spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Observatorul Astronomic Bârlad, dotat cu o cupolă profesionistă pentru cercetare! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

REALIZARE… După o lungă perioadă de pregătire și așteptare, iată că, în sfârșit, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, s-a instalat cupola Pulsar cu diametrul de 2,2 m. Echipamentul a fost achiziționat din fondurile proprii ale Muzeului „Vasile Pârvan”, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui. De asemeni, mai mulți sponsori din Bârlad au contribuit financiar pentru instalarea șu automatizarea cupolei, care a durat în jur de trei luni.

În perioada decembrie 2020 – martie 2021 s-a realizat montarea cupolei, și integrarea setupului de astrofotografie. Acest demers a fost unul necesar pentru protejarea telescopului principal, dar și pentru eficientizarea activităților de astrofotografie și cercetare științifică. Trebuie menționat că amenajarea cupolei – extrem de necesară pentru cercetare, este destinată exclusiv pentru observații și cercetări în scop științific, nu pentru public. Valoarea cupolei și a instalării (cu automatizare) a fost de aproximativ 30 000 de lei, contribuția pentru achiziționare fiind asigurată de CJ Vaslui și cea pentru automatizare de sponsorii din Bârlad.

„Cu acest prilej doresc să mulțumesc colaboratorilor și sponsorilor care s-au implicat în mod direct la implementarea acestui proiect: S.C. Energoconstruct S.R.L, Spectralcom S.R.L. și S.C. SupraGrind Diamond and CBN Tools S.R.L. Bârlad. De asemenea, îi mulțumesc și colaboratorului meu Claudiu Criangă, membru în Astroclubul <<Perseus>> Bârlad, pentru sprijinul acordat la montarea echipamentului.”, a precizat muzeograful Ciprian Vîntdevară, șeful secției Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Prima astrofotografie după instalarea cupolei… posibil duminica viitoare!

Muzeograful Vîntedevară a precizat că prima astrofotografie pe care va încerca să o realizeze cu telescopul din dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad va fi cea a celui mai mare și mai rapid asteroid de anul acesta, care va trece pe lângă Pământ. Va ajunge la o distanță de 2 milioane de kilometri de Terra. Cu alte cuvinte, de cinci ori distanța dintre Pământ și Lună, dar va fi mai aproape decât orice altă planetă. Musafirul îndepărtat, cu un diametru de aproximativ un kilometru, călătorește cu peste 120.000 de kilometri pe oră. Pe 21 martie, asteroidul va fi vizibil din România la ora 18.03 – pentru cei care au un telescop performant. „O să încercăm să fotografie, noaptea, pentru că ziua nu se pot face fotografii. Având în vedere că trecerea pe lângă Terra a acestui asteroid durează ceva timp, dacă vom putea, o să facem câteva astrofotografii”, a precizat muzeograful Vîntdevară, pasionat de astronomie, astrofizică și astrofotografie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.