maxilo-Facilã, douã operatii la interval de cini ani, o datã i s-au scos opt rãdãcini, o datã nu mai stiu câte, a stat în Terapie intensivã… Sunt doar câteva specte generale urâte prin care am trecut”, a povestit Iulia Dinga.

„Eu nu îmi doresc bani, ci materiale si sprijin fizic pentru a putea repara casa si sã putem locui înapoi în ea”

Un moment greu, de cumpãnã, în viata familiei Dinga s-a petrecut în urmã cu 14 ani: „a fãcut o datã o crizã atât de urâtã, cã sotul meu a crezut cã a murit. Avea 18 ani, m-am rugat la Dumnezeu si am spus doar atât: sã ajung cu el sã mai respire o datã în casa lui si dupã aceea sã facã ce vrea cu el. Dar Dumnezeu l-a lãsat sã trãiascã. Greu, dar trãieste. Starea lui s-a degradat în timp, acum nu mai poate fi lãsat singur într-un pat sã doarmã, eu orice activitate pe care o fac, trebuie sã o fac în preajma lui. Ne-a debusolat total incendiul, dar e bine cã noi nu am pãtit nimic. Asta este soarta, încerc sã mã adun pentru cã trebuie sã fiu puternicã pentru el. Îi dau medicamente de trei ori pe zi si trebuie sã fiu atentã ce îi dau, si jumãtate de orã dacã întârzii, se cunoaste, face crize”, a povestit Iulia. Din toatã aceastã poveste mai face parte o persoanã care mai alinã din durere: „da, mai am o fiicã, a fãcut muzicã cât a fost micã, acum e studentã în Anglia, pe munca si pe banii ei. Este bucuria noastrã. Mâine (n.r. ieir) avea examen, vã dati seama cum a picat vestea aceasta cu casa, dar nu puteam sã-i ascund, pentru cã oricum afla”, a mai povestit Iulia. Tot cei care doresc sã o ajute pe ea si fiul ei, ne pot contacta la numãrul de telefon 0235 310 000 sau pagina de Facebook – Vremea Nouã Stiri Vaslui, pentru a fi pusi în legãturã cu Iulia Dinga. „Acum stau la o cunostintã, tot pe aceastã stradã, dar la câteva minute distantã. Nu stiu momentan la cât se ridicã paguba, urmeazã sã ne informeze pompierii. Vã spun sincer, eu nu îmi doresc bani, ci materiale si sprijin fizic, logistic, pentru a putea repara casa si sã putem locui înapoi în ea. Alte lucruri nu ne dorim. Medicamente avem, iar haine au rãmas în dulapurile de la parter, le spãlãm si le purtãm. Trag nãdejdea cã Dumnezeu nu ne va lãsa de izbeliste si va avea grijã de noi”, a mai povestit Iulia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Buna ziua, chiar daca doamna Iulia spune ca nu are nevoie de bani, unii din noi nu au cum sa o ajute cu altceva. De aceea, era util daca ati fi indicat un numar de cont (in format IBAN) catre care as fi putut dona o suma de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.