18.2 C
Vaslui
18-sept.-2021

O tânără din Vaslui, care făcea dializă de 10 ani, a primit o nouă șansă la viață

TRANSPLANT… Medicii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iași au efectuat, în ultimele șase zile, șapte intervenții de transplanturi de rinichi, majoritatea acestora fiind făcute în urma unor prelevări de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală. Printre pacienții care au primit o nouă șansă la viață normală se află și o tânără în vârstă de 27 de ani din Vaslui, care face dializă de la vârsta de 17 ani. Este al doilea pacient din județul Vaslui care intră pe mâna medicilor de la Parhon în ultima săptămână, după ce duminică, o vasluiancă în vârstă de 37 de ani, aflată în moarte cerebrală și-a donat rinichii, ficatul și corneea unor pacienți care erau înscriși pe listele de așteptare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon”, Ionuţ Nistor, a declarat, joi, că în urma a trei prelevări de organe de la donatori în moarte cerebrală, şase persoane aflate pe lista de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală, cel de-al şaptelea transplant fiind realizat de la donator viu – sora unui bărbat de 40 de ani i-a donat acestuia rinichiul de care avea nevoie. „Este un început intens care dă speranţă celor 400 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, pacienţi care fac trei şedinţe pe săptămână. Această activitate intensă a Centrului de Transplant de la Spital ‘Dr.C.I.Parhon’ continuă activitatea de anul trecut, când au fost realizate 40 de transplanturi. A fost o mobilizare extraordinară a echipelor coordonate de prof. univ. dr. Adrian Covic. Această frecvenţă arată că Centrul de Transplant este unul modern şi similar cu orice centru de profil din Europa. Suntem extrem de mândri de performanţa colegilor noştri. Într-o perioadă în care calitatea şi actul medical din spitalele româneşti este pusă la îndoială, această performanţă deosebită merită apreciată şi evidenţiată”, a declarat Ionuţ Nistor. El a afirmat că persoanele care au primit rinichii sunt din județele Vaslui, Bacău, Suceava, Vrancea şi Iaşi, și au vârste cuprinse între 27 şi 51 de ani. Cel mai tânăr primitor este o femeie în vârstă de 27 de ani din Vaslui care făcea dializă de zece ani. „Pentru această pacientă este o șansă să reintre în normal după ce cea mai frumoasă perioadă din viaţă, de la 17 la 27 de ani, a petrecut-o pe dializă. Pentru toți acești pacienți sperăm ca viața să intre în normal, la fel şi pentru cât mai mulţi pacienţi care sunt înscrişi pe lista de aşteptare”, a mai declarat Ionuţ Nistor.

Pacienții se află în continuare sub supraveghere de specialitate

Motive de satisfacție sunt și în rândul echipei de prelevare, care în ultima săptămână a muncit la foc automat. „Este un sentiment de bucurie foarte mare atunci când ieşi din blocul operator. După astfel de intervenţii este o satisfacţie foarte mare şi aproape că nu mai suntem obosiţi. Nu ştim cât e ceasul, când am mâncat ultima dată, dar este o satisfacţie foarte mare când operaţia este o reuşită. Mulţumim familiilor, donatorilor pentru că acest gest al lor a schimbat complet viaţa celor şase pacienţi, toţi tineri, care pot să aibă o viaţă aproape normală pentru că nu mai depind de dializă. Felicitări echipei de transplant pentru acest efort deosebit şi pentru mobilizare”, a declarat coordonatorul echipei de prelevare, Adelina Miron.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here