4.4 C
Vaslui
30-nov.-2022

Ofertã specialã de sãrbãtori: purcei vitenamezi si Mangalita!

- Advertisement -

PUBLICITATE

PRODUSE ECOLOGICE Crescãtor din judetul Vaslui vinde porci din rasa Mangalita si purcei vitenamezi. Ambele rase au o carne „usoarã” care nu contine colesterol. Relatii la telefon 0763/601106!

Mangalita, porcul cu înfãtisare de oaie!

Rasa este cunoscutã în România si în întreaga Peninsulã Balcanicã de peste 150 de ani. Este o rasã consolidatã din punct de vedere genetic si are cinci varietãti de culoare: rosie, neagrã, cu abdomen de rândunicã, lupie (baris) si blonda. Datoritã pãrului sãu lânos si cret, aminteste de un miel, ce-i drept, unul mai murdar si mai mare. Are capul mic, urechile uriase care atârnã în fatã. Are un gât mare si ceafa latã, cilindricã si scurtã. Trunchiul este potrivit de lung, spatele musculos, solid. Pieptul este adâncit, burta mare (trãsãturã specificã porcinelor!) si picioarele scurte. Porcul Mangalita are o dezvoltare lentã, se maturizeazã devreme, este prolific (fatã 5-6 purcei), suportã foarte bine întretinerea extensivã, în spatiu liber, cãreia i se adapteazã usor. În libertate poate alerga dupã bunu-i plac, se poate odihni, mai pe româneste: poate trãi linistit. Dacã are parte de o crestere „deschisã”, adicã în libertate, fãrã constrângeri, consumatorii se vor bucura de o carne delicioasã, de o culoare mai închisã, carne preferatã pânã si de amatorii de produse bio. Carnea acestei rase de porc contine putinã apã, în comparatie cu cea rezultatã de la porcii crescuti intensiv, în spatii cu multe alte animale îngrãmãdite. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obtinerea produselor de carne bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.

Purceii vietnamezi

Porcii vietnamezi sunt o rasã de porci de talie mai micã fatã de porcii autohtoni, fiind de culoare neagrã si sunt mult mai usor de întretinut în comparatie cu porcul “românesc”. Hrãniti mai sãnãtos, mai supli, mult mai gustosi, carnea lor nu contine colesterol, iar purceii vietnamezi sunt la mare cãutare. Aceastã specie are stratul de grãsime aproape inexistent, carnea lor fiind mult mai sãnãtoasã, deoarece nu contine colesterol. Porcii vietnamezi mai sunt numiti si “porcii ecologici”, deoarece acestia sunt ierbivori. Cresterea porcilor vietnamezi este mai usoarã decât cea a porcilor autohtoni. Vietnamezul poate trãi foarte bine cu furaje de origine vegetalã, cu tãrîte, mere, varzã sau iarbã pentru cã porcul vietnamez este vegetarian. Porcii vietnamezi, spre deosebire de cei autohtoni, nu pot atinge greutatea de 200, 300 kilograme. Porcul vietnamez la maturitate nu depãseste greutatea de 120 maxim 130 kilograme.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.