Observatorul Astronomic Bârlad invitat la „Copii cu ochii la stele” în Dâmbovita!

ACTIUNE…Cel mai mare telescop pentru observatii solare din România, aflat la Observatorul Astronomic din Bârlad, va fi prezent în premierã în judetul Dâmbovita,  la un centru social pentru copii. În perioada 21 – 22 octombrie, la initiativa Asociatiei „Sansa Ta”, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vintdevara, copiii de la Centrul Social „Sansa Ta”, din Bilciuresti, Dâmbovita, vor participa la observatii astronomice nocturne si la observatii solare, pe timpul zilei. Copiii vor putea privi la Lunã, la principalele stele din constelatiile cerului de toamnã si la planetele Saturn, Jupiter si Marte.”Principalul scop al acestei activitãti este acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia si cu instrumentele performante de observare a spatiului cosmic.” a precizat organizatorul acestei actiuni, Gabriel Ciobotaru, coordonatorul Centrului Social „Sansa Ta” din Dâmbovita.

Actiunea va începe pe 21 octombrie la orele 18.00, cu observatii nocturne si va continua joi, 22 octombrie 2020, de la ora 11.00 pânã la ora 13.00. Copiii de la centrul social si alti copii care doresc sã învete despre cer, vor putea observa detaliile din atmosfera solarã în H-alpha, prin telescopul solar Lunt Tha, cu apertura de 152 mm, cu distanta focalã de 900 mm si cu filtru de blocare B3400.Aceasta este a doua sau a treia deplasare a telescopului solar donat Observatorului Astronomic Bârlad de omul de afaceri Constantin Dulute, care a oferit o sansã extraordinarã muzeului bârlãdean de a duce numele orasului în toatã România! Pe masa conducerii muzeului din Bârlad se aflã foarte multe solicitãri din diverse colturi ale tãrii, unde se doreste a se organiza asemenea actiuni de popularizare printre copii a astronomiei, stiinta care studiazã spatiul cosmic.

„Principalul scop al acestei activitãti este acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia si cu instrumentele performante de observare a spatiului cosmic.Telescopul solar Lunt este conceput în asa fel încât sã observãm în conditii de sigurantã cele mai fine detalii din atmosfera solarã: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafetei Soarelui, cu scopul promovãrii stiintei si cercetãrii în rândul copiilor. Acest proiect a fost posibil cu sprijinul financiar al Rostar S.A.”, a spus Gabriel Ciobotaru, initiatorul proiectului.

Povestea unui orfan ambitios, aflat printre elitele României!

Gabriel Ciobotaru este presedintele Asociatiei „Sansa Ta”, ocupând aceastã functie din anul 2011. Gabriel se dedicã semenilor si transformã pasiunea lui într-un stil de viatã. Este ambitios, optimist, sufletist, de încredere.O copilãrie petrecutã în orfelinat nu i-a ciuntit nici mãcar putin din nobletea si frumusetea interioarã. Acum, la maturitate, nu a uitat greutãtile trecutului si oferã ajutor celor aflati la ananghie.

Crescut singur, a reusit sã profite de orice oportunitate pentru a face fatã provocãrilor pe care viata i le-a oferit. Mama lui a fost cântãreatã, iar tatãl aviator. Din pãcate, tatãl s-a prãbusit cu avionul chiar la nasterea sa. Mama i s-a alãturat când Gabriel avea doar 10 ani si o mare nevoie de iubire, protectie, cãlãuzire a pasilor.De atunci a locuit într-un orfelinat pânã la 18 ani. Când a trebuit sã plece din orfelinat, s-a îndreptat spre o facultate în asistenta socialã. A continuat sã se educe si detine un masterat în acelasi domeniu. În prezent, Gabriel Ciobotaru lucreazã la o carte care îi concretizeazã povestea de viatã si care va purta numele „Nãscut pentru a învinge”. A fost nominalizat si a fost ales printre cei 100 de români care au fost votati online „Elitele României”.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ