spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

O nouă minivacanță pentru bugetari: îi așteaptă cinci zile libere. Angajații din privat, liberi doar dacă vor patronii

- Advertisement -

LIBERI… Vești bune pentru bugetari: îi așteaptă o nouă minivacanță de cinci zile. Potrivit unei decizii luate de Guvern încă de la începutul anului, 2 decembrie va fi zi liberă. Autoritățile s-au gândit să lege cele două sărbători legale, mai exact Sfântul Andrei, care pică pe 30 noiembrie, și Ziua Națională a României (1 Decembrie) de weekendul 3-4 decembrie. Pentru a face această „punte” era nevoie ca și 2 decembrie 2022 să fie zi liberă, astfel că Guvernul a decis ca pentru angajații din sectorul public să fie liberă. În cazul angajaților de la privat, decizia de a declara ziua de 2 decembrie zi liberă va fi luată la nivel de companie. „Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an”, se arată în decizia Guvernului.

Pentru următorul an, Ministerul Muncii mai propune trei zile libere, tot pentru a crea punți cu anumite sărbători. Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Două dintre aceste zile influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri, iar zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli. Astfel, noile minivacanțe din 2023 ar fi următoarele: sâmbătă 21 – marți 24 ianuarie 2023, joi 1 iunie – duminică 4 iunie 2023; 12-15 august 2023. „Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar și pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, scrie în nota de fundamentare a proiectului. Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 27 octombrie pentru o perioadă de 10 zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. De ce zilele libere sunt numai pt bugetari??
    Cei care nu lucrează la STAT nu aduc nici o contribuție la buget?
    Ei nu plătesc taxe tot în România?
    Sa nu mai vb ca se lucrează peste 200 de ore fără bani și libere.
    Cred ca ar merita și amărâții ăștia din privat sa beneficieze de sărbătorile LEGALE și atat de speciale pt bugetari

    • Vă înțeleg indignarea (pentru că, în DEX, dacă ne uităm cu atenție la toate sensurile, cuvântul ,,privat” înseamnă și ,,frustrat”, ,,lipsit de drepturile cuvenite”, pe lângă sensul inițial de ,,particular” sau, nebugetar). Nu ar fi mai bine ca toată populația cu certificat de naștere a unei țări (de ce, nu, România ?) să lucreze numai și numai în domeniul public (sau, de stat), astfel încât statul român (adică, noi, oamenii acestei țări ce-l formăm) să fie implicat absolut în toate domeniile de activitate ? Și, eficient, bineînțeles ? Cu și pentru popor. Nu, tu, privatizare (sau, ,,frustrare”), economie subterană sau cea interlopă, cetățeni asistați social pe pile, corupție la toate nivelurile, înstrăinarea cetățeanului în propria țară, cât și peste hotare (ca forță de muncă), nivelul de trai al multor români redus (culmea, în România !), lupta fără scrupule pentru putere (pe care unii consideră că le este menit să o dețină, deh, nu, degeaba li s-a urcat puterea la cap, susținându-se unii pe alții de aceeași teapă) etc. etc. O nouă ordine mondială ar fi cât se poate de necesară, încetul cu încetul, în toate statele acestei planete (care, spre deosebire de altele, încă mai supraviețuiește…). Adică, nu putem trăi în economia capitalistă de stat, într-o democrație deplină (nu mă refer și la cea socialisă, a unor state-rămășițe ale ideologiei comuniste marxist-leniniste, în unele cazuri, reformată), fără oameni de afaceri profitori, fără moștenitori de averi stoarse de la populație, de-a lungul timpului sau fără impostori, puși pe minciună și căpătuială (despre impostori, e plină viața politică de ei, ar mai fi multe de discutat) ? Eu cred că da. Dar, trebuie să vrem, cu toții. Treptat, căci nu se poate deodată…

    • Doar niște limitați incorect informați pot să creadă minciunile unor pseudo – ziariști, necalificați sau descalificați, cum că bugetarii pot avea zile libere, altele decât cele prevăzute / precizate în Codul muncii. „Punți” s-au realizat și vor mai fi dar numai cu zile din CO-ul fiecăruia sau, foarte rar, cu recuperare prin prestare peste program, adică peste cele 8 ore zilnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.