14.5 C
Vaslui
26-sept.-2021

O „vacã” a nãscut la spitalul din Bârlad

Tratamente de groazã: «Ce te urli, fã, ca o vacã? Ti-a plãcut când te-ai f…”

BÃTAIE DE JOC Spitalul din Bârlad sau „Spitalul groazei”, cum i se mai spune în ultimii ani, reuseste fãrã niciun efort sã tinã prima paginã a ziarelor aproape în fiecare lunã: morti suspecte, „evaporarea” instrumentarului medical, neglijentã în serviciu si multe altele. Nu e noutate nici faptul cã pacientii sunt tratati adeseori mai rãu ca animalele. De aici si pânã a spune unei paciente în timpul operatiei cã e o „vacã” nu e decât un pas. Si asta nu e totul. În cele ce urmeazã vã prezentãm cazul unei tinere care a ales sã nascã acasã, la Bârlad, desi ar fi putut foarte bine sã opteze pentru o clinicã de specialitate din strãinãtate, acolo unde lucreazã de câtiva ani. Cum a fost tratatã de cãtre medici în timpul operatiei întrece orice imaginatie. „…Ti-a plãcut când te-ai f…, acuma rabdã!”, i-a spus unul din medicii care a asistat la nastere.

Pe acest ton a fost tratatã o tânãrã în vârstã de 22 de ani, din Bãdeana, care s-a prezentat la Spitalul din Bârlad simtind cã se apropie momentul de a duce pe lume primul ei copil. Gabriela Matei este cãsãtoritã din anul 2010. Dupã câtiva ani de muncã în strãinãtate, a considerat cã e momentul sã dea nastere unui copil. Totul a mers perfect pânã în dimineata de 28 august, când s-a prezentat la Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad. De la Compartimentul de Primire Urgente (C.P.U.) a fost trimisã la sectia de Obstreticã – Ginecologie unde a fost luatã în primire de medicii de gardã. La ora 08.00 a intrat în sala de operatie cu dureri cumplite. „Aveam niste dureri groaznice. I-am spus unei asistente sã îmi facã un calmant dar mi-a spus cã nu existã asa ceva când e vorba de nastere. Apoi m-au bãgat în sala de operatie. M-au asistat la nastere douã asistente si doi medici, un domn si o doamnã cu pãrul roscat. Pe tot parcursul operatiei au discutat probleme din viata lor. Dar nu asta e important. Erau momente când durerile mã copleseau si fãrã sã mã pot abtine tipam de durere. Acesta este si motivul pentru care doctorita s-a enervat.

«Ce te urli, fã, ca o vacã?”

Le-am întrerupt probabil conversatia. Mi-a spus pe un ton groaznic: «Ce te urli, fã, ca o vacã? Ti-a plãcut când te-ai f…, acuma rabdã!» Am întrebat-o de ce vorbeste asa cu mine, pentru cã si ea e femeie si ar trebui sã înteleagã prin ce trec. N-a fost chip sã mã înteleg cu ea. Cu toatã suferinta pe care o aveam, i-am spus sã se prezinte ca sã stiu si eu cu cine vorbesc. Nu a vrut sã-mi rãspundã. Apoi au fãcut ce au vrut cu mine. Dupã nastere m-au cusut ca pe un sac. Am simtit fiecare întepãturã de la ac. Când le-am spus cã nu mai pot suporta durerea, nici nu m-au bãgat în seamã. Ca orice mãmicã ar fi trebuit sã mã bucur de acel moment. N-am fost în stare. Si-au bãtut joc de mine!”, ne-a declarat Gabriela Matei. Tânãra a nãscut un bãietel perfect sãnãtos. Acasã a putut pleca abia pe data de 2 septembrie.

PROMISIUNE

„Mi-am promis cã nu voi mai cãlca niciodatã într-un spital din România”

„Au trecut câteva zile de atunci si nici acum nu pot sta în picioare de durere. M-au mãcelãrit! Sã vã povestesc una si mai bunã. Am avut în salon o altã tânãrã care a trecut printr-o experientã incredibilã cu medicii bârlãdeni. Pe ea au dus-o în sala de operatie putin mai devreme si au întins-o pe masã. Doctorita de care vã spuneam s-a dus si s-a culcat într-o altã camerã. Între timp, fata striga de durere. Ce credeti cã i-a strigat doctorita din camera alãturatã? «Ia si te culcã si tu, fã, cã pânã nasti mai dureazã…». Nu stiu ce mi-a trebuit sã vin aici sã nasc. Ce am trãit în aceste zile m-a fãcut sã mã gândesc serios dacã voi mai face sau nu un alt copil. A fost, fãrã sã exagerez, o experientã cumplitã. Mi-am promis cã nu voi mai cãlca niciodatã într-un spital din România. În urmãtoarele zile vreau sã merg neapãrat la Vaslui pentru a depune plângere la Colegiul Medicilor. Sunt convinsã cã nu se va rezolva nimic, dar cineva trebuie sã tragã un semnal de alarmã despre ceea ce se întâmplã în Spitalul din Bârlad”, ne-a mai precizat Gabriela Matei.

GLUMÃ

„Asa se mai glumeste cu pacientii, ca sã uite de durere…”

Am încercat sã aflãm astãzi care sunt medicii ce au asistat-o pe Gabriela Matei la nastere. Nu am reusit. De la managerul spitalului am fost trimisi la statistician, de acolo la directorul medical (care lipsea din institutie în acel moment), iar în final am ajuns la sectia de Obstreticã – Ginecologie. Seful sectiei, doctorul Mihail Andronachi, si-a amintit despre Gabriela Matei, dar nu si de medicii care au asistat-o la nastere. În fisa pacientei era trecutã doar doctorita Ramona Tufaru, însã nu ni s-a putut preciza cu exactitate dacã aceasta a fost prezentã în sala de operatie si nu altcineva. „Noi vom face unele cercetãri pentru a stabili cu certitudine cine a fost de gardã pe data de 28 august si a asistat la aceastã nastere. Vã pot spune cu sigurantã cã în acele momente când pacientele au dureri teribile, noi, cadrele medicale, încercãm sã mai glumim ca sã uite de suferintã. Probabil tânãra de care spuneti nu a avut simtul umorului si s-a simtit jignitã. Dacã s-a întâmplat într-adevãr asa, sã stiti cã nu a fost nimic intentionat. Se mai întâmplã, ca în orice meserie. În orice caz, vom vedea dacã lucrurile stau chiar asa. În ceea ce priveste operatia, sunt sigur cã i s-a fãcut anestezie. Nu cred cã nu s-a fãcut asa ceva. E si normal sã aibã dureri dar poate în acel moment acestea i s-au pãrut de nesuportat”, a declarat medicul Mihai Andronachi.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here