1.4 C
Vaslui
05-dec.-2022

O nouã ordonantã pe Energie: familiile cu trei copii vor plãti un pret mai mic pentru 1 KWh

- Advertisement -

PARLAMENT… Vesti bune pentru vasluienii cu consum mare de energie electricã. Senatul a decis ieri modificarea OUG 119/2022 privind plafonarea si compensarea preturilor la energie electricã. Printre modificãrile aprobate se numãrã si aceea potrivit cãreia compensarea se va face la consumul curent de electricitate si nu la media pe anul 2021. De asemenea, familiile cu trei copii înscrisi într-o formã de învãtãmânt ar putea plãti un pret mai mic pe kW. Cel mai mic pret pe care îl vor plãti românii pentru un kWh este de 68 de bani, dacã îndeplinesc anumite conditii, printre care si un consum între 0-100 KWh inclus. În cazul clientilor care consumã între 100,01-300 kWh, pretul maxim va fi de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus. Ordonanta urmeazã sã fie dezbãtutã si de Camera Deputatilor, care este for decizional în acest caz.

Potrivit amendamentelor adoptate ieri de Senat, au fost introduse si institutii noi în aceastã completare adusã ordonantei pe energie: parcurile industriale, lãcasurile de cult, producãtorii de medicamente si farmaciile, companiile de apã, transport public, complexurile sportive care au bazine. Pentru companiile si institutiile enumerate anterior, plafonul este de 1 leu pe kW pentru 85% din consum. Acestea beneficiazã de acelasi regim ca IMM-urile. Un alt amendament adoptat de cele douã comisii raportoare – pentru energie si economicã – si însusit de plenul Senatului stabileste cã 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plãti pentru întreg consumul realizat clientii casnici care au în întretinere cel putin trei copii cu vârsta de pânã în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmeazã o formã de învãtãmânt.

Producãtorii de energie electricã, obligati sã vândã minim 70% din energia electricã furnizorilor de energie electricã care au în portofoliu clienti finali

De aceeasi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat si consumatorii care utilizeazã dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuãrii tratamentelor, în baza declaratiei pe propria rãspundere. „Începând cu 1 septembrie 2022, producãtorii de energie electricã, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligatia sã vândã minim 70% din energia electricã disponibilã în productie proprie doar furnizorilor de energie electricã care au în portofoliu clienti finali, destinatã exclusiv pentru consumul acestora. (…) Furnizorii care au un portofoliu clienti finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum si au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligatia de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care sã acopere minim 70% din cantitatea furnizatã în 2021. Clientii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care sã acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021″, stipuleazã un alt amendament adoptat de Senat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Mi se pare aberant acest lucru !
    Mamele cu 3 copii ies la pensie mai devreme….cri cu 3 copii plătesc mai putin…e discriminare pe fata.
    Poti avea 2 copii si un părinte care ti.a dat viata…paralizat sau din probleme grave…in întreținerea ta…
    Asta nu se pune…niste dobitoci !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.