spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

O situaţie ciudată: Bolnavii internaţi la Spitalul CFR Iasi primesc consultaţii prin telefon

- Advertisement -

La Spitalul “Căi Ferate” Iaşi, un cabinet modern, proaspăt renovat şi dotat cu aparatură nu are niciun medic care să se ocupe de pacienţi. Situaţia este la fel şi la un Compartiment de Endocrinologie din cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, unde în ciuda investiţiilor, nu s-a găsit niciun cadru medical care să-şi desfăşoare activitatea acolo. Indicaţiile cu privire la tratamentul bolnavilor se oferă prin telefon, iar uneori aceştia sunt trimişi la o altă unitate din Iaşi pentru a beneficia de ceea ce ar putea primi şi în Spitalul CFR, acolo unde au ajuns prima dată. S-a ajuns în această situaţie din cauza blocării posturilor, dar şi pentru că în Iaşi încă niciun medic nu a renunţat la diferitele contracte pe care le are cu alte clinici private sau de stat, pentru a face o normă întreagă la Spitalul CFR.

Amenajarea cabinetului a costat 25.000 de euro

Acum trei ani, un cabinet pentru Medicina Internă, situat la Spitalul “Căi Ferate” Iaşi, a fost transformat într-unul pentru endocrinologie, nutriţie şi boli metabolice. Cabinetul are cinci paturi şi patru camere: una pentru bărbaţi, una pentru femei, una în care se fac tratamentele şi o cameră pentru medic. Cea din urmă nu este ocupată însă de nimeni. Medicul cu care unitatea medicală încheiase un contract de prestări servicii, cu o normă de opt ore, a intrat în concediu de maternitate, iar de aproximativ un an şi jumătate, acesta nu a mai fost înlocuit. “Cabinetul de Medicină Internă l-am relocat într-o altă parte, iar în locul care a rămas am făcut un cabinet de endocrinologie, boli de nutriţie şi metabolism. Nu a fost foarte greu, deoarece aveam deja spaţiul, iar investiţia a fost de circa 25.000 de euro, pentru aparatură şi pentru a-l amenaja aşa cum trebuia, în conformitate cu noua sa destinaţie”, a declarat medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi. Spitalul are şi un Compartiment de Endocrinologie care, la fel ca şi la cabinet, nu are medic. Cel puţin nu unul cu o normă întreagă. La spital vine, contra cost, un medic care are un cabinet privat, iar în unitatea medicală ajunge destul de rar. Din lipsă de personal, conducerea a încheiat o colaborare cu Spitalul “Sfântul Spiridon”, unde există Clinică de Endocrinologie şi Clinică de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, pentru ca pacienţii care ajung în spital să poată beneficia de atenţia unui medic primar sau specialist. Colaborarea este însă mai mult telefonică. Practic, când la Spitalul CFR ajunge un pacient dezechilibrat, cu diabet, personalul de aici sună la Spitalul “Sfântul Spiridon” şi vorbeşte cu un medic care oferă informaţii despre tratamentul pe care trebuie să-l ia bolnavul respectiv şi ajustează doza de insulină. Fişele de internare ale pacienţilor sunt trimise la “Sfântul Spiridon”, iar atunci când un caz este mai grav, este trimis şi bolnavul. “Circa 80 dintre pacienţii care vin la noi suferă de diabet. În jur de 60% dintre aceştia sunt echilibraţi, iar restul au nevoie de o schemă de tratament. Se întâmplă acest lucru deoarece mulţi bolnavi nu merg des la medicul de familie sau la specialist şi nu-şi mai fac analizele decât atunci când ajung în spital”, a adăugat dr. Glod.

Se caută un medic endocrinolog

Potrivit managerului, în jur de zece persoane lunar primesc “tratament” prin telefon, iar circa două sunt trimise la “Sfântul Spiridon”, starea lor fiind mai gravă. “Colaborarea cu spitalul este foarte bună şi mereu ne-au ajutat, chiar dacă de cele mai multe ori nu a trebuit să plătim. Doar că este destul de complicat şi e necesar un medic care să lucreze opt ore la noi, având în vedere că foarte mulţi bolnavi vin dezechilibraţi şi au nevoie de investigaţii, înainte de a fi operaţi”, a precizat managerul Spitalului CFR. Acesta a făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii, pentru deblocarea unor posturi de medic diabetolog şi medic endocrinolog. Li s-a transmis că pot scoate posturi la concurs dacă se încadrează în bugetul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi. “Este complicat, pentru că noi am trecut de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii destul de târziu Salariile la Spitalul CFR reprezintă 70% din buget, iar acum ne încadrăm. Dar nu ştim dacă ne vom încadra până la finele anului. Nu scoatem acum posturile la concurs, pentru că nu ştim dacă vom avea bani să plătim acei medici. Aşteptăm întâi să vedem dacă primim ceva în toamnă, dacă vor fi rectificări şi încercăm acum să strângem nişte bani, în cazul în care la unitate nu va fi suplimentat bugetul. Trebuie să avem nişte bani puşi deoparte, pentru a plăti salariile angajaţilor. Este riscant să angajăm acum, pentru că nu ştim ce sume vom avea peste două luni”, a declarat dr. Mihai Glod.

Nici rezidenţi nu se mai găsesc

Pentru a rezolva lipsa de personal, conducerea ar vrea să lucreze în sistem de prestări servicii, să încheie un contract pentru opt ore cu un medic. Doritori s-au arătat, dar aceştia aveau contracte cu CJAS la alte cabinete sau spitale şi nu puteau face o normă întreagă la Spitalul CFR. “Medicii care s-au arătat interesaţi aveau contracte în alte părţi. Din această cauză, nu puteau lucra opt ore la noi. Nici contra cost nu este bine, pentru că ne dorim ca CJAS să deconteze activitatea pe care medicul o desfăşoară la Spitalul CFR”, a adăugat managerul unităţii medicale. O soluţie ar fi şi suplinirea lipsei de personal cu rezidenţi, chiar dacă aceştia nu pot lua toate deciziile cu privire la un bolnav, precum medicii primari sau specialişti. Dar nici rezidenţi nu sunt de găsit. Conducerea spitalului a afirmat că au cerut de nenumărate ori rezidenţi de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, acolo unde există clinici specializate, unde aceştia îşi pot desfăşura activitatea. Răspunsul a fost unul negativ, pentru că nici la “Sfântul Spiridon” nu sunt suficienţi. “La nivel naţional există o lipsă de rezidenţi pentru endocrinologie şi boli de nutriţie şi metabolism. Sunt puţini coordonatori pe ţară pentru aceste specializări, de aceea nu se formează mulţi, iar locuri la rezidenţiat sunt puţine”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/o-situatie-ciudata-bolnavii-internati-la-spitalul-cfr-primesc-consultatii-prin-telefon–19849.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.