spot_imgspot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
03-dec.-2023

Observatorul Astronomic din Iași va fi redeschis după 13 ani. „Va funcționa ca bază de cercetare pentru facultăți”

- Advertisement -

La 110 ani de la inaugurare, Observatorul Astronomic al Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost reabilitat complet. Lucrările au costat aproape 5,2 milioane de lei.

În septembrie 1912 a fost pusă prima piatră la temelia Observatorului Astronomic de pe Dealul Copoului din Iași. Lucrările au durat un an și două luni, Observatorul Astronomic fiind inaugurat în decembrie 1913. Din cauza lipsei fondurilor necesare întreținerii, clădirea s-a degradat în timp, iar în urmă cu 13 ani a fost închisă complet, pentru că nu mai prezenta siguranță.

Observatorul Astronomic va fi inaugurat în aproximativ trei săptămâni. Se fac recepţiile pentru lucrare. El va funcţiona ca bază de cercetare pentru Facultăţile de Fizică, Matematică, pentru studenţi, doctoranzi, profesori, dar şi pentru comunitate, spre vizitare, cu ocazia evenimentelor atmosferice importante. Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei, bani care au fost accesaţi prin fonduri europene”, a spus Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). …https://adevarul.ro/stiri-locale/iasi/observatorul-astronomic-din-iasi-va-fi-redeschis-2284183.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.