spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

„O sutã si una de poezii”, cartea lansatã la CARP „Elena Cuza” Bârlad

- Advertisement -

CARTE, CINSTE CUI TE-A SCRIS!…Editura Academiei Române, în 2015 a initiat editarea unui ciclu intitulat „O sutã si una de poezii” în care au apãrut poeziile celor mai cunoscuti poeti români. Cartea ce se lanseazã pe 10 noiembrie, la orele 11.00, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Elena Cuza” face parte din acest ciclu, Petrus Andrei fiind primul poet vasluian publicat.

Cartea cuprinde o prefatã  de Theodor Codreanu, intitulatã „Mierea cuvintelor”, si douã pãrti: I. Poeme, II. Sonete; III. Inedite, Repere critice. Schita biobibliograficã si selectia reperelor critice apartin prof. Livia Andrei. Poeziile sunt selectate din toate volumele autorului: „Descântece de inimã rea”; „Floarea de jar”; „Flacãrã de veghe”; „Dulcea mea Doamnã, Eminul meu iubit”; „Cântecul toamnei”; „Mierea din trestii de cuvânt”; „Cumpãnind cuvinte”; „Într-un crâng de neuitãri”; „Crepusculul de miere”; „Vorbiti-mi despre Dumnezeu”; „Fatã nebunã, dulce femeie…”.

Cine este Petrus Andrei

Nãscut la 1 iunie 1946, în satul Bãrc, comuna Români, judetul Neamt, a absolvit Colegiul Tehnic „Ion Borcea” din Buhusi (1960), Colegiul National „Petru Rares” (1963) si Facultatea de Filologie a Universitãtii „Al.I. Cuza” din Iasi (1970). Dupã absolvirea facultãtii, pânã la pensionare (2010) si dupã aceea, a ales, ca un om al tãrii si al frumusetilor ei, împreunã cu admirabila sa sotie, Livia, tot profesor filolog, sã lucreze si sã trãiascã numai la tarã, la Puiesti-Vaslui, departe de scânteierile orasului. Rugat sã-si facã un autoportret, Petrus Andrei a precizat: Cine sunt eu? «Ia, acolo, un bot de humã însufletitã», ca sã citãm pe genialul humulestean, eu fiind al treilea bãiat al Mariei Ionascu si al lui Ion Andrei, din tinutul legendar al Neamtului, pe care marele povestitor Mihail Sadoveanu, «zimbru, sombru si regal» al literaturii române, l-a înnobilat, reînviindu-i istoria. Am fost dat la 6 ani la scoalã, având ambitia sã-i întrec pe fratii mei mai mari, premianti ai scolilor din Bãrc, Gojmani si Români, luând si eu, timp de 7 ani, numai premiul I. În 1959, pe când eram în clasa a VII-a, pregãtit de doctorul Ioan Chiorbeja, viitor staret al Mãnãstirii Neamt, am luat premiul I pe tarã, proba practicã la concursul de cruce rosie, pe care am executat-o, a fost apreciatã cu nota 10, iar rãspunsul meu despre imunitate si vaccinãri a fost considerat de ministrul Sãnãtãtii ca fiind al unui student din anul al doilea la Medicinã. Am fost înregistrat la Radio România, am apãrut în Scânteia si în Jurnal de Film. De atunci si pâîn prezent, am fost mereu în competitie cu altii, dar si cu mine, pentru a realiza lucruri temeinice.

Poetul e o lacrimã…

De Petrus ANDREI

Poetul e o lacrimã de soare

Cãzutã într-o mare de durere,

E câmp întins cu macii toti în floare

Si-n trestii de cuvinte-i strop de miere.

 

E-n nopti senine-a cerului splendoare

Si-n primãvarã-i dor de înviere,

E seva care suie cu putere

În lujere suave de cicoare.

 

Poetul e-n mâhnire-o mângâiere,

Nãdãjduintã binefãcãtoare,

Balsamul ce alinã tot ce doare

Si candelã în nopti de priveghere.

 

Poetul e inscriptie de rune

Lumina care-n veci de veci n-apune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.