spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

O statuie controversată a unui criminal de război este expusă la Odorheiu Secuiesc

- Advertisement -

O statuie controversată în centrul oraşului Odorheiu Secuiesc. Chipul seamă izbitor cu cel al lui Wass Albert, un poet maghiar considerat criminal de război. Pe soclu nu e trecut nici un nume, scrie doar „Secuiul Rătăcitor”. Localnicii ştiu bine însă despre cine este vorba.

Potrivit documentării Muzeului Holocaustului, în mai 1946, Wass Albert a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Cluj, pentru crime de război. El a fost găsit responsabil de uciderea mai multor evrei şi români. Secuii îl cinstesc însă ca pe un mare poet .

„Wass Albert este un personaj istoric şi nu degeaba au fost tipărite cărţile sale, pentru că, astfel, va râmâne în conştiinţa maghiarilor, la fel ca alte personalităţi precum Benedek Elek si alţii”, a spus un localnic.

„E un scriitor. Am foarte multe cărţi scrise de el. Scrie despre şi pentru noi. Îmi place foarte mult. Nu ştiu prea multe despre el, dar cărţile lui îmi plac”, a spus un alt localnic.

În mod oficial, nicio autoritate nu recunoaşte că Secuiul Rătăcitor ar fi chiar Wass Albert. Dacă ar face-o, statuia ar trebui să fie dărâmată, pentru că legea interzice promovarea unor persoane condamnate pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii.

„Este totuşi un scriitor controversat dar este un erou al naţiunii maghiare pentru că el, deşi s-a încadrat foarte bine în România Mare şi a slujit în armata regală, a regilor Ferdinand şi Carol 2, nu şi-a negat fiinţa maghiară”, a declarat Ioan Eneida Popa, profesor de istorie.

Albert Wass a fugit în Ungaria în 1944, şi apoi a emigrat în America. Acolo s-a sinucis în 1998, la vârsta de 90 de ani.

www.realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.