spot_img
1.2 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

O scoala din doua nu este autorizata sanitar!

- Advertisement -

CA DE OBICEI Din aceastã toamnã, elevii si prescolarii din judetul Vaslui vor învãta în aceleasi conditii mizere ca si pânã acum. Mai putin de jumãtate din scoli si grãdinite nu au autorizatie sanitarã de functionare. Majoritatea sunt din mediul rural.

Mihaela Cososchi, inspector scolar general în cadrul ISJ Vaslui, a prezentat ieri, în cadrul sedintei Colegiului Prefectural, stadiul pregãtirii noului an scolar 2010 – 2011. Si acest an scolar aduce cu sine problemele celui trecut, în principal scolile care nu au autorizatie de functionare sanitarã.”În zona Vaslui, din totalul de 378 de unitãti scolare , 222 detin autorizatii de functionare, ceea ce reprezintã un procent de 58,73%. Din cele 156 de scoli fãrã autorizatie, douã se aflã în curs de autorizare. Nu s-au acordat autorizatii din cauza spatiilor subdimensionate, a lipsei de apã currentã, starea de degradare a spatiilor de învãtãmânt. Un alt motiv pentru care nu s-a acordat autorizatie de funtionare vizeazã nedepunera documentatiei necesare autorizãrii. În zona Bârlad, din totalul de 283 de unitãti scolare, 148 detin autorizatii sanitare de functionare, ceea ce reprezintã 52,12%. Din cele 137 de scoli care nu au autorizatii, 14 scoli au declarat cã sunt în curs de autorizare”, a precizat Mihaela Cososchi, sefa ISJ Vaslui. Nici în zona Husului nu sunt autorizate toate unitãtile de învãtãmânt. Din cele 203 scoli, doar 156 detin autorizatii sanitare, dintre care un numãr de patru grãdinite nu au primit undã verde din cauza faptului cã functioneazã în spatii vechi, necorespunzãtoare ca numãr de copii sau suprafatã.

Scolile degradate, un pericol pentru elevi!

Sistemul de învãtãmânt vasluian este la pãmânt, la fiecare început de an scolar. Cu mai putin de douã sãptãmâni înainte de începerea scolii existã unitãti de învãtãmânt din judet care nu au avize sanitare. Mai mult, în mediul rural 50 de scoli nu au apã potabilã. Controalele DSP au scos la ivealã si alte deficiente majore, cum ar fi mobilier deteriorat si grupuri sanitare mizere. Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, peste 400 de unitãti scolare nu au apã curentã si nici grupuri sanitare. Pentru reabilitarea unitãtilor de învãtãmânt din judetul Vaslui este necesarã suma de 350 de milioane de lei, în conditiile în care 203 scoli se aflã deja în constructie sau reabilitare. Scolile care nu primesc aviz de functionare pânã la începerea noului an scolar vor fi închise, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. În aceastã situatie, copiii care învatã în scoli nefunctionale sunt obligati sã se îndrepte spre alte unitãti de învãtãmânt. O astfel de unitate de învãtãmânt nefunctionalã este Scoala din Fâstâci. Pentru ridicarea noului imobil au fost necesare aproape 20 de miliarde lei vechi, iar cei 100 de copii învatã în sãli de clasã improvizate în dispensarul uman si în cantonul silvic. La aceastã scoalã au fost ridicati doar peretii exteriori si s-au instalat termopane, fãrã a se reface acoperisul, iar ploaia s-a infiltrat în pereti. Lucrãrile au demarat acum patru ani, dar stagneazã de aproape doi. O altã situatie gravã se întâlneste si la o scoalã din comuna Ivãnesti, acolo unde elevii învatã sub ruina unei clãdiri dãrâmate pe jumãtate, unde copacii cresc prin dusumea, iar atunci când plouã apa se scurge prin tavan si se formeazã bãlti în clasã si pe holuri.

“Pânã când o sã mai asteptãm sã facã celãlalt primul pas?!”

În cadrul sedintei, prefectul “vasluian” a sãrit ca ars dupã ce a observat cã datele prezentate de Inspectoratul scolar si cele ale Directiei de Sãnãtate Publicã nu se “pupã”. În timp ce ISJ spune cã au fost autorizate un numãr de 526 de soli din cele 865, DSP Vaslui a mentionat cã numai 450 de scoli sunt autorizate. “Puneti-vã de acord asupra diferentei de scoli care nu au obtinut autorizatie sanitarã de functionare. Existã scoli în mediul rural unde existã apã, au conditii de a fi autorizate sanitar, însã se lovesc de indolenta autoritãtilor locale. Pânã când o sã mai asteptãm sã facã celãlalt primul pas?!”, a tunat prefectul Csaba Szekely.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.