spot_img
7.4 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

Oare se pregătește o nouă sinecură la CJ Vaslui pentru consilierul lui Buzatu, Vlad Ghețu?

- Advertisement -

MUTĂRI… În luna în care consilierii personali ai lui Dumitru Buzatu au rămas fără serviciu, Consiliul Județean Vaslui și-a propus să facă ceva pentru a asigura servicii publice de adăpostire a animalelor din județ, aflate în pericol. Unele voci spun că este doar o simplă coincidență, altele, din contra, susțin că acest Serviciu va fi o sinecură pentru o persoană, și anume Vlad Ghețu, președintele Tineretului Social Democrat din Vaslui și fost consilier al lui Dumitru Buzatu. Puțină lume știe că acesta este absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din Iași, iar ce și-a propus Consiliul Județean să facă cu animelele fără adăpost i-ar pica mănușă, mai ales că instituția condusă până de curând de Dumitru Buzatu va deconta toate cheltuielile. În documentul pus în dezbatere publică de către Consiliul Județean Vaslui, se consideră, printre altele, animale în pericol acele animale rănite sau schingiuite, implicate în lupte între sau cu animale, folosite pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea acestora, animalele sălbatice sau domestice captive asupra cărora a fost practicat tirul ori animale din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflate, fără supraveghere, pe căile de circulație publică. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui care constată că un animal se află în pericol, emit de îndată un ordin de plasare a acestuia în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile. Ordinul se va comunica ulterior Consiliului Județean Vaslui, care va transmite mai departe informația entității responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor, precum și deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut.

Dincolo de speculațiile făcute de unii cârcotași, trebuie spus că înființarea acestui Serviciu care să aibă grijă de animalele fără adăpost este o directivă a Uniunii Europene, pe care mai multe Consilii Județene din țară au pus-o deja în practică. Deocamdată, Consiliul Județean Vaslui lucrează asupra Regulamentului de organizare și funcționare a acestui Serviciu public de adăpostire a animalelor aflate în pericol pe raza județului Vaslui, regulament pe care l-a lansat în dezbatere publică. Potrivit documentului, serviciile acordate animalului plasat în adăpost vor consta în capturarea/preluarea/ridicarea, după caz, a animalului aflat în pericol; asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, la nevoie; transportul animalului capturat/ preluat/ ridicat, la adăpost; deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor identificate, dacă este cazul, conform legislației sanitar-veterinare; cazarea și hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia; derularea activităților specifice pentru socializarea animalelor și oferirea spre adopție (la speciile unde acestea se aplică). Consiliul Județean Vaslui va deconta toate cheltuielile suportate de către entitățile cu care desfășoară aceste servicii, conform tarifelor stabilite și aprobate, în condițiile legii, pentru fiecare tip de serviciu acordat animalului plasat în adăpost, sens în care vor fi cuprinse sume în buget cu această destinație. În scopul restituirii către deținători, în condițiile legii, Consiliul Județean Vaslui va publica pe site-ul propriu al instituției toate informațiile privind animalele care fac obiect al ordinelor de plasare în adăpost, în termen de 10 zile de la emiterea acestora. Animalul plasat în adăpost se va considera abandonat dacă deținătorul nu solicită restituirea acestuia în termen de maxim 30 zile de la expirarea măsurii de plasare în adăpost. În acest caz, Consiliul Județean Vaslui va solicita în scris autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale care gestionează adăposturi pentru animale domestice să procedeze la preluarea animalului considerat abandonat (în cazul animalelor de companie). În cazul animalelor sălbatice, după data expirării perioadei de 45 de zile de la aplicarea măsurii de plasare în adăpost și dacă starea de sănătate a animalului este bună, se va proceda la eliberarea în habitatul lor natural, în măsura în care prin aceasta nu se periclitează sănătatea publică, în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare. În condițiile în care animalul sălbatic nu poate fi eliberat în habitatul lui natural, se vor căuta soluții alternative pentru includerea în sanctuare, centre de recuperare, grădini zoologice etc., cu condiția ca acestea să respecte standardele europene în vigoare. În cazul animalelor domestice destinate consumului uman/animalelor de interes economic, acestea se vor valorifica în condițiile legii.

Un Serviciu care să deservească toate UAT-urile din județ

Conducerea Consiliului Județean ne-a declarat că înființarea acestui Serviciu care să aibă grijă de animalele fără adăpost e o preocupare mai veche a instituției și nu are legătură cu faptul că Vlad Ghețu a plecat de la cabinetul președintelui. Ciprian Trifan își dorește ca acest Serviciu să funcționeze la nivelul întregului județ, cu implicarea tuturor primăriilor. “Noi avem o obligație de mai mult timp să rezolvăm în special problema animalelor mari care mor. Vrem să înființăm serviciul nostru, să avem crematoriul nostru, dar pentru asta este nevoie de implicarea tuturor. Nu avem nevoie de un stăpân ca pe vremea romanilor, când el decidea cu o mișcare de deget dacă cineva trăiește sau moare. Cât timp voi mai sta prin Consiliul Județean, așa îmi doresc să funcționeze lucrurile, cu implicarea noastră, a tuturor”, a declarat Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui cu atribuții de președinte. Instituția condusă de acesta are, în prezent, un cal în întreținere pe care proprietarul său nu l-a mai revendicat. În perioada următoare, animalul va fi scos la licitație, cel mai probabil.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Sunt pline satele județului de câini vagabonzi constituiți în haite. Pe aia cine îi ia de pe străzi? De atâta poliție suntem sătui. După ce ești mușcat te trezești și arestat.

  2. Acest limbric pesedist mergea pe la anumite comune și făcea presiune pe primarul pentru a face dezinsecție cu firma sa. „Domnului președinte nu-i place!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.