spot_img
25.5 C
Vaslui
18-iul.-2024
spot_img

O minune de Crãciun

- Advertisement -

COPIL FERICIT O fetitã, în vârstã de 11 ani din Vaslui, a cucerit întreaga tarã cu povestea ei, prezentatã vineri searã, la PRO TV, în cadrul campaniei „Dãruiesti si câstigi”. E vorba de o micã sportivã, Denisa Ciulei. În ciuda greutãtilor financiare din familia ei, copila se încãpãtâneazã sã …alerge. E talentatã si poate face performantã. „Când alerg, mã simt…liberã”, a spus Denisa. Si-a dorit o pereche de adidasi noi, un calculator si un brãdut de Crãciun. S-a întors acasã cu un premiu de 4.000 de euro, cu electrocasnice, dulciuri si jucãrii. Mama ei a însotit-o la Bucuresti. Au avut emotii mari, însã lacrimi de bucurie le-au inundat sufletele la final.

A fost o searã magicã pentru Denisa. Florin Busuioc, gazda emisiunii „Dãruiesti si câstigi!”, a fost cucerit din prima clipã de copila sfioasã, cu ochi de culoarea cerului. De mai bine de doi ani, Denisa practicã atletismul. A obtinut pânã acum multe medalii si diplome la concursuri judetene si nationale, de care este foarte mândrã. Provine dintr-o familie cu posibilitãti reduse. Mama lucreazã în confectii, iar tatãl în constructii. În total, lunar, intrã în casã în jur de 12 milioane de lei vechi. Mai toti banii se duc pe datorii si la vecini, de la care se împrumutã pentru a supravietui. La salariu, pãrintii cumpără câte un sac de cartofi si ulei, iar dacã le mai rãmân bani, câteva pulpe congelate ca sã nu uite gustul cãrnii. Stau într-o camerã, într-un cãmin de nefamilisti de la marginea orasului. Nu au avut bani pentru gaz, asa cã, în fiecare iarnã, se încãlzesc fãcând focul într-o sobã micutã. În camera de câtiva metri pãtrati, peste tot sunt poze cu Denisa, la scoalã sau în concursuri. Pãrintii o adorã si li se rupe inima când micuta nu are ce mânca sau nu are cu ce se încălta. În ciuda greutãtilor, Denisa se încãpãtâneazã sã alerge. Spune cã, atunci când e pe pistã, se simte liberã si nu vrea sã renunte la acest sport, chiar dacã uneori trebuie sã îndure frigul si foamea. Are o singurã pereche de adidasi, cumpãrati în urmã cu un an de zile si un trening ponosit. Ai sãi nu au bani de pantofi sport de calitate si nici pentru un echipament atât de necesar unui sportiv. De Crãciun, nu are asteptãri prea mari. A fost cuminte, a luat note bune la scoalã, dar dorintele ei par imposibil de realizat. Viseazã sã aibã un laptop si un brãdut încãrcat cu de toate. Vrea ca pãrintii ei sã fie sãnãtosi, iar fratele ei mai mare sã poatã merge la facultate, pentru cã acum trudeste pe unde poate pentru un bãnut în plus. E un copil bun, foarte sensibil, care nu stie însã sã zâmbeascã. Munceste sã îi calce pe urme Gabrielei Szabo, pe care o admirã.

„Atletismul e viata mea!”

Pe pista de alergãri, Denisa uitã de toate problemele. „Când alerg, eu mã simt…liberã”, mãrturiseste copila. „Sportul este un efort fizic pe care îl depun în fiecare zi. Atletismul este cel mai greu sport, însã rezultatele sunt foarte importante. Numai asa poti ajunge departe, poti face performantã. E un sport frumos, dar trebuie sã muncesti mult ca sã îl poti face. Da, îmi lipsesc unele lucruri care îmi trebuie la antrenamente, dar nu pot sã renunt. Atletismul e viata mea”, a spus fetita. Cea care a descoperit talentul Denisei este profesoara Elena Bogos, de la LPS Vaslui, care e mândrã de rezultatele fetei, de rezultatele întregii echipe. „Denisa a fost selectatã la grupa noastrã acum doi ani. Anul trecut, la campionatul national de cros a venit pe locul trei si cu echipa are locul întâi. Anul acesta, la Cupa României, a ocupat un merituos loc opt si locul doi cu echipa. Este o fetitã muncitoare, este dãruitã pentru sport si are reale calitãti. Viitorul ei în atletism depinde de cât de mult va munci. Din pãcate, acasã, situatia ei nu este roz. Am decis sã o sprijinim, asa cã ea doarme la baza sportivã a LPS, pentru cã locuieste departe, iar un sportiv trebuie sã se odihneascã”, a spus prof. Elena Bogos.

Si-a cumpãrat adidasi cu banii câstigati la un concurs

Acasã, Denisa intrã într-o altã lume. O camerã micã si o bucãtãrie improvizatã. Doar câtiva metri pãtrati, în care trãiesc patru suflete. Grupul sanitar e folosit la comun de zeci de locatari. „Ne descurcãm foarte greu cu banii. Muncim mult, dar tot nu reusim sã facem tot ce trebuie pentru Denisa. La noi în casã, cartofii sunt de bazã. Carnea, mai rar. La salariu. Atât. Denisa e cel mai frumos dar pe care l-am primit de la Dumnezeu. Si bãiatul, Cosmin, e un copil foarte bun, pe care te poti baza în orice situatie. Denisa însã, e la început de drum. Are nevoie de noi, dar posibilitãtile noastre sunt foarte mici. Nu are adidasi buni, nu are un trening de calitate. Aleargã si pe vreme bunã, si pe vreme rea cu o pereche de adidasi. Si i-a cumpãrat din banii câstigati la un concurs. Mi se rupe inima cã nu pot face mai mult pentru ea”, spune, cu lacrimi în ochi, Maricica Ciulei. Vocea tatãlui e gâtuitã de emotii, atunci când stã de vorbã cu minunea blondã. „Tata nu are bani acum pentru adidasi. Când luãm salariul, vedem ce datorii sunt de dat si punem niste bani deoparte. Tu esi o fetitã întelegãtoare si nu te superi pe tata”, îi spunea bãrbatul. Denisa zâmbeste rar. Si asta, doar atunci când vorbeste despre sportul ei drag. Când discutia ajunge la nevoile ei, frânturile de cer se inundã. „Nu am multe lucruri. Nu am bustiere pentru concursuri, nu am trening, adidasi buni”. Întrebatã ce înseamnã pentru ea adidasi buni, rãspunsul a venit prompt. „Care nu sunt rupti”. „Sunt fete care îsi permit, dar eu nu am. Îi înteleg pe pãrintii mei atunci când nu au si mã duc la antrenamente cu o pereche de sosete în plus. Eu cred cã Mos Crãciun existã si cã va trece si pe la mine”, spunea Denisa în urmã cu câteva sãptãmâni.

Denisa a ajuns dimineatã acasã

Atunci când Denisa trebuie sã plece în cantonament sau la concursuri, pãrintii se împrumutã de bani la vecini. Sunt seriosi si nu rãmân datori la oameni. „Am o fetitã cuminte, care nu cere mai mult decât îi pot oferi. Sunt un tatã mândru. Fata mea munceste mult, uneori flãmândã sau descultã. E pasionatã de sportul acesta. Din pãcate, salariile în ziua de azi sunt mici. Ne descurcãm cum putem. Mã simt înjosit în fata ei atunci când nu îi pot lua ceva bun de mâncare sau nu am bani de haine bune. Mã întelege si îsi vede de drumul ei. Îmi doresc sã ajungã departe, sã calce pe urmele Gabrielei Szabo”, a povestit Gabi Ciulei.

Tatiana Neacsu locuieste în zonã. Le cunoaste povestea si pentru cã sunt oameni cuminti, îi ajutã de fiecare datã. „Îi împrumut atunci când fetita pleacã în cantonament. Pãrintii s-au lipsit de anumite lucruri materiale necesare în casã, cum ar fi gazul metan, si au ajutat copilul. Fata muncestemult, e ambitioasã, iar pãrintii fac eforturi incredibile sã tinã pasul. Dacã pãrintii ei nu ar avea de unde sã se împrumute, Denisa ar fi nevoitã sã renunte la sport. Pe noi, povestea ei ne-a sensibilizat. O iubim si îi dorim sã ajungã o mare campioanã”, a spus vecina. În aceastã dimineatã, în Ajun de Crãciun, Denisa si mama ei au ajuns acasã. În sfârsit, fetita e fericitã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.